Aktuelno

Aktuelno / 06/07/2015 / 1277

TAKMIČARSKI DUH KOJI POKREĆE

and the winner is

Bliži se polovina godine. Dakle, dolazi vreme da se svedu računi iz prethodne godine, a onda da se usredsredimo na predstojeću berbu i ono što vinare čeka od jeseni... Obzirom da smo iza sebe ostavili najznačajnija evropska takmičenja i ona koja su bitna za srpsku vinsku scenu, ovde ćemo se osvrnuti na rezultate koje su na njima postigle vinarije iz našeg regiona.

Ovu temu smo načeli na ovogodišnjem Winterfest-u na Kopaoniku, gde je jedna od tema na panelima bila vezana za temu vinskih takmičenja i ocenjivanja vina.

Decanter 2015

Što se tiče evropske vinske scene, svakako takmičenje sa najvećom reputacijom i "težinom" u vinskom svetu predstavlja Decanter World Wine Awards. Ove godine, Decanter-ovo ocenjivanje se održalo po 12. put (osnovano 2004. godine) a takmičenje je trajalo u periodu od 27. aprila do 8. maja 2015. godine. Svake godine, na takmičenje pristigne oko 15.000 vina iz celog sveta. Predsednik žirija takmičenja je Steven Spurrier, uz vojsku od još 200 vinskih eksperata, novinara, sudija. O stručnosti žirija dovoljno govori podatak da se među njima nalazi i 66 nosilaca titule Master of Wine. Na popularnost ovog takmičenja kod nas je najviše uticala prošlogodišnja pobeda vina Stari Zavet 2011 iz Podruma Janko (Smederevo) koje je ušlo u vinsku istoriju Srbije kao prvo vino iz Srbije koje je na ovom takmičenju osvojilo Regionalni trofej za Centralnu i Istočnu Evropu u kategoriji crvenih vina iznad 15 GBP. Nakon tog poduhvata, u vinskoj Srbiji ništa više nije ostalo isto. Apetiti su porasli među vinarima, a i svest da je kvalitet srpskih vina dostigao svetski kvalitet.

Još nekoliko dana iščekujemo da možemo i zvanično da objavimo rezultate ovogodišnjeg Decanter-a, međutim prema još uvek "nezvaničnim" rezultatima, ove godine ćemo morati da se zadovoljimo srebrom i bronzom. Ipak, i takvi rezultati ukazuju da i u lošim godinama vinarije uspevaju da održe kvalitet, a bronzane i srebrne medalje ukazuju da su odlikovana vanserijska vina odličnog kvaliteta. U svakom slučaju, veliko zadovoljstvo mi je što su ove godine zablistale na takmičenju male vinarije iz Sremskih Karlovaca. Vinarije Vinum, Kiš i Veritas predvode novu energiju Sremskih Karlovaca i to su na ovogodišnjem Decanter-u i dokazale. Takođe, i vranac sa juga Srbije se upisao među nagrađena vina od lokalnih sorti. Ipak, za objavljivanje konačnih rezultata treba da se suzdržimo do 14. juna.

Slanje uzoraka na ovo takmičenje košta 115 GBP, međutim nije redak slučaj da vinarije iz Srbije naiđu na vrlo rigidan stav britanskih carinskih vlasti, te dopremljena vina za ocenjivanje imaju isti carinski tretman kao da idu na police prodavnica, što znatno povećava troškove dostave.

IWC

London International Wine Challenge je takmičenje koje se održava u Londonu već 32. put. Žirijem predsedavaju Charles Metcalfe, Tim Atkin MW i Oz Clarke. Takmičenje je tokom 32 godine razvilo format u kom vinari mogu da odluče da li žele da im vino bude ocenjivano u novembru ili aprilu, u zavisnosti kada sami vinari smatraju da je vino u najboljoj formi.

