Aktuelno

Aktuelno / 11/13/2020 / 272

POTROŠNJA VINA U SRBIJI NASTAVLJA DA RASTE

Istraživanje koje je sproveo Demostat tokom oktobra 2020. godine je pokazalo da vino iz godine u godinu postaje sve popularnije među potrošačima u Srbiji dok potrošnja piva nastavlja da opada. Takođe, istraživanje je pokazalo da vinsku publiku najvećim delom čine žene, visokoobrazovano stanovništvo i stanovnici Beograda i Vojvodine. 

Petina ispitanika u Demostatovom istraživanju reklo je da ne konzumira alkohol uopšte, dok se za pivo kao prvi izbor odlučilo 32,8 odsto ispitanika, 28,9 odsto njih je reklo da preferira vino, za “žestinu” se odlučilo 14,3 odsto, dok je 2,1 odsto njih odabralo neko drugo alkoholno piće.

Istraživanje je obuhvatilo 1.300 građana iz cele Srbije, od toga 51 odsto žena, a gledano po polu razlika je velika jer je pivo kao prvi izbor imalo 73 odsto muškaraca i 27 odsto žena. Žene prednjače u konzumaciji vina, od ukupnog broja onih koji su se odlučili na prvom mestu za ovo piće je 57 odsto žena, dok je 60 na prema 40 odsto odnos u korist muškaraca kada se radi o izboru žestokog pića.

Od ukupno 21,9 odsto ispitanika koji su rekli da ne piju alkohol uopšte većina su žene, čak 86 odsto, svega 14 odsto odgovora da ne konzumiraju alkoholna pića dali su muškarci. Omiljeno alkoholno piće kod trećine žena je vino, pokazalo je istraživanje, dok se gotovo polovina muškaraca odlučuje za pivo (49 odsto).

Demostat je u istraživanje uključio sve građane starije od 18 godina, a najviše ih je, gotovo dve trećine bilo u kategoriji od 40 do 65 godina starosti. Gotovo polovina ispitanika je iz Beograda (48 odsto), slede Vojvodina sa 21 odsto, Šumadija i Zapadna Srbija sa 18 odsto, Južna i Istočna Srbija sa 13 odsto.

Istraživanje je pokazalo i da ispitanici sa visokim i višim obrazovanjem najviše konzumiraju vino 32 odsto, potom pivo 29 odsto, 15 odsto  žestoka pića, dva odsto ostala pića, dok 22 odsto njih ne konzumira alkohol.

Srednje obrazovani ispitanici najčešće biraju pivo (44 odsto), duplo manje vino 21 odsto, za žestoka pića odlučuje se 12 odsto njih, četiri odsto bira ostala pića, a 21 odsto je reklo da ne pije. Isti redosled je i kod onih koji imaju osnovno obrazovanje, s tim što pivo pije 41 odsto njih, dok se za vino odlučuje 21 odsto.

Gledano po starosnoj strukturi mlađi stanovnici ove zemlje preferiraju pivo, dok vino na prvu poziciju izbija tek u kategoriji starijih od 65 godina. Za pivo se odlučuje 38 odsto onih između 18 i 29 godina, za vino 33 odsto, još veći procenat “pivopija” je u kategoriji između 30 i 39 godina (40 odsto), vino bira tek 25 odsto, dok je u ovoj kategoriji i najmanje onih koji su rekli da ne konzumiraju alkoholna pića (12 odsto).

U kategoriji od 40 do 49 godina za pivo se opredelilo 31 odsto, za vino 27 odsto, a isto toliko je bilo onih koji su rekli da ne piju alkohol. Među starijima od 50, a mlađima od 65 godina priilično je ujednačeno jer se 33 odsto odlučilo za pivo, a 32 odsto za vino.

Ako se pogleda po regionima pivo se najviše konzumira u Beogradu (38,8%), zatim u Južnoj i Istočnoj Srbiji (34,2%), Šumadiji i Zapadnoj Srbiji (29,3%) i Vojvodini (28,9%). Vino se najviše konzumira u Beogradu (32,4%), zatim u Vojvodini 30,1 odsto, dok se žestoka pića piju najviše u Južnoj i Istočnoj Srbiji 15,1 odsto, Vojvodini 14,8 odsto, 13.9 odsto je u Beogradu i13,2 odsto u Šumadiji i Zapadnoj Srbiji.

Izdvajanjem i upoređivanjem tri velika grada Beograda, Niša i Novog Sada, pivo se najviše konzumira u Beogradu, potom u Nišu, dok se vino najviše pije u Novom Sadu pa onda u Beogradu. Žestoka pića najviše se konzumiraju u Nišu, tek onda u Beogradu. 

Na osnovu istraživanja može se zaključiti da je u odnosu na 2017. došlo do pada konzumiranja piva za 1,4 odsto i rasta vina za 2,8 odsto, žestokih pića za dva procenta i nekih drugih pića za 0,6 odsto. Ove godine je u odnosu na istraživanje iz 2017. porastao broj onih koji ne piju, odnosno pre tri godine četvrtina (25,9 odsto) se izjasnila da ne konzumira alkoholna pića dok je oktobra 2020. na isto pitanje  21,9 odsto njih reklo isto to.

(Ilustracije i izvor: www.demostat.rs)

 
NAZAD NA KATEGORIJU

Tomislav Ivanović

Nagrađivani vinski novinar, kritičar i saradnik odabranih vinskih magazina. Autor i urednik vebsajta www.vinopedia.rs. Nosilac WSET3 sertifikata. Član Udruženja somelijera Vojvodine. Sudija na nacionalnim i internacionalnim vinskim takmičenjima. Vodi radionice i predavanja na temu vina Srbije i Balkana. Lokalni partner organizacije Wine Mosaic. Suosnivač Međunarodnog dana prokupca.

Pročitajte i druge članke iz ove rubrike:


ITALIJA - MALI KOMAD RAJA MEĐU VINOGRADIMA PROČITAJ VIŠE


ITALIJANSKA HRANA & VINO - IDEALNI PAROVI PROČITAJ VIŠE


VODIČ ZA RAZUMEVANJE ITALIJANSKIH VINSKIH ETIKETA PROČITAJ VIŠE


PUTOVANJE KROZ VINSKE REGIJE ITALIJE PROČITAJ VIŠE


BOGATSTVO ISTORIJE I AUTOHTONIH SORTI VINOVE LOZE U ITALIJI PROČITAJ VIŠE

Sledeći članak
Prethodni članak

Nagrade