Aktuelno

Aktuelno / 11/09/2023 / 433

NAŠLI SMO ANTIGONU IZ ORAHOVCA

Na brdu iznad Orahovca, na mestu gde obrisi grada prerastaju u male parcele vinograda, nalazi se vinarija Kosova Wine. Zgradu vinarije još uvek čekaju završni radovi na fasadi, ali zgrada je već funkcionalno opremljena za preradu grožđa i proizvodnju vina. Ispred vinarije me dočekuje Fatmir Šehu, vlasnik vinarije Kosova Wine koji je nakon uspešne karijere u SAD rešio da pokrene proizvodnju grožđa i vina u svom zavičaju jer je to kroz generacije bila tradicija njegove porodice. Kroz osmeh, Fatmir mi otkriva lokalnu izreku da "orahovačka majka rađa sina na čokotu".

Fatmir dolazi iz ugledne orahovačke porodice koju već generacijama poštuju Orahovčani, podjednako i albansko stanovništvo i srpsko. Ujedno se lokalci ne ustručavaju da od Fatmirovog oca potraže pomoć ili savet ukoliko se ukaže potreba. Taj odnos se nije promenio ni tokom etničkih tenzija na prostoru Kosova i Metohije.

Danas vinarija Kosova Wine u vlasništvu ima 15 hektara vinograda, uz dodatne parcele u vlasništvu Fatmirovih rođaka tako da ukupno površine vinograda sa kojih dobijaju grožđe iznose oko 60 hektara.

Dolaskom u vinariju Kosova Wine, prijatno sam iznenađen jer sam neplanirano otkrio pravi raritet. Vrlo verovatno je ova vinarija jedina na svetu koja pravi vino od sorte antigona. Zato sam bio naročito uzbuđen da probam Antigona rose 2019. Fatmir potvrđuje da je ovaj roze izuzetno popularan među lokalnim ljubiteljima vina. Vinogradi antigone se nalaze na nadmorskoj visini između 400 i 450 metara.

Vino je već dostiglo vrhunac. Voćni karakter oblikovan notama nara, hibiskusa, crvene pomorandže,trešnje i crvene ribizle. Osvežavajuće kiseline ostavljaju dug trag na nepcima. U završnici diskretan otisak aroma egzotičnog voća. Robusna struktura, fali joj elegantnosti i kompleksnosti. Sve u svemu, jednostavno vino, ali vrlo dopadljivo, osvežavajuće.

Verovatno se pitate o kakvoj sorti se radi. Antigona nije baš ime vinove loze na koje smo navikli. No, iza tog imena se krije sorta nastala 1977. godine kao rezultat naučnog rada profesora Laze Avramova i njegovih saradnika sa Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu. Nastala je ukrštanjem muskat hamburga i smederevke i prvenstveno se koristi kao stona sorta. No, očigledno je i vino od antigone zahvaljujući Fatmiru Šehi postalo specifičnost orahovačkog vinogorja.




NAZAD NA KATEGORIJU

Tomislav Ivanović

Nagrađivani vinski novinar, kritičar i saradnik odabranih vinskih magazina. Autor i urednik vebsajta www.vinopedia.rs. Nosilac WSET3 sertifikata. Član Udruženja somelijera Vojvodine. Sudija na nacionalnim i internacionalnim vinskim takmičenjima. Vodi radionice i predavanja na temu vina Srbije i Balkana. Lokalni partner organizacije Wine Mosaic. Suosnivač Međunarodnog dana prokupca.

Pročitajte i druge članke iz ove rubrike:


SPASIMO STARE VINOGRADE SRBIJE PROČITAJ VIŠE


NAŠLI SMO ANTIGONU IZ ORAHOVCA PROČITAJ VIŠE


SRPSKO VINO KOŠTA 100 EUR - I ŠTA ĆEMO SAD? PROČITAJ VIŠE


MOŽE LI VINO BEZ BURETA? IMA LI ALTERNATIVE? PROČITAJ VIŠE


SANTOMAS - CRVENA VINA ISTRE PROČITAJ VIŠE

Sledeći članak
Prethodni članak

Nagrade