Aktuelno

Aktuelno / 05/05/2018 / 169

PRVA VINA SA GEOGRAFSKIM POREKLOM IZ DANSKE

DONS vino danska

U Danskoj je upravo završena procedura koja je trajala 7 godina te su napokon penušava vina iz gradića Dons (u blizini Kolding fjorda) stekla status vina sa geografskim poreklom. To je ujedno i prvi put da neki prehrambeni proizvod iz Danske stekne PDO status.

Regija Donsa na kojoj je moguće gajiti vinovu lozu se prostire na ukupnoj teritoriji od približno 500 hektara. Apelacija Dons obuhvata 43 hektara u okviru regije, a trenutno se na njoj nalaze 2 vinograda (Skærsøgaard)   ukupne površine 5,5 hektara. Vina koja smeju da nose na etiketi oznaku Dons su penušavci. Počev od 10. maja 2018. godine, u vinotekama i prodavnicama u Danskoj počinje distribucija vina sa oznakom Dons.

Prvi vinogradi u Donsu su posađeni 2001. godine, pa su u poslednjih 10 godina rađene detaljne analize vina kako bi se utvrdila njihova posebnost.

U poređenju sa klasičnim šampanjcima iz Francuske, danski penušavci koji se takođe proizvode klasičnom metodom poseduju nešto viši nivo jabučne kiseline koja prelazi u mlečnu kiselinu tokom malolaktičke fermentacije. Stoga je sadržaj mlečne kiseline u vinu  35% viši nego kod francuskog šampanjca. Ukupne kiseline se ne razlikuju znatno (merenja su pokazala samo 4% manje vrednosti u odnosu na šampanjac). Taj specifični profil kiselina se objašnjava kao "nordijski vinski stil".

U vinogradima Donsa su dozvoljene interspecies hibridne sorte vinove loze:  Orion, Zalas Perle, Solaris, Rondo.

Dons vino danska 2

  (06.05.2018.)  NAZAD NA KATEGORIJU

Tomislav Ivanović

Nagrađivani vinski novinar, kritičar i saradnik odabranih vinskih magazina. Autor i urednik vebsajta www.vinopedia.rs. Nosilac WSET3 sertifikata. Član Udruženja somelijera Vojvodine. Sudija na nacionalnim i internacionalnim vinskim takmičenjima. Vodi radionice i predavanja na temu vina Srbije i Balkana. Lokalni partner organizacije Wine Mosaic. Suosnivač Međunarodnog dana prokupca.

Pročitajte i druge članke iz ove rubrike:


"GIRL POWER" NA SRPSKOM TAKMIČENJU SOMELIJERA PROČITAJ VIŠE


VUKOJE - OGLEDALO HERCEGOVAČKOG VRANCA PROČITAJ VIŠE


FOTO PRIČA: DAN PROKUPCA 2019 PROČITAJ VIŠE


DANI PROKUPCA U CERPROMETU PROČITAJ VIŠE


OSVESTITE ČULA, OSETITE PROKUPAC PROČITAJ VIŠE

Sledeći članak
Prethodni članak

Nagrade