Aktuelno

Aktuelno / 05/26/2021 / 1090

TRAMINCI SRBIJE NA FESTIVALU TRAMINCA U ILOKU

Predivno imanje Principovac u neposrednoj blizini Iloka i hrvatsko-srpske granice je privuklo 22. maja 2021. godine brojne ljubitelje traminca. Organizatori trećeg izdanja Festivala traminca su se potrudili da ova manifestacija sve sigurnije preraste u regionalni praznik vina od ove sorte.

U sklopu festivala je održana i radionica na kojoj su predstavljeni traminci iz Srbije. Traminac zajedno sa drugim aromatičnim sortama vinove loze uživa popularnost među mladim ljubiteljima vina. Ako pričamo o aromatičnim sortama vinove loze, u Srbiji dominira tamjanika, no vinarije iz severne i centralne Srbije koje u svom portfoliju nemaju tamjaniku potrošačima kao alternativu nude najčešće lagana, sveža, aromatična vina od traminca. Poslednjih godina se i vinari odlučuju da istraže druge mogućnosti traminca, pa dobijamo vina koja se ističu svojim karakterom, najčešće kasne berbe ili vina sa dugom maceracijom.

Sorta traminac svoje početke na prostoru Srbije duguje porodici Odeskalki koja ju je donela na prostore današnjeg Srema i od tada postoji kontinuitet njenog gajenja na našim prostorima. Krajem 19. veka (tačnije, 1897.godine), J. Marić u delu Peranospora nabraja sorte vinove loze zastupljene na Fruškoj gori i među njima se nalazi i Tremin (Tramin).

Nakon Drugog svetskog rata, Fruška gora je bila predodređena u Jugoslaviji kao regija za bele i stone sorte vinove loze. Među preporučenim sortama se nalazio i crveni traminac. Sredinom 70-tih godina dvadesetog veka, zasadi traminca na Fruškoj gori su zauzimali 125 hektara. To je znatno više nego što danas imamo zasada traminca u čitavoj Srbiji. Naime, prema podacima iz 2019. godine, u Srbiji vinogradi traminca se prostiru na 69 hektara.

Quet Traminac 2019 - Fruškogorski vinogradi - Vinogradi vinarije Fruškogorski vinogradi zauzimaju površinu od 80 hektara na padinama Fruške gore iznad Banoštora. Severnu stranu Fruške gore karakteriše efekat "dva sunca" tj. sunčevi zraci se reflektuju na površini Dunava pri čemu dolazi do pojačanog efekta sunca u vinogradima koji se nalaze na padinama iznad sela Banoštor .

Traminac iz vinarije Fruškogorski vinogradi je primer suvog, svežeg, lepršavog traminca sa odličnim odnosom cena/kvalitet. Na nosu prepoznatljivi cvetno-voćni tonovi. Na nepcima dominira svežina, praćena aromama ratluka od ruže, vinogradarske breskve, mandarine, grejpfruta.

Gewurztraminer 2018 - Deurić - Vinarija Deurić se nalazi u Maloj Remeti, na južnoj strani Fruške gore. Upravo vrednost Fruške gore leži u tome što se na malom prostoru mogu birati potezi različitih karakteristika. Južna strana ne oskudeva u osunčanosti preko celog dana, a zemljište čini kombinacija lesa i krečnjaka. Zrelo voće dominira aromatskim profilom: zrele kajsije, zrele kruške, ananas, marakuja, liči, cvet ruže, cvet bagrema. Prijatna, slojevita impresija na nepcima. Postojana završnica.

Gewurztraminer 2019 - Virtus - Predstavnik srpskih traminaca koji dolaze iz vinogorja južno od Save i Dunava. Traminac iz mlavskog rejona kojeg karakteriše punoća, uljana impresija na nepcima. 10% vina fermentiše i odležava u hrastovim sudovima. Na nosu se izdvajaju arome ličija, tropskog voća, ruže, breskve, meda, vanile, đumbira. Vinska publika u Iloku je izvrsno reagovala na ovaj traminac.

