Aktuelno

Aktuelno / 03/29/2022 / 671

NAJBOLJI SOVINJON BLAN JE IZ DOLINE LOARE

Širom sveta, žeđ za dobrim sovinjonom ne prestaje. Dok je tokom 90-tih godina dvadesetog veka sovinjon blan bio 15. sorta vinove loze po površini zasada u čitavom svetu, danas se uzdigao do 8. mesta. Ukupne površine pod sortom sovinjon blan iznose više od 120.000 hektara...

Vinsko takmičenje Concours Mondial de Bruxelles već 13 godina posebnu pažnju pridaje vinima od ove sorte. U periodu od 18. marta do 20. marta 2022. godine, 70 internacionalnih vinskih sudija sa iskustvom i ekspertizom u ocenjivanju sovinjon blana su se okupili u gradiću Toreš Vedraš, severno od Lisabona da ocene 1120 uzoraka sovinjona iz 23 države na takmičenju Concours Mondial de Sauvignon. Najviše uzoraka na takmičenju je stiglo iz Francuske, Austrije i Italije, ali na sve veću popularnost sovinjona ukazuje i što je ove godine stigao veći broj uzoraka iz Hrvatske, Rumunije i Češke republike.

Samo takmičenje na jednom mestu prikuplja sve informacije o ovoj sorti vinove loze, a kao rezultat rada ocenjivača na takmičenju nastaje i jedinstveno štampano izdanje publikacije "Sauvignon - A Global Guide" koja prikazuje najznačajnije vinske regije u svetu u kojima je zastupljen sovinjon blan kao i informacije o vinima, stilovima sovinjona, odlikama teroara u tim regijama. Zaista je šteta što vinari Šumadije ne učestvuju organizovano na ovom takmičenju jer bi se time bez sumnje i Šumadija stavila na svetsku mapu regija koje proizvode sovinjon blan rame uz rame uz već afirmisane regije poput doline Loare, Štajerske, Novog Zelanda, Bordoa.  

Novost na takmičenju je i specijalni softver koji prikuplja i obrađuje komentare članova žirija u panelu tako da svi vinari koji pošalju vina na takmičenje dobijaju povratnu informaciju, odnosno detaljan opis i komentare vina.

Tokom dva dana ocenjivanja, u okviru panela broj 11 kojim je predsedavao sudija iz Portugala, iskusni degustator i wine buyer odgovoran za odabir vina u jednom velikom lancu supermarketa u Portugalu, imali smo priliku da na slepom ocenjivanju probamo više od 100 uzoraka sovinjon blana iz celog sveta. Zaista je zadovoljstvo ocenjivati odlične uzorke sovinjona poput onih koji dolaze iz Austrije, ali i vina iz istočne Evrope sve više postaju prepoznatljiva po svom kvalitetu (ovog puta su pojedini uzorci vina iz Moldavije i Rumunije bili zaista prijatno iznenađenje).

Sovinjoni iz Štajerske (Austrija) su osvojili ukupno 39 zlatnih i 32 srebrne medalje. Zaista izvanredan rezultat. Štajerska je pokazala svoju dominaciju i kad su u pitanju sovinjoni odležavali u drvetu, jer je trofej Revelation (Otkriće) za sovinjon sazrevao u drvetu osvojilo vino Peter Skoff Sauvignon Blanc Ried Kranachberg Reserve 2015. Stefan Pocinger, predsednik asocijacije Štajerska vina ističe da je "teroar u Štajerskoj predodređen za sortu sovinjon blan, što im dozvoljava da proizvedu vina svetske klase u sve tri oblasti Štajerske, a kada se toliko puno vinara usredsredi na jednu sortu, onda je uspeh neizbežan."

Uzorci sovinjona iz Ruede (Španija) su takođe privukli pažnju. Iako je sovinjon blan introdukovan po prvi put u Ruedi 1973. godine, i to prvenstveno da bi se obogatila aromatika verdeha, glavne sorte u regiji, danas je sve više sortnih sovinjona koji stilski vuku ka Novom svetu i sovinjonima Novog Zelanda. Nisu namenjeni za dugo odležavanje, tako da se najčešće konzumiraju u prvih godinu ili dve.

Najbolje ocenjen sovinjon blan na takmičenju je vino iz Loare (Touraine Chenonceaux) - Domaine Jean Christophe Mandard Blanc 2020. Trofej Revelation (Otkriće) iz doline Loare je osvojilo vino Caillottes Sancerre 2020 Joël and Sylvie Cirotte.

U kategoriji slatkih sovinjona, najbolje vino dolazi iz Češke republike i to SKALÁK Sauvignon Slámové Víno 2015. Reputaciju sovinjona sa Balkana je odbranila Grčka jer je vino Ktima Biblia Chora Belo 2021, kupaža sovinjona i asirtika osvojila Trofej Revelation (Otkriće) u kategoriji kupaža sa sovinjonom.

Boravak u Portugalu je bio i prilika da se bliže upoznamo sa vinima iz regije Toreš Vedraš, na udaljenosti od približno 50km severno od Lisabona. Regija se može pohvaliti sa 6.000 hektara vinograda na pretežno krečnjačkom/glinovitom tlu. Ako pričamo o sovinjon blanu, ta sorta je u Portugalu najviše zastupljena u vinskoj regiji Težo, ali sovinjon blan iz regije Toreš Vedraš nudi svežinu i karakter u čaši zahvaljujući blizini Atlantskog okeana, tako da u vinogradima i tokom leta uvek duva blagotvorni vetar sa okeana koji donosi svežinu i spas od vrućine.




NAZAD NA KATEGORIJU

Tomislav Ivanović

Nagrađivani vinski novinar, kritičar i saradnik odabranih vinskih magazina. Autor i urednik vebsajta www.vinopedia.rs. Nosilac WSET3 sertifikata. Član Udruženja somelijera Vojvodine. Sudija na nacionalnim i internacionalnim vinskim takmičenjima. Vodi radionice i predavanja na temu vina Srbije i Balkana. Lokalni partner organizacije Wine Mosaic. Suosnivač Međunarodnog dana prokupca.

Pročitajte i druge članke iz ove rubrike:


SPASIMO STARE VINOGRADE SRBIJE PROČITAJ VIŠE


NAŠLI SMO ANTIGONU IZ ORAHOVCA PROČITAJ VIŠE


SRPSKO VINO KOŠTA 100 EUR - I ŠTA ĆEMO SAD? PROČITAJ VIŠE


MOŽE LI VINO BEZ BURETA? IMA LI ALTERNATIVE? PROČITAJ VIŠE


SANTOMAS - CRVENA VINA ISTRE PROČITAJ VIŠE

Sledeći članak
Prethodni članak

Nagrade