Aktuelno

Aktuelno / 07/17/2022 / 923

VODIČ ZA PREŽIVLJAVANJE U KALABRIJI - CMB2022 - TREĆI DEO

Nije tajna da se koktel Krvava Meri (Bloody Mary) naziva kolokvijalno i "koktel za dan posle" jer se poslovično prepričavaju njegova svojstva u lečenju mamurluka. No, meni je uvek prva asocijacija na ovaj legendarni koktel pesma Azre "Zvali su je Krvava Meri"... Naravno, vinske sudije na ovogodišnjem izdanju Concours Mondial de Bruxelles nisu imali problema sa mamurlukom, ali je došlo kao prijatno iznenađenje nakon zvaničnog dela takmičenja da probamo kalabrijsku verziju koktela Bloody Mary.

Kalabrija je poznata po proizvodnji krupnog paradajza iz Belmontea, tako da imaju odličnu osnovu za pravljenje ovog koktela. No, recept za kalabrijsku Krvavu Meri uključuje i votku koja je nadimljena aromom 'Nduje. Verujem da se pitate šta je 'Nduja... Sam naziv ovog kalabrijskog delikatesa potiče od francuske reči "anduj (andouille)" koja označava sličnu verziju kobasice.

'Nduja se pravi od mesa sa svinjske glave, kože, masnoće i pečene ljute paprike i začina. Svi sastojci se samelju i pomešaju da bi se dobila homogena masa kojom se potom pune creva i izlaže dimu da bi dobili jedinstvenu dimljenu-začinsku aromu. 'Nduja je nekada bila sirotinjsko jelo u Kalabriji, a danas je pravi kalabrijski specijalitet.

Dakle, kalabrijska verzija koktela Krvava Meri uključuje votku sa aromom 'nduje. Pored toga, koristi se sok od paradajza, limunov sok,  redukcija ljubičastog luka, so, biber. Za ukrašavanje se koristi komadić celera.

Među zidinama sredjovekovnog dvorca Svevo di Kozenca koji dominira čitavom okolinom grada Kozence, pronašli smo i druge bisere kalabrijske kuhinje.

Dok se mrak spuštao, brzi ritmovi tradicionalne kalabrijske muzike su se gubili u daljini nošeni vetrom koji je sa sobom doneo planinsku svežinu i okrepljenje nakon vrelog dana.




NAZAD NA KATEGORIJU

Tomislav Ivanović

Nagrađivani vinski novinar, kritičar i saradnik odabranih vinskih magazina. Autor i urednik vebsajta www.vinopedia.rs. Nosilac WSET3 sertifikata. Član Udruženja somelijera Vojvodine. Sudija na nacionalnim i internacionalnim vinskim takmičenjima. Vodi radionice i predavanja na temu vina Srbije i Balkana. Lokalni partner organizacije Wine Mosaic. Suosnivač Međunarodnog dana prokupca.

Pročitajte i druge članke iz ove rubrike:


SPASIMO STARE VINOGRADE SRBIJE PROČITAJ VIŠE


NAŠLI SMO ANTIGONU IZ ORAHOVCA PROČITAJ VIŠE


SRPSKO VINO KOŠTA 100 EUR - I ŠTA ĆEMO SAD? PROČITAJ VIŠE


MOŽE LI VINO BEZ BURETA? IMA LI ALTERNATIVE? PROČITAJ VIŠE


SANTOMAS - CRVENA VINA ISTRE PROČITAJ VIŠE

Sledeći članak
Prethodni članak

Nagrade