Ove godine, na IWC takmičenju su od srpskih vinarija učestvovale vinarija Aleksandrović i vinarija Aleksić. Ni na ovom takmičenju nije bilo zlata za srpska vina, a vina Rodoslov Reserve 2009 i Trijumf Barrique 2012 iz vinarije Aleksandrović i Amanet 2011 iz vinarije Aleksić su zasijali srebrnim sjajem. Poređenja radi, na takmičenju je 30 etiketa iz Hrvatske osvojilo nagrade, međutim i njihov najveći učinak je bilo srebro. Srebro je bilo najveći domet i među vinarijama iz Slovenije, Rumunije, Makedonije (iznenađujuće je da je vinarija Tikveš jedino sa svojim vinom Alexandria Cuvee 2013 (sortni sastav: vranac, kaberne sovinjon, merlo) osvojila srebrnu medalju mada su nas prethodnih godina navikli na mnogo veće uspehe). Dakle, ove godine je čitava regija izašla sa sličnim nivoom kvaliteta vina.

Kotizacija za učešće vina na ovom ocenjivanju iznosi 100 GBP po uzorku.

international-wine-&-spirit-competition-2-1-3

International Wine & Spirit Competition - Ljubitelji vina često mešaju ovo takmičenje i International Wine Challenge jer se oba dešavaju u Londonu. Takmičenje IWSC je najstarije vinsko takmičenje u Evropi. Po prvi put se održalo 1969. godine i od tada se razvijalo i privlačilo na ocenjivanje vina iz celog sveta, tako da danas uzorci za ocenjivanje dolaze iz 90 država. Žiri okuplja na jednom mestu nosioce titule Master of Wine, zatim trgovce vinom, somelijee i vinske novinare. Pre ocenjivanja, svi uzorci vina prolaze i detaljnu hemijsku i mikrobiološku analizu.

Ove godine, Srbiju je na ovom takmičenju predstavljala vinarija Aleksandrović. Pored osvojenih 5 bronzanih medalja za svoja vina, vinarija Aleksandrović se ove godine okitila i jednim srebrom za vino Trijumf Barrique 2012. Istovremeno, na ovom takmičenju je Hrvatska prošla vrlo skromno sa jednom osvojenom bronzom.

Kotizacija za učešće na ovom ocenjivanju iznosi 130 GBP po uzorku.

concours-mondial-de-bruxelles-4-1-3

Concours Mondial de Bruxelles - Iako u nazivu takmičenja stoji Brisel, ovo takmičenje svake godine počev od 2006.  menja mesto održavanja. Ove godine, takmičenje se održalo u mestu  Lido di Jesolo, u pokrajini Veneto (Italija). Svake godine, na takmičenju učestvuje više od 8.000 uzoraka vina iz celog sveta, a žiri okuplja nosioce titule Master of Wine, trgovce vinom, vinske novinare, enologe, univerzitetske profesore. Ove godine, vinarije iz Srbije nisu učestvovale na ovom takmičenju, a region su predstavljale vinarije iz Slovenije, Hrvatske, Makedonije, Bugarske, Rumunije.

Kotizacija za učešće na ovom takmičenju iznosi 150 EUR po uzorku, uz dodatne popuste ukoliko vinarije prijave više etiketa na ocenjivanje.

Mundus Vini

Mundus Vini je značajno takmičenje za sve vinarije sa ambicijom da se probiju na tržišta Nemačke i Austrije. Ovo takmičenje se održava počev od 2001. godine, a svake godine na  njemu učestvuje oko 6.000 vina iz celog sveta. Organizatori ovog takmičenja su takođe uveli mogućnost da vinari dostavljaju uzorke svojih vina na ocenjivanje u februaru ili u avgustu, u zavisnosti kada smatraju da su im vina u najboljoj formi. Takođe, ovo takmičenje je jedno od retkih koje dopušta ocenjivanje uzoraka iz podruma, odnosno vina koja još uvek nisu dostupna na tržištu. Žiri se sastoji od nemačkih i internacionalnih enologa, trgovaca vinom, somelijea, restoratera i vinskih novinara. Ove godine, na februarskom ocenjivanju, vinarija Agrolaguna iz Istre (Hrvatska) je pobrala 5 zlatnih i 1 srebrnu medalju za svoja vina. Vinarije iz Bugarske su pobrale 11 zlatnih i 12 srebrnih medalja za svoja vina. Slovenci su kući otišli sa 1 zlatom i 3 srebrne medalje, kao i Makedonci sa 1 zlatom i 3 srebra (pogađate, među nagrađenim vinarijama su Tikveš i Chateau Kamnik).

