Aktuelno

Aktuelno / 11/20/2020 / 100

MLADO VINO JE STIGLO!

I u vreme korone, tradicija se mora održati. Treći četvrtak u novembru je i ove godine širom sveta protekao u znaku mladog vina. Tradicija je počela u Francuskoj, a vremenom se proširila širom vinskog sveta. U Francuskoj se tad otvara božole nuvo, u Italiji novelo, a u Srbiji već 13 godina živi tradicija portugizera svatovca sa Fruške gore.

U uslovima pandemije, proslava mladog vina je ove godine skromnija, uglavnom u formi online degustacija i direktnih uključenja iz vinarija. U Srbiji, vinarija Mačkov podrum je pozvala ljubitelje vina da proslave dan portugizera svatovca sa svojim najbližima kod kuće, te su stoga vinoteke na vreme snabdevene mladim svatovcem. Na društvenim mrežama je najavljen novi vinski vitez portugizera: glumac Aleksandar Dunić. Titulu vinskog viteza portugizera su do sada nosili: Aljoša Vučković, Slobodan Trkulja, Vanja Bulić, Jovan Maljoković. Takođe, u saradnji sa Srpskom čitaonicom u Irigu (osnovanom 1842. godine), uspostavljena je i nagrada za najlepšu pesmu o vinu, tako da ćemo i ove godine saznati ko je autor pobedničke pesme.

Korona je ove godine sprečila da se sokacima Iriga i oko Mačkove senice začuje muzika tamburaša, odjekne pudarska zdravica i zamiriše pudarski paprikaš. No, tradicija fruškogorskog svatovca opstaje.

Vinarija Vinum iz Sremskih Karlovaca već četvrtu godinu takođe pravi mlado vino i predstavlja ga vinskoj publici u novembru na dan mladog vina. S obzirom na sortiment u vinogradima, enolog Vinuma je odabrao pino noar kao sortu od koje će napraviti Pinole. Ove godine, proslava mladog vina u organizaciji vinarije Vinum je protekla u samoj vinariji, uz ograničen broj gostiju koji su činili najvećim delom vinski novinari i kritičari, i uz celodnevnu ponudu mladog Pinole vina u novosadskim restoranima. Mlado vino se može naći na trpezi sve do decembra, a sugestija iz Vinuma je da se Pinole najbolje slaže uz sve vrste mesa, a naročito jagnjetinu i jaretinu.

Mlado vino je vino koje se pušta na tržište u istoj godini u kojoj je obrano i grožđe od kog se pravi. Pravi se metodom karbonske maceracije, odnosno cele bobice grožđa maceriraju u atmosferi CO2 kako bi se izazvala intercelularna fermentacija. Putem ove tehnologije čuva se svežina, voćni kvalitet vina, a grubi tanini se ne izdvajaju iz pokožice grožđa. Mlado vino u čaši odlikuje intenzivna rubin crvena boja, snažne voćne dopadljive arome maline, jagode, crvenog šumskog voća, svileni tanini i niski alkoholi.

I u susednoj Severnoj Makedoniji se obeležava dan mladog vina, a nosilac proslave je vinarija Tikveš. Ove godine se zbog pandemije čitav događaj održava online. Pod sloganom "I kada je sve vanredno, mlado vino je izvanredno", ljubitelji vina će moći preko društvenih mreža da isprate zanimljiv program u kom učestvuju poznati umetnici i estradne zvezde iz regije. Program je organizovan na dve lokacije, u Kavadarcima (u vinariji Tikveš) i u Beogradu. Na online festivalu nastupaju Vlatko Stefanovski, Tijana Dapčević, The Frajle, Rade Šerbedžija, Udruženje džez muzičara i brojne ličnosti iz sveta vina, muzike i biznisa koji će nazdraviti mladom vinu. Događaj se može pratiti na fejsbuk stranici vinarije Tikveš u petak, 20. novembra u periodu od 19h do 21h.
NAZAD NA KATEGORIJU

Tomislav Ivanović

Nagrađivani vinski novinar, kritičar i saradnik odabranih vinskih magazina. Autor i urednik vebsajta www.vinopedia.rs. Nosilac WSET3 sertifikata. Član Udruženja somelijera Vojvodine. Sudija na nacionalnim i internacionalnim vinskim takmičenjima. Vodi radionice i predavanja na temu vina Srbije i Balkana. Lokalni partner organizacije Wine Mosaic. Suosnivač Međunarodnog dana prokupca.

Pročitajte i druge članke iz ove rubrike:


ITALIJA - MALI KOMAD RAJA MEĐU VINOGRADIMA PROČITAJ VIŠE


ITALIJANSKA HRANA & VINO - IDEALNI PAROVI PROČITAJ VIŠE


VODIČ ZA RAZUMEVANJE ITALIJANSKIH VINSKIH ETIKETA PROČITAJ VIŠE


PUTOVANJE KROZ VINSKE REGIJE ITALIJE PROČITAJ VIŠE


BOGATSTVO ISTORIJE I AUTOHTONIH SORTI VINOVE LOZE U ITALIJI PROČITAJ VIŠE

Sledeći članak
Prethodni članak

Nagrade