Aktuelno

Aktuelno / 02/06/2022 / 1530

PROKUPAC JE DOBIO SVOJU RIEDEL PERFORMANCE ČAŠU

Prokupac, najznačajnija srpska autohtona sorta vinove loze se napokon našla tamo gde joj je i mesto - uz apelacije kao što su Vužo, Barbaresko i Barolo, Nuits Saint Georges, sorte vinove loze pino noar i nebiolo... Jedna od  čaša iz zvanične Performance serije čuvenog proizvođača čaša Riedel je zvanično preporučena za prokupac. Urađeno je istraživanje koje je pokazalo da vino od prokupca svoje najbolje kvalitete pokazuje upravo u ovoj čaši. 

Ovim potezom su se prokupac i Srbija svrstali uz čuvene vinske regije Pijemont i Burgundiju, a samim tim još jednom pokazali karakter i kvalitet vina koja daje prokupac.

Na zvaničnom vebsajtu proizvođača čaša Riedel je već naveden prokupac u sklopu kataloga. 

U prošlosti je Riedel postao prepoznatljiv jer je za brojne svetske sorte vinove loze dizajnirao posebne čaše (tako je i istarska malvazija svojevremeno dobila svoju čašu), no od nedavno Riedel primenjuje drugačiji pristup, pa sorte klasifikuje u klastere po sličnosti karaktera i kvaliteta i onda određuje najpogodniji oblik čaše. U slučaju prokupca, stručnjaci su identifikovali da je on po karakteru najsličniji nebiolu i pino noaru, pa se stoga preporučuje služenje u istom tipu čaša. 

Podsetimo i da je prokupac bio prva sorta vinove loze iz istočne Evrope koja je pre 7 godina dobila svoj dan (#DanProkupca, #ProkupacDay) koji se obeležava 14. oktobra. 


 

 




NAZAD NA KATEGORIJU

Tomislav Ivanović

Nagrađivani vinski novinar, kritičar i saradnik odabranih vinskih magazina. Autor i urednik vebsajta www.vinopedia.rs. Nosilac WSET3 sertifikata. Član Udruženja somelijera Vojvodine. Sudija na nacionalnim i internacionalnim vinskim takmičenjima. Vodi radionice i predavanja na temu vina Srbije i Balkana. Lokalni partner organizacije Wine Mosaic. Suosnivač Međunarodnog dana prokupca.

Pročitajte i druge članke iz ove rubrike:


SPASIMO STARE VINOGRADE SRBIJE PROČITAJ VIŠE


NAŠLI SMO ANTIGONU IZ ORAHOVCA PROČITAJ VIŠE


SRPSKO VINO KOŠTA 100 EUR - I ŠTA ĆEMO SAD? PROČITAJ VIŠE


MOŽE LI VINO BEZ BURETA? IMA LI ALTERNATIVE? PROČITAJ VIŠE


SANTOMAS - CRVENA VINA ISTRE PROČITAJ VIŠE

Sledeći članak
Prethodni članak

Nagrade