Kotizacija za učešće na takmičenju Mundus Vini iznosi 140 EUR po uzorku.

medalje

Austrian Wine Challenge - Po broju uzoraka na ocenjivanju, ovo takmičenje je približno Decanter-u. Svake godine na njemu učestvuje više od 12.000 etiketa iz 40 država sveta, a takvoj masovnosti sigurno utiče povoljna cena. Naime, kotizacija za učešće na ovom takmičenju iznosi 60 EUR. Takmičenje se održava u avgustu. Žiri ocenjuje vina na Federalnom koledžu i zavodu za vinarstvo u Klosternojburgu (Austrija). Žiri se sastoji od austrijskih i internacionalnih enologa, vinskih eksperata, somelijera, novinara.

all

Balkans International Wine Competition - Takmičenje koje postoji već 4 godine. Nastalo u Bugarskoj sa ciljem da afirmiše Bugarsku kao referentno središte vinarstva ovog dela Evrope (a samim tim i pod terminom Balkan prikrije asocijaciju na jeftina bugarska vina koja se već decenijama izvoze širom Evrope), ovo takmičenje polako raste tako da je ove godine na njemu učestvovalo nešto više od 400 etiketa (pretežno iz Bugarske, Srbije, Grčke). Svakako je za pohvalu što u žiriju pored regionalnih predstavnika učestvuju i dobro poznati vinski eksperti sa zapada, tako da je ovo takmičenje odlična prilika vinarijama koje traže afirmaciju da dopru do internacionalnih vinskih zvezda a bez velikih troškova.

Ove godine, vinarije iz Srbije su na BIWC takmičenje izašle u najjačoj konstelaciji, tako da i ne čudi da su pokupile pregršt nagrada. Samo su domaćini bili iznenađeni da su bugarska vina ostala u senci srpske vinske ofanzive. Grand Trofej takmičenja je pripao vinu Kremen Kamen 2012 iz vinarije Matalj. Titule najboljeg vina takmičenja i u kategoriji crvenih i u kategoriji belih vina su odnele srpske vinarije Matalj (Kremen Kamen 2012) i Podrum Janko (Vrtlog 2013). A vinarije koje su iz Sofije donele zlatne medalje su: vinarija Ivanović (No 1/2 2013), vinarija Despotika (Dokaz 2012), vinarija Kiš (Misterija polusuva 2011 i Bermet beli), vinarija Pusula (Pusula Traminac 2014), podrum Janko (Vrtlog 2013), vinarija Matalj (Kremen Kamen 2012 i Kremen 2013).

Kotizacija za učešće na ocenjivanju iznosi 65 EUR po etiketi.

iwcb-2015

International Wine Contest Bucharest je takmičenje u Bukureštu (Rumunija) koje se odvija prema OIV pravilima. Ove godine, takmičenje se održalo po 12. put. Na takmičenju učestvuje oko 800 uzoraka, a organizatori ističu ambiciozan plan da u narednoj godini dupliraju broj uzoraka na takmičenju prvenstveno privlačenjem što više vinarija iz regije Balkana. I na ovom takmičenju, vina iz srpskih vinarija su zasijala zlatnim sjajem: Trijumf 2013 i Trijumf Barrique 2012 iz vinarije Aleksandrović, Vrtlog 2013 iz Podruma Janko, Trag 2013 iz vinarije Despotika, DiShiraz 2009 iz vinarije Dibonis, Potrkanjski Chardonnay 2012 iz vinarije Jović i Bermet iz vinarije Kiš.

Kotizacija za učešće na ovom takmičenju iznosi 70 EUR po etiketi, uz dodatne popuste u zavisnosti od broja poslatih etiketa na ocenjivanje.

