Aktuelno

Aktuelno / 10/18/2015 / 1319

PRVO KUPAŽA PA RECIKLAŽA

glass-recycling

Još pre nekoliko godina, u dnevnim novinama se pojavio članak da u Beogradu kreće projekat finansiran od strane Evropske Unije, kojim se uspostavlja sistem reciklaže stakla. Do tada, nije ni imalo smisla prikupljati reciklažno staklo, obzirom da je Paraćinska staklara, gigant iz vremena stare Jugoslavije, bio u fazi privatizacije, brojnim problemima, pa nije ni otkupljivao otpadno staklo. Budući da u kontinuitetu dajem svoj doprinos proizvodnji ambalažnog staklenog otpada, ta vest me je izuzetno obradovala. Napokon imam impresiju da činim nešto korisno time što ću moći da odvajam staklene vinske boce kako bi reciklažom od njih nastali neki novi stakleni proizvodi. I tako ja pozovem tu firmu da bih se raspitao gde može da se ostavi reciklažno staklo, i u najmanju ruku sam bio šokiran njihovim odgovorom: jedini reciklažni kontejner u Beogradu je postavljen u zgradi Vlade Srbije. Još nisu postavili te kontejnere nigde drugde.  Pa da, najlakše je tako kad dođu kontrolori iz Evropske Unije da provere gde su potrošene pare da odmah direktno odu u Vladu Srbije da zabeleže postojanje tog "jedinog" reciklažnog kontejnera na teritoriji grada Beograda. Hm, čisto sumnjam da bi me baš pustili ako na vrata Vlade Srbije zakucam sa džakom punim praznih flaša... Sve mi je to zamirisalo prilično sumnjivo: uzmu se pare od Evropske Unije, a od svega ostane jedan reciklažni kontejner postavljen u Vladi Srbije (?!?).

I evo nakon nekoliko godina, broj praznih boca na terasi mog stana je nastavio da se uvećava. Sad je već proradio i srpski inat jer kad imate skupljeno više od 300 staklenih boca, bude vam žao da ih sručite u kontejner sa ostalim otpadom, a znate da bi mogli biti korisnije upotrebljeni... I tako sam strpljivo čekao... Komšije su već počele da me čudno gledaju (verovatno su primetili na terasi broj flaša koji je nastavio da se uvećava). Vremenom sam počeo i da se vezujem za te prazne boce, jer svaka etiketa je asocirala na neku naročitu priliku, društvo sa kojim sam baš tu bocu otvorio, vinski rejon ili vinariju iz koje potiče ta boca...

No, nedavno se čudo desilo i u zemlji Srbiji. Možda ste već primetili, na ulicama Beograda su se pojavili kontejneri namenjeni odlaganju reciklažnog stakla. Sreća, sreća, radost! Napokon će sve boce sa moje terase u kojima su nekada bile divna sortna vina i kupaže stići do reciklaže. Kompanija Sekopak je u saradnji sa JKP Gradska čistoća postavila po centralnim delovima Beograda reciklažne kontejnere za staklo (pritom dopadljivog dizajna koji ne narušava estetski izgled grada) na sledećim lokacijama:

-Ada Huja

-Cvetni trg

-ugao Njegoševe i Kralja Milutina

-ugao Resavske i Kralja Milana

-ugao Tadeuša Košćuška i Strahinjića Bana

-SC Milan Gale Muškatirović

-Beton Hala -Savamala

-park preko puta hotela Palas

-ostrvo kod kafe bara "Pevac", ugao Gračaničke i Cara Lazara

-ispod Brankovog mosta

-restoran Asteriks na Ušću

-Zemunski kej, Grand kazino

-Zemunski kej, Lido

- Restoran Venecija

- Zemunska pijaca (Gospodska ulica)

-Glavna ulica u Zemunu (preko puta Robne kuće)

-naselje Belvil

- ugao Kralja Petra i Cara Lazara

-ulica 27.marta (kod Više poslovne škole)

-Zeleni venac, Brankova ulica br. 1

-Topalovićeva ulica

-Makedonska ulica (kod Pireus banke)

-Terazijska česma

-Kej oslobođenja, kod okretnice autobusa br. 82

-Terazije, kod Kasine

-kružni tok na Vračaru, preko puta kafane Kalenić

-Trg republike

-Obilićev venac, kod izlazne rampe JKP Parking servis

-Makenzijeva br. 49

-Makenzijeva, kod BDP-a

-Mileševska br. 83

-Mačvanska br. 3

-ugao Bulevar kralja Aleksandra i Vatroslava Jagića

-Bulevar kralja Aleksandra br. 248-250

-Bulevar kralja Aleksandra br. 233

-Bulevar kralja Aleksandra br. 95

Reciklaža stakla u Beogradu

Reciklaža stakla u Beogradu

 Nadam se da će se ovakva reciklažna zvona uskoro pojaviti i u drugim delovima grada, a takođe i Srbije, kako bi i drugi ljubitelji vina mogli da daju svoj doprinos očuvanju životne sredine i prirodnih resursa.  




NAZAD NA KATEGORIJU

Tomislav Ivanović

Nagrađivani vinski novinar, kritičar i saradnik odabranih vinskih magazina. Autor i urednik vebsajta www.vinopedia.rs. Nosilac WSET3 sertifikata. Član Udruženja somelijera Vojvodine. Sudija na nacionalnim i internacionalnim vinskim takmičenjima. Vodi radionice i predavanja na temu vina Srbije i Balkana. Lokalni partner organizacije Wine Mosaic. Suosnivač Međunarodnog dana prokupca.

Pročitajte i druge članke iz ove rubrike:


SPASIMO STARE VINOGRADE SRBIJE PROČITAJ VIŠE


NAŠLI SMO ANTIGONU IZ ORAHOVCA PROČITAJ VIŠE


SRPSKO VINO KOŠTA 100 EUR - I ŠTA ĆEMO SAD? PROČITAJ VIŠE


MOŽE LI VINO BEZ BURETA? IMA LI ALTERNATIVE? PROČITAJ VIŠE


SANTOMAS - CRVENA VINA ISTRE PROČITAJ VIŠE

Sledeći članak
Prethodni članak

Nagrade