Aktuelno

Aktuelno / 07/17/2022 / 1196

VINARIJA LIBRANDI - AMBASADOR KALABRIJSKOG VINARSTVA

Već decenijama vinarija Librandi stoji kao svetionik kalabrijskog vinarstva i vinarija koja je stekla internacionalnu slavu predstavljajući širom sveta vina iz Kalabrije. Osnovana 1952. godine, ova vinarija je osvetlila put drugim vinarima iz regije i pokazala kako da kreiraju identitet Kalabrije i fokusiraju se na lokalne sorte galjopo, mantoniko i greko bjanko. Nakon 7 decenija, Nikodemo Librandi i njegov sin Paolo još uvek insistiraju na savremenoj tehnologiji i lokalnim sortama vinove loze i na najbolji način promovišu Kalabriju u Italiji i šire.

Nikodemo i njegov sin Paolo Librandi nas dočekuju kraj njihovog eksperimentalnog vinograda koji simbolično ima oblik spirale odnosno otiska prsta kao simbol jedinstvenog vinskog identiteta regije. Nikodemo je sa saradnicima uradio pionirski posao - obišao je vinograde Kalabrije i prikupio uzorke više od 200 lokalnih sorti vinove loze. Onda ih je preneo u taj eksperimentalni vinograd kreirajući jedinstvenu ampelografsku kolekciju kalabrijskog vinogradarstva. Potom su konsultovani stručnjaci sa univerziteta u Milanu, Torinu i Koniljanu kako bi se uradile DNK analize i identifikovale prikupljene sorte. Pokazalo se da među 200 prikupljenih uzoraka postoji 80 jedinstvenih kalabrijskih sorti. Njihov cilj je da se istraže potencijali ovih sorti i identifikuju one koje mogu u budućnosti imati ekonomsku upotrebu i doprineti izgradnji identiteta regije.

Vinarija Librandi se nalazi u mestu Ćiro Marina  (Ciró Marina) u blizini turističkog letovališta Punta Aliće na obali jonskog mora. Možda je zato i teško pronaći radnike za poslove u poljoprivredi jer se lokalno stanovništvo radije opredeljuje za poslove u turističkom sektoru ili pak za emigraciju u bogatije države Evrope. Trenutno u vinariji Librandi je angažovano 90 stalno zaposlenih radnika u vinogradima i maslinjacima, kao i još 25 radnika u vinariji. Paolo naglašava da je teško pronaći radnu snagu, no ipak uspevaju da plasiraju na tržište oko 2,5 miliona boca vina godišnje i obrade 230 hektara vinograda i 80 hektara maslinjaka. Posetu smo nastavili na imanju Rosenetti gde smo imali priliku i da vidimo radnike u vinogradu. Nije lak posao u vinogradu pod vrelim kalabrijskim suncem koje prži, ali radnici nas uz osmeh  dočekuju i pokazuju kako pripremiti lozu za dugo toplo leto da izdrži bez velikog stresa za biljku.

Dok smo u dvorištu rezidencije Rosenetti pronašli osveženje uz penušavac Rosaneti, mogli smo da se bliže upoznamo i sa lokalnim muzičkim nasleđem i tradicionalnim plesom. Ujedno smo saznali i da je u Kalabriji jedan od tradicionalnih muzičkih instrumenata prazna vinska boca.

 

 

Vino Rosaneti Brut Rosé predstavlja penušavac rađen klasičnim metodom od sorte galjopo. Odležavanje na talogu godinu i po dana. Dosta svežine, intenzivne arome ribizle, nara, maline, cveta pomorandže na nosu. Malo gorčine u završnici. 87/100.




NAZAD NA KATEGORIJU

Tomislav Ivanović

Nagrađivani vinski novinar, kritičar i saradnik odabranih vinskih magazina. Autor i urednik vebsajta www.vinopedia.rs. Nosilac WSET3 sertifikata. Član Udruženja somelijera Vojvodine. Sudija na nacionalnim i internacionalnim vinskim takmičenjima. Vodi radionice i predavanja na temu vina Srbije i Balkana. Lokalni partner organizacije Wine Mosaic. Suosnivač Međunarodnog dana prokupca.

Pročitajte i druge članke iz ove rubrike:


SPASIMO STARE VINOGRADE SRBIJE PROČITAJ VIŠE


NAŠLI SMO ANTIGONU IZ ORAHOVCA PROČITAJ VIŠE


SRPSKO VINO KOŠTA 100 EUR - I ŠTA ĆEMO SAD? PROČITAJ VIŠE


MOŽE LI VINO BEZ BURETA? IMA LI ALTERNATIVE? PROČITAJ VIŠE


SANTOMAS - CRVENA VINA ISTRE PROČITAJ VIŠE

Sledeći članak
Prethodni članak

Nagrade