Aktuelno

Aktuelno / 12/07/2020 / 1402

VINOPEDIA TOP 10 U 2020. GODINI

Korona je ovu godinu učinila posebnom... Toliko da bi mnogi poželeli da se nikad više ne ponovi. U takvim uslovima, očekivali bismo da je vinska scena bila u stanju preživljavanja. No, ova godina je što se tiča vinarstva u Srbiji bila vrlo uzbudljiva uprkos izazovima i teškoćama vezanim za prodaju vina u uslovima karantina. Ove godine smo bili svedoci toliko novosti i dešavanja koja su ujedno obeležila ovu godinu, što potvrđuje da je vinski sektor Srbije najžilaviji komad srpske privrede koji se ne predaje lako.

Stoga, u produžetku ćete naći naš izbor najznačajnijih događaja iz 2020. godine. Redosled nije određen po važnosti događaja jer su svi oni podjednako važni za srpsku vinsku scenu.

1. Na vinsku scenu Srbije se vratio Gvozden Radenković. Verovatno je pogrešno reći da se on "vratio" pošto nije on nigde ni odlazio... Uvek je bio tu, nenametljivo pratio šta se dešava, pružao podršku, ali konačno se Gvozden vratio kao vinar... Ove godine je prva vina predstavila njegova vinarija Bela kula, čime se nastavlja u novom konceptu tradicija čuvene srpske vinarske porodice Radenković iz župskog sela Trnavci. Ako je moderno vinarstvo 20.veka u Srbiji obeležilo vino Carigrad, ostaje da vidimo kojim vinom će Gvozden ostaviti svoj potpis u 21. veku.

2. Događaj koji je obeležio 2020. godinu je svakako bio Dan prokupca (mada je korona ove godine najviše uticala na održavanje vinskih manifestacija ne samo kod nas već i na svetskoj vinskoj sceni, pa je broj vinskih dešavanja bio znatno redukovan). Uloženi trud i ogromna energija su rezultirali proslavom Dana prokupca u Kragujevcu, Aleksandrovcu i Beogradu. Dan prokupca se proširio izvan Beograda a centralnu proslavu u Beogradu je pratio i koncert Vasila Hadžimanova. Istovremeno, po prvi put je jedan prokupac iz Srbije (Vivak prokupac 2017 iz vinarije Grabak) osvojio zlatnu medalju na takmičenju Dekanter u Londonu, a vinari nastavljaju da istražuju sve mogućnosti prokupca pa smo dobili i prvi prokupac u stilu amarone vina  iz vinarije Yotta (Bonsai Prokupac 2016) i prvi prokupac iz najsevernijeg vinograda prokupca u ataru sela Bački vinogradi od dehidriranih i delimično zahvaćenih botritisom bobica (vino PKC 500 2019 iz vinarije Maurer). Prokupac nastavlja svoj uspon i dokazuje nam iz godine u godinu da je veliko vino Srbije.

3. Balkansko vinsko takmičenje BIWC se ove godine održalo u Beogradu od 9. do 11. septembra. Iznenađenje je donela vinarija Radlović koja je osvojila veliki trofej u kategoriji crvenih vina čime je potvrdila da i male lokalne porodične vinarije mogu da se kvalitetom svojih vina izdignu na vinskoj sceni i stanu u rang već afirmisanih vinarija. Vinarija Aleksandrović je osvojila veliki trofej u kategoriji belih vina i trofej za najbolje vino Balkana, a vinarija Temet veliki trofej u kategoriji oranž vina.

4. Ovu godinu je obeležilo i saznanje da vinska istorija Srbije ne počinje sa Markom Aurelijem Probom (kako se do sada smatralo). Revolucionarni rad dr. Sanje Pilipović sa Balkanološkog instituta SANU je bacio novo svetlo na početke vinarstva i vinogradarstva u Srbiji. Prvi susret stanovništa na prostoru Gornje Mezije sa vinom je bio u 5. veku pre nove ere zahvaljujući kontaktima sa grčkim kolonijama. Indirektni arheološki nalazi ukazuju da je proizvodnja vina bila već poznata u 3. veku nove ere na prostoru Gornje Mezije. Tome u prilog govori i otkriće kamenih vinskih presa u niškoj Medijani i u rimskoj vili u selu Vrbovac kod Lebana.

5. Po prvi put u savremenoj vinskoj istoriji Srbije, vino iz Srbije je osvojilo platinu na takmičenju Dekanter u Londonu. Vino Omnibus Lector 2015 iz vinarije Erdevik je time postiglo  najveći uspeh za neko srpsko vino na ovom takmičenju do sada.

