Aktuelno

Aktuelno / 03/16/2020 / 224

UVOĐENJE REDA MEĐU VINIMA SA MINIMALNIM INTERVENCIJAMA

Dok se ceo svet bori sa koronom, vinskim svetom je odjeknula vest sasvim drugačije prirode. Nakon dugo vremena, u Francuskoj su po prvi put kreirani regulatorni obrisi vina koja se prave sa minimalnim intervencijama i uvedena oznaka koju će takva vina nositi na boci.

Iako se u javnosti često koristi naziv "prirodna vina" (što je posledica lošeg, netačnog prevoda francuske fraze "vin nature" na engleski jezik kao "natural wine", a potom i na sve ostale jezike), vinari zameraju takvoj definiciji jer samim tim se pravi insinuacija da su ostala, konvencionalno rađena vina "neprirodna". Čisto da pojasnimo onima koji ne poznaju francuski jezik, izraz "nature" u francuskom znači "običan, jednostavan, bez dodataka" te pored vina, možete sresti i izraze "croissant nature" (kroasan bez aditiva,obični, bez fila) ili "yaourt nature" (obični jogurt, bez dodatka voća ili drugih ukusa). Shodno tome, vin nature više označava "vino bez dodataka" nego "prirodno vino".

Zbog toga se vremenom sve više ustalio izraz "vina sa minimalnim intervencijama". No, pored problema sa nazivom, ovakva vina imaju problem i sa definicijom jer ne postoji jasno regulisan okvir šta sve potpada u tu grupu.

Francuzi su prvi rešili da uvedu red u tu oblast (prvenstveno kako bi zaštitili potrošače) jer je na tržištu sve veća pojava da vinari nazivaju svoja vina prirodnim ili sa minimalnim intervencijama čak i ako je to samo delimično istina.

Nacionalni institut za kontrolu porekla i kvaliteta (INAO), Direktorat za zaštitu konkurencije, potrošača i sprečavanje prevara i Udruženje vinara Nature'l koje broji oko 200 članova su usaglasili pravila čijom primenom će vina moći da budu obeležena oznakom "Vin methode nature" čime se izbegava insinuacija da ostala vina van te grupe su neprirodna. Od samog početka, oko 70 etiketa će poneti ovu nalepnicu.

Pravila sadržana u Povelji su sledeća:

1. 100% grožđe (bez obzira da li je sa geografskim poreklom ili ne) mora poticati iz sertifikovanih organskih vinograda ili da su vinogradi u drugoj godini konverzije na organsku proizvodnju.

2. Berba se vrši ručno.

3. Vinifikacija se vrši sa autohtonim kvascima.

4. Zabranjena upotreba veštačkih aditiva

5. Zabranjena svaka namerna modifikacija sastava grožđa

6. Zabranjena svaka primena agresivnih fizičkih tehnika i metoda (inverzna osmoza, filtriranje, tangencijalna filtracija, HTST pasterizacija, termovinifikacija...)

7. Ne vrši se sumporisanje pre i tokom fermentacije (postoji mogućnost dodavanja sumpora tako da ukupni sumpor dioksid ne prelazi 30mg/l, bez obzira na boju ili tip vina, uz obavezu da pri stavljanju na tržište informacija o tome bude navedena na etiketi uz logo Vin methode nature).

8. Vinari potpisnici povelje o Vin Methode Nature će pri svakom izlaganju na sajmovima na štandu i u prostoru vinarije izložiti tekst povelje.

9. Ukoliko vinari potpisnici povelje o Vin Methode Nature u podrumu takođe proizvode i konvencijalna vina, ta vina će nedvosmisleno drugačijom etiketom i vizuelnim identitetom biti obeležena kako bi se razlikovala od vina koja nose oznaku Vin Methode Nature.
NAZAD NA KATEGORIJU

Tomislav Ivanović

Nagrađivani vinski novinar, kritičar i saradnik odabranih vinskih magazina. Autor i urednik vebsajta www.vinopedia.rs. Nosilac WSET3 sertifikata. Član Udruženja somelijera Vojvodine. Sudija na nacionalnim i internacionalnim vinskim takmičenjima. Vodi radionice i predavanja na temu vina Srbije i Balkana. Lokalni partner organizacije Wine Mosaic. Suosnivač Međunarodnog dana prokupca.

Pročitajte i druge članke iz ove rubrike:


BEKSTVO IZ GRADA: ZAGAJIČKA BRDA I BELA CRKVA PROČITAJ VIŠE


GRAD POGODIO ŽUPSKE VINOGRADE PROČITAJ VIŠE


PIJTE VINA IZ SRBIJE PROČITAJ VIŠE


RENE MIJE - FRANCUZ KOJI JE OPISAO SRPSKA VINOGORJA PROČITAJ VIŠE


MITA PETROVIĆ - PRVI SRPSKI DEGUSTATOR VINA PROČITAJ VIŠE

Sledeći članak
Prethodni članak

Nagrade