Veliki test Vino.rs

Veliki Test Vino.rs  je najrelevantnije nacionalno ocenjivanje vina u Srbiji. Još uvek prolazi kroz proces odrastanja i uspostavljanja jasnih pravila, ali se moraju pohvaliti napori organizatora da pomognu afirmaciji srpskih vina prvenstveno na domaćem tržištu. Žiri je sastavljen isključivo od međunarodnih vinskih eksperata, novinara, nosilaca titule Master of Wine čime su uspešno stali na put glasinama o uticaju pojedinih vinarija na žiri. Prošle godine je na ovom takmičenju učestvovalo oko 130 etiketa, ali za očekivati je da će broj etiketa sve više rasti.

Ako pogledamo sveukupnu sliku sa vinskih takmičenja ove godine, možemo izvući nekoliko zaključaka:

- iza nas smo ostavili tešku godinu u vinogradu, što se odrazilo i na učinak vinarija iz cele regije... Na velikim vinskim takmičenjima, vinarijama iz Srbije, Hrvatske i Slovenije nije bilo lako preći tu magičnu granicu između srebra i zlata.

-srpske vinarije su sve prisutnije na međunarodnim takmičenjima. Imam utisak da bi same vinarije trebale da strateški bolje isplaniraju na koja sve takmičenja slati vina i kako da maksimalno iskoriste medijsku pažnju nagrađenih vina. Vinari treba da sami odgovore na pitanje da li će više moći da iskoriste za medijsku promociju srebro sa Decanter-a ili zlato iz Bukurešta.  Naprosto, učešće na takmičenju nije jeftino, a samo velike vinarije mogu da finansijski priušte da poput Tikveša iz Makedonije za svoja vina prikupe 34 nagrade u prvih 6 meseci ove godine.

-Vinarije iz Srbije su vrlo disciplinovane i poštuju rokove za dostavljanje vina kad su u pitanju internacionalna takmičenja uprkos birokratskim i carinskim peripetijama prilikom transporta vina preko granice. Onda nema razloga da bude drugačije kada je u pitanju naše nacionalno takmičenje. Time će vlasnici vinarija pokazati ozbiljnost i profesionalizam na isti način kao što to pokazuju na internacionalnim takmičenjima, ali istovremeno će tim postupkom uvažiti trud organizatora našeg nacionalnog takmičenja jer srpskoj vinskoj sceni nesumnjivo treba takvo takmičenje.

-Na primeru nekoliko zemalja iz našeg neposrednog okruženja možemo videti šta se dešava kad na tržištu vlada nesklad između lidera na tržištu tj. jedne džinovske vinarije koja svojom veličinom ograničava mogućnosti za rast malih vinara. Zato ipak treba da budemo zadovoljni (iako stalno ističemo da je srpskim vinarima teško jer su mali, nedovoljno organizovani, itd) jer vinarije iz Srbije ipak imaju prostor da se kvalitetom izbore za svoje mesto na lokalnom tržištu u ravnopravnoj tržišnoj utakmici. A kao rezultat toga, imamo sve više malih porodičnih vinarija koje osvajaju najviše nagrade na vinskim takmičenjima ravnopravno sa onim velikim.

 




NAZAD NA KATEGORIJU

Tomislav Ivanović

Nagrađivani vinski novinar, kritičar i saradnik odabranih vinskih magazina. Autor i urednik vebsajta www.vinopedia.rs. Nosilac WSET3 sertifikata. Član Udruženja somelijera Vojvodine. Sudija na nacionalnim i internacionalnim vinskim takmičenjima. Vodi radionice i predavanja na temu vina Srbije i Balkana. Lokalni partner organizacije Wine Mosaic. Suosnivač Međunarodnog dana prokupca.

Pročitajte i druge članke iz ove rubrike:


SPASIMO STARE VINOGRADE SRBIJE PROČITAJ VIŠE


NAŠLI SMO ANTIGONU IZ ORAHOVCA PROČITAJ VIŠE


SRPSKO VINO KOŠTA 100 EUR - I ŠTA ĆEMO SAD? PROČITAJ VIŠE


MOŽE LI VINO BEZ BURETA? IMA LI ALTERNATIVE? PROČITAJ VIŠE


SANTOMAS - CRVENA VINA ISTRE PROČITAJ VIŠE

Sledeći članak
Prethodni članak

Nagrade