Aktuelno

Aktuelno / 02/28/2018 / 1225

VINSKI DNEVNIK - MEMOARI JEDNOG LJUBITELJA VINA

Wine diary 2

Neizostavni saputnik svakog ljubitelja vina, bio on amater ili profesionalac jeste njegov rokovnik. Mesto na kom se čuvaju impresije o vinima, komentari, podsetnik kom se uvek možemo vratiti kasnije kada nam zatrebaju informacije o nekoj vinariji i vinima koja proizvodi.

Najčešće je to obični rokovnik, sveska, prevashodno nešto što ćete lako moći da smestite u ranac ili kofer. A za one kojima je bitno da podaci budu sistematizovani i pregledni (naročito ako ne možete da se pohvalite kaligrafskim rukopisom) postoje i štampani vinski dnevnici.

Bez sumnje je najpopularniji vinski žurnal onaj koji već godinama štampa italijanski proizvođač rokovnika i papirne galanterije Moleskine. On je sigurno najskuplji izbor, ali cena uključuje i tvrd povez od veštačke kože, 240 strana, a za amatere dobro dođe i priloženi set samolepivih nalepnica koje će vinsku degustaciju učiniti zabavnom poput ispunjavanja leksikona dok ste bili školarac. Kupci obožavaju njegov jednostavan moderan dizajn, a i činjenicu da je u neku ruku statusni simbol kog koriste najpoznatije zvezde vinskog novinarstva. Može se nabaviti online ili ako ste u prilici da čekate konekciju na nekom od većih aerodroma u Evropi, a cena je 20 EUR.

moleskine

Druga opcija je The Wine Journal by Jennifer McCartney koji sadrži preko 270 strana i meko izdanje košta 11,5 USD. Možete ga poručiti putem interneta i spada u jedno od dosta popularnih izdanja u SAD zbog svoje cene.

moleskine wine journal

Nešto drugačija verzija je Life by the Glass – A Winelover’s Journal koji košta oko 14 USD i takođe je dostupan za kupovinu online. Ovaj rokovnik je u stvari kombinacija sveske za upisivanje degustacionih beleški, a i priručnik sa osnovama vinske kulture, pregledom najznačajnijih sorti vinove loze, pravilima uparivanja hrane i vina, itd.

moleskine life by the glass

Nedavno se i u Srbiji pojavila verzija vinskog dnevnika tako da ako vam nije bliska kupovina putem interneta, onda možete kupiti i domaći vinski rokovnik. Vinski Dnevnik je objavilo udruženje Žene i vino iz Novog Sada. Cena je znatno povoljnija nego ove inostrane varijante (500 din) ali je i oprema ujedno skromnija. No, sasvim dovoljno da zadovolji potrebe vođenja evidencije o vinima na 160 strana. Vinski dnevnik je dvojezičan (na srpskom i engleskom) a izdavač daje mogućnost i da se napravi personalizovana verzija. Naručivanje se vrši putem e-maila: zeneivino.ns@gmail.com .

vinski dnevnik

   
NAZAD NA KATEGORIJU

Tomislav Ivanović

Nagrađivani vinski novinar, kritičar i saradnik odabranih vinskih magazina. Autor i urednik vebsajta www.vinopedia.rs. Nosilac WSET3 sertifikata. Član Udruženja somelijera Vojvodine. Sudija na nacionalnim i internacionalnim vinskim takmičenjima. Vodi radionice i predavanja na temu vina Srbije i Balkana. Lokalni partner organizacije Wine Mosaic. Suosnivač Međunarodnog dana prokupca.

Pročitajte i druge članke iz ove rubrike:


NAŠLI SMO ANTIGONU IZ ORAHOVCA PROČITAJ VIŠE


SRPSKO VINO KOŠTA 100 EUR - I ŠTA ĆEMO SAD? PROČITAJ VIŠE


MOŽE LI VINO BEZ BURETA? IMA LI ALTERNATIVE? PROČITAJ VIŠE


SANTOMAS - CRVENA VINA ISTRE PROČITAJ VIŠE


SMEDEREVKA I ŽILAVKA - NOVI (STARI) ADUTI BALKANA PROČITAJ VIŠE

Sledeći članak
Prethodni članak

Nagrade