Traminac 2018 - Probus vinogradi - Smatra se da su Veliki Radinci i Šuljamska glavica tačna lokacija na kojoj su u vreme Probusa posađeni prvi vinogradi na Fruškoj gori. I upravo na tom mestu se danas nalaze vinogradi nove vinarije Probus carski vinogradi. Vino koje je još uvek izazov pronaći na tržištu Srbije pošto je pandemija prošle godine usporila planove vinarije da se predstavi širem vinskom tržištu. No, u svakom slučaju, iskorak po pitanju traminaca iz Srbije, a vinska publika u Iloku je to prepoznala. Traminac rađen prirodnim metodama, spontana fermentacija, 6 meseci na talogu, deo vina sazrevao u korišćenom bariku. Impresivno vino. Bogat, slojevit aromatski profil. Miris bez trunke banalnosti, ali sa izobiljem aroma tropskog voća, zrelog i kuvanog žutog voća, slatkih začina, đumbira.

Uncensored 2018 - Bikicki - Vinarija Bikicki je postala dobro poznata ljubiteljima vina iz Hrvatske, a već i pre degustacije su se čuli komentari i pohvale vinima koja dolaze pod etiketom Bikicki. Selo Banoštor, položaj Milino brdo. Vino od crvenog traminca rađeno prirodnom metodom, maceracija 12 dana, spontana fermentacija, prirodni kvasci, odležavanje u korišćenim sudovima od srpskog hrasta. Divna ćilibar zlatna boja, kompleksan aromatski profil kojim dominiraju tonovi suve kajsije, kore pomorandže, suve smokve, mediteranskog bilja. U ustima, vino bogate strukture, slojevito, otvara se postepeno u čaši. Prijatna svežina u završnici. Još uvek mu nedostaje elegantnost koju je imala prethodna berba, ali će dalje odležavanje svakako voditi vino u tom pravcu.

Tri sunca Kasna berba 2015 - Fruškogorski vinogradi - Kasna berba, neprevreli šećer 85 g/l. Vino koje se ne može dobiti svake godine pošto klimatski uslovi dozvoljavaju da se ovakva vina rade tek svake treće ili četvrte godine. Zreo, razvijen miris kompota od breskve, meda, suve kajsije, oraha, slatke note ruže. Prijatna svežina. Duga, slasna završnica.

Makana 2016 - Bikicki - 3 dana maceracija, nalivano suvim tramincem, spontana fermentacija, prirodni kvasci, sazrevanje godinu dana u korišćenom bariku. Na nosu, raskošno, plemenito. Raskošna aroma slatkog od smokava, bagremovog meda, džema od pomorandže, smokve. Na ukusu, slasna impresija meda, dunje, smokve, vanile, slatkih začina.

Trijumf Late harvest 2016 - Aleksandrović - Priča o srpskim tramincima nas vodi i do Šumadije. Traminac nije česta sorta u šumadijskim vinogradima, ali vinarija Aleksandrović u okviru svoje Trijumf edicije vina radi i kasnu berbu (kada to klimatski uslovi dozvole). Trijumf kasnu berbu odlikuje preciznost i ekspresivnost. Koncentrisana, bogata impresija sa tipičnim sortnim aromama divlje ruže, smokve, začinskim tonovima, notama tropskog voća. Izvanredan balans kiselina i šećera. I sjajno vino za finale ovog upoznavanja sa tramincima iz Srbije.  




NAZAD NA KATEGORIJU

Tomislav Ivanović

Nagrađivani vinski novinar, kritičar i saradnik odabranih vinskih magazina. Autor i urednik vebsajta www.vinopedia.rs. Nosilac WSET3 sertifikata. Član Udruženja somelijera Vojvodine. Sudija na nacionalnim i internacionalnim vinskim takmičenjima. Vodi radionice i predavanja na temu vina Srbije i Balkana. Lokalni partner organizacije Wine Mosaic. Suosnivač Međunarodnog dana prokupca.

Pročitajte i druge članke iz ove rubrike:


SPASIMO STARE VINOGRADE SRBIJE PROČITAJ VIŠE


NAŠLI SMO ANTIGONU IZ ORAHOVCA PROČITAJ VIŠE


SRPSKO VINO KOŠTA 100 EUR - I ŠTA ĆEMO SAD? PROČITAJ VIŠE


MOŽE LI VINO BEZ BURETA? IMA LI ALTERNATIVE? PROČITAJ VIŠE


SANTOMAS - CRVENA VINA ISTRE PROČITAJ VIŠE

Sledeći članak
Prethodni članak

Nagrade