6. Srpska vinska scena je dobila novog video blogera: Đole Baltazar (Đorđe Zarić) je ove godine pokrenuo svoj video blog Wine Trekkers u cilju promocije vina koja su u ponudi u njegovoj vinoteci Baltasar. Zanimljiv sadržaj koji je podjednako namenjen i iskusnim ljubiteljima vina i početnicima, upoznavanje sa zanimljivim osobama iz sveta vinarstva i gastronomije, Đoletova spontanost i duhovitost koja se smenjuje sa edukativnim informacijama i savetima za služenje vina. U svakom slučaju, kvalitetan novi iskorak vinskih trgovaca u komunikaciji sa potrošačima.

7. Na Listi priznatih sorti poljoprivrednog bilja koja se vodi u okviru Registra sorti na teritoriji Republike Srbije su unete izmene tako da je i zvanično primarni (glavni) naziv sorte postao Grašac umesto dosadašnjeg italijanskog rizlinga. Samim tim, nazivi sorte italijanski rizling i grašac beli su svrstani u evidenciju sinonima/sporednih naziva sorte u Registru.

8. U organizaciji Saveza vinara i vinogradara Srbije i uz podršku Udruženja somelijera Srbije SERSA, 13. februara 2020. godine su se u Beogradu premijerno okupila 32 domaća vinska ocenjivača  kako bi odabrali najbolja srpska vina u 8 kategorija. Dakle, u neku ruku to možemo smatrati i pravim vinskim nacionalnim prvenstvom jer su na takmičenju mogle učestvovati sve registrovane vinarije sa teritorije Srbije. Nakon takmičenja su se čule kritike na račun metodologije i organizacije, no Srbiji je definitivno neophodna takva vrsta nacionalne vinske smotre pa je potrebno da Savez vinara i vinogradara sagleda iskustva od ove godine kako bi blagovremeno pripremio takmičenje naredne godine.

9. U vinskom gradu Sremskim Karlovcima je otvorena gostionica Kod 4 lava a na vinskoj karti se nalaze 100% vina iz lokalnih vinarija. Dakle, dosledno je ispoštovan princip uparivanja lokalnog sa lokalnim jer uz jela vojvođanske kuhinje se služe isključivo vina karlovačkih vinarija. Nadam se da će ovo postati trend u ugostiteljstvu koji treba da prate i druga turistička mesta širom Srbije.

10. Vlada Srbije je donela odluku o bližim uslovima za raspodelu kvote za uvoz vina poreklom iz EU koja će se primenjivati od 1. januara 2021. godine i time okončala prvi "vinski uvoznički rat" između Lidla i malih uvoznika. Odlukom je ograničena količina vina koju može da uveze jedan uvoznik po preferencijalnoj stopi (15% od kvartalne kvote u svakom od prva tri kvartala) čime se izbegava situacija kao što je ove godine da Lidl odjednom uveze vino i samostalno ispuni kvotu. Intervencionizam države se pokazao ove godine na delu i u savladavanju posledica krize uzrokovane epidemijom korone kada je na poziv Saveza vinara i vinogradara Srbije administrativnim i birokratskim procedurama destimulisan uvoz grožđa.

 




NAZAD NA KATEGORIJU

Tomislav Ivanović

Nagrađivani vinski novinar, kritičar i saradnik odabranih vinskih magazina. Autor i urednik vebsajta www.vinopedia.rs. Nosilac WSET3 sertifikata. Član Udruženja somelijera Vojvodine. Sudija na nacionalnim i internacionalnim vinskim takmičenjima. Vodi radionice i predavanja na temu vina Srbije i Balkana. Lokalni partner organizacije Wine Mosaic. Suosnivač Međunarodnog dana prokupca.

Pročitajte i druge članke iz ove rubrike:


SPASIMO STARE VINOGRADE SRBIJE PROČITAJ VIŠE


NAŠLI SMO ANTIGONU IZ ORAHOVCA PROČITAJ VIŠE


SRPSKO VINO KOŠTA 100 EUR - I ŠTA ĆEMO SAD? PROČITAJ VIŠE


MOŽE LI VINO BEZ BURETA? IMA LI ALTERNATIVE? PROČITAJ VIŠE


SANTOMAS - CRVENA VINA ISTRE PROČITAJ VIŠE

Sledeći članak
Prethodni članak

Nagrade