Aktuelno

Aktuelno / 09/09/2019 / 31

NA LICU MESTA: BERBA U CHATEAU D'ESCLANS

Chateau D'Esclans je ime koje će kod svakog ljubitelja rozea podići obrve i nabaciti smešak u uglu usana... Vinarija koja je tokom jedne decenije zauvek promenila imidž roze vina i izmenila shvatanje provansalskih rozea. Vinarija koju mnogi širom sveta pokušavaju da imitiraju. Trendseter. Inovator.

Pogled u beležnicu u kojoj sam hemijskom podebljao nečitko napisane reči: poseta Chateau D'Esclans u 11h (3. septembar). Imam dovoljno vremena...Mogu još malo vremena provesti u raju koji se zove hotel La Reserve Ramatuelle...Ako se dobro sećam, od Sen Tropea do vinarije ima nekih 30 minuta... Ali, ajde još jednom da proverim na google maps. Hm.... Vinogradarsko selo La Motte...O ne, nije u pitanju 30 minuta već 30 kilometara...A to znači sat i petnaest minuta vožnje...E pa ne dolazi u obzir da zakasnim!!!

Izlećem iz hotela kao munja. Momak sa parkinga je i sam potrčao da mi doveze automobil (valjda je i sam ukapirao da žurim i da je pitanje života i smrti). Sedam u automobil koji sam iznajmio kad sam stigao u Provansu... Čini mi se da nikad ranije nije na putu bilo više kružnih tokova, semafora i vremešnih baka koje u svom malom automobilu imaju svo vreme sveta na putu i ne planiraju da uopšte dotaknu papučicu za gas... U prilog mi ide što u tom delu Provanse nema kamera na putu, pa neću imati suvenir na tu brzu vožnju...

I zaista, ulazim na parking vinarije ispred wine shopa sa akademskih 15 minuta zakašnjenja... Tom Schreckinger, direktor komunikacija u vinariji me dočekuje i od samog početka imam utisak kao da se poznajemo godinama.

Vinarija i celo imanje se nalaze u dolini Esklan (Vallée d'Esclans), smešteni između dva planinska venca, a čitava dolina se pruža prema Mediteranu. Preko bazena i terase dvorca, pogled puca na masiv Mor (Massif des Maures). Pri vedrom nebu, u daljini se nazire kao azurno plava horizontalna linija Mediteransko more.

Naravno, prvo odlazimo da obiđemo vinograde. Ukupna površina pod vinogradima iznosi 72,9 hektara, pri čemu 60% zasada čini grenaš, dok su ostale sorte zastupljene u vinogradima role (vermentino), sanso, merlo, murvedr, sira i tiburen. Da bismo bolje razumeli teroar, vinogradi koji se prostiru u podnožju doline se nalaze na crvenom zemljištu, bogatom gvožđem i glinom, sa velikom izloženošću suncu tokom čitavog dana. Na tim potezima se nalaze mlađi zasadi vinograda. Drugu celinu čine vinogradi koji se nalaze na padini obližnjih brda. Na tom mestu je tlo sastavljeno od krede/krečnjaka. Na pojas vinograda se nastavlja pojas mediteranskih šuma. A pri vrhu brda, na površini od nekih 4 hektara iznad šume se nalazi vinograd grenaša star 80 godina i grožđe iz tog vinograda se koristi za pravljenje vina pod etiketom Garrus.

Pored sopstvenih zasada, Chateau D'Esclans takođe otkupljuje grožđe od kooperanata, pri čemu svo kupljeno grožđe dolazi iz kruga od 30 km oko vinarije jer sva vina nose apelaciju Côtes de Provence. To grožđe se zajedno sa grožđem iz sopstvenih zasada koristi za vina pod etiketama The Palm i Whispering Angel.

Uzimajući u obzir klimu Provanse, sasvim je logično što berba u vinogradima počinje vrlo rano ujutro i traje do podne. U vinogradima kooperanata se takođe berba vrši tokom noći mašinski, pod svetlom reflektora.

Vinarija je kao mravinjak. Berba je upravo počela prethodnog dana, tako da će u narednih mesec dana traktori neprestano pristizati sa uredno složenim gajbicama od 10 kg. Tokom berbe se angažuje oko 70 berača. Inače, primećujem da među beračima ima dosta mladih momaka i devojaka. Chateau D'Esclans nema problema sa radnom snagom, jer se uvek za berbu prijavljuje i više kandidata nego što je potrebno.

U vinariji se sa puno emocija prisećaju prethodnih berbi u kojima je učestvovao u procesu prerade grožđa čuveni enolog Patrik Leon, koji je nakon dugogodišnjeg rada u Chateau Mouton Rothschild verujući u viziju Saše Lišina došao u Provansu da sa njim izgradi identitet vina vinarije Chateau D'Esclans. Patrik Leon je preminuo prošle godine u decembru, tako da je ovo prva berba u kojoj on nije prisutan.

Oko jedan sat popodne, prašnjavim drumom koji prolazi kroz imanje polako u grupicama pristižu berači... Gotovo je za danas, i sad mogu da se malo opuste i predahnu uz vinogradarski ručak. Pridružujemo im se. Svi uglavnom ističu da je kvalitet grožđa ove godine u Provansi odličan, pod uslovom da meteorološki uslovi ostanu povoljni do kraja berbe. Ovogodišnji toplotni talas u Provansi, dosta sunca i toplote tokom leta, uz sporadične letnje pljuskove su doprineli da grožđe harmonično sazreva. Vinova loza se dobro prilagodila takvim uslovima. Takođe, ove godine nije bilo većih problema u zaštiti vinove loze od bolesti. U vinariji Chateau D'Esclans očekuju visok kvalitet vina iz ovogodišnje berbe. A pošto flaširanje vina pod etiketom Whispering Angel počinje tokom decembra, onda ćemo u to moći da se uverimo već u vreme Novogodišnjih i Božićnih praznika.




NAZAD NA KATEGORIJU

Tomislav Ivanović

Nagrađivani vinski novinar, kritičar i saradnik odabranih vinskih magazina. Autor i urednik vebsajta www.vinopedia.rs. Nosilac WSET3 sertifikata. Član Udruženja somelijera Vojvodine. Sudija na nacionalnim i internacionalnim vinskim takmičenjima. Vodi radionice i predavanja na temu vina Srbije i Balkana. Lokalni partner organizacije Wine Mosaic. Suosnivač Međunarodnog dana prokupca.

Pročitajte i druge članke iz ove rubrike:


"GIRL POWER" NA SRPSKOM TAKMIČENJU SOMELIJERA PROČITAJ VIŠE


VUKOJE - OGLEDALO HERCEGOVAČKOG VRANCA PROČITAJ VIŠE


FOTO PRIČA: DAN PROKUPCA 2019 PROČITAJ VIŠE


DANI PROKUPCA U CERPROMETU PROČITAJ VIŠE


OSVESTITE ČULA, OSETITE PROKUPAC PROČITAJ VIŠE

Sledeći članak
Prethodni članak

Nagrade