Aktuelno

Aktuelno / 02/21/2014 / 1269

#winelover IZ SRBIJE U TRSTU I POKRAJINI FRIULI

zalazak sunca u Trstu 

Ako ste aktivni na društvenim mrežama, a uz to i volite vina, onda ste sigurno imali priliku da zapazite oznaku #winelover koja se sve češće može videti na različitim postovima i člancima na Facebook-u, twitter-u i drugim mrežama... #winelover zajednica je nedavno proslavila drugu godinu svog postojanja, a vremenom je njen osnivač Luiz Alberto oko zajedničke ideje širenja vinske kulture i znanja o vinima iz svih krajeva sveta okupio armiju koju čini više od 13.000 poštovalaca i ljubitelja vina.

#winelover guru - Luiz Alberto

#winelover zajednica je 15. februara 2014. godine proslavila svoj drugi rođendan, i to baš onako kako priliči - u dobrom raspoloženju i uz mnogo sjajnih vina. Zajedno su se okupili "vinski prijatelji" iz Portugala, SAD, Švedske, Slovenije, Srbije, Italije, Belgije i drugih zemalja gde se vino toči i pije... Mesto okupljanja: u našem neposrednom komšiluku: Trst, italijanska pokrajina Friuli.

Svima u Srbiji je Trst dobro poznat zahvaljujući brojnim istorijskim i kulturnim vezama koje povezuju srpski narod sa ovim gradom u Italiji. I danas je ta istorijska veza sa ovim gradom i lukom na Jadranu uočljiva i tokom prve šetnje ulicama u starom gradskom jezgru... Raskošne fasade palata duž velikog kanala koje su izgradile bogate srpske trgovačke porodice, zatim srpska pravoslavna crkva u centru grada, potomci srpskih porodica koje i danas žive u Trstu. Trst je uvek bio multikulturalna sredina u kojoj su se i Srbi i Slovenci i Austrijanci i Jevreji i sve ostale zajednice osećale dobrodošlo. A ljubitelji vina koji su se ovom prilikom okupili u Trstu su se zaista osećali dobrodošlo zahvaljujući sjajnom domaćinu i organizatoru posete vinarijama iz pokrajine Friuli Eleni Roppa, koja je svojim entuzijazmom i nepresušnom energijom učinila naš boravak u pokrajini Friuli nezaboravnim iskustvom.

Tomislav Ivanović, Elena Roppa & Marco Terlicher 

Svečano okupljanje je zakazano u Expo Mittelschool restoranu i vinoteci u strogom centru Trsta. Zajedno sa #winelover družinom, proslavi su prisustvovali i vinari iz regije Karso (Carso), odnosno iz same okoline Trsta, koji su prisutnim ljubiteljima vina predstavili svoja vina od lokalnih sorti: glera, vitovska, istarska malvazija, refosko. Imali smo priliku da probamo veliki broj vina, ali ovom prilikom ćemo izdvojiti i preporučiti vam nekoliko lokalnih vina:

Expo Mittelschool

#winelover

Azienda agricola Skerlj

Kocjančič Rado

AZIENDA AGRICOLA SKERLJ ( http://www.agriturismoskerlj.com/index_gb.htm  )

Vina iz vinarije Skerlj nam je sa puno entuzijazma predstavio vlasnik vinarije Matej Skerlj. Vinarija Skerlj proizvodnju vina uspešno kombinuje sa ruralnim turizmom, što čini dobitnu kombinaciju da se zalihe vina plasiraju turistima koji dolaze u ovaj deo Italije. Ova porodična vinarija poseduje 2ha vinograda, što je tipično za vinarije iz ovog dela Italije, uskog pojasa duž tršćanskog zaliva na karstu... Ovde nećete naći vinarije sa stotinama hektara vinograda... Vinarstvo počiva na malim porodičnim vinarijama sa usitnjenim posedima koje najvećim delom svoja vina plasiraju zahvaljujući ruralnom turizmu i lokalnim tradicionalnim ugostiteljskim objektima. To me je u velikoj meri podsetilo na vinsko selo Guduricu u Banatu (severoistočna Srbija) i uspešnu simbiozu vinarstva i vinskog turizma.

Vitovska 2011 - vinarija Skerlj - Prema legendi, naziv sorte vitovska potiče od reči VITEZ jer su u srednjem veku vitezovi čuvali ovaj deo obale, a za svoje usluge su od seljana dobijali deo plate u naturi, odnosno vinu. Meni je ovo bio prvi susret sa sortom vitovska, i prva impresija nakon što sam probao vino od ove sorte je da u znatnoj meri podseća na vino od sorte albarinjo iz Španije. Ipak, mora se napomenuti da vitovska iz vinarije Skerlj ima naročit stil, zahvaljujući produženoj maceraciji na pokožici. Zato vino u ustima deluje sočno, puno, fini tanini oblože usta... Bogate arome breskve, dunje, kruške... Svakako raskošno vino u ustima, kompleksno, u balansu. Interesantno je napomenuti da je ova sorta tokom 20. veka bila skoro izgubljena i tek se sporadično gajila u vinogradima. Međutim, tokom 80-tih godina dvadesetog veka je doživela pravu renesansu i sada je jedna od najznačajnijih lokalnih sorti u Carso DOC.

AZIENDA AGRICOLA KOCJANČIČ RADO (  http://www.radokocjancic.eu/     )

Vina iz ove vinarije nam je predstavio Rado, koji sa puno posvećenosti pravi vina od lokalnih sorti iz svojih vinograda na površini od 5 hektara.

Brežanka 2012 - vinarija Kocjančič Rado - (sortni sastav: vitovska, istarska malvazija, glera) Naziv ovog vina bismo mogli objasniti kao "vino sa brega". Tradicija pravljenja vina se u porodici Kocjančič prenosila sa oca na sina. Rado je međutim otišao i korak dalje... Grožđe je iz kasne berbe, iz vinograda koji su stari više od 100 godina, a Rado je fokusiran na prirodna vina: bez upotrebe sumpora, bez kontrolisane temperature, jednostavno, prepušta prirodi da sa što manje intervencije stvori kvalitetno vino. U čaši ovo vino prosto isijava svojom zlatnožutom bojom. Na nosu se mogu osetiti intenzivne arome belog cveća, breskve, a potom i suptilne note mente, mediteranskog bilja. Sve je to lepo zaokruženo u odlično vino, kompleksno,izbalansirano. Sjajan primer kako u kupaži spojiti najbolje osobine 3 sorte, a u podrumu spojiti tradiciju i moderan pristup u proizvodnji vina.

AZIENDA AGRICOLA ŠKERKhttp://www.skerk.com/    )

Vinarija Škerk u vlasništvu ima 8 ha vinograda, u kojima se nalaze zasadi lokalnih sorti kao što su malvazija istarska, vitovska i refosko.

Terrano 2011 - vinarija Škerk - (sortni sastav: refosko) Definitivno, vinarija Škerk je na degustaciji vina iz okoline Trsta i Karso regije prikazala najbolji teran. Grožđe je ubrano 10. oktobra. Vino rubin crvene boje, elegantno, kompleksno. Uz prvi gutljaj ovog vina čete uleteti u pravi vrtlog aroma: od šumskog voća (kupine, borovnice), preko maline pa sve do nota mediteranskog bilja... A mojoj sreći nije bilo kraja kada nam je tokom večere posluženo ovo vino...

Terrano 2011 - Škerk

© E. Roppa 

Inače, regija Karso (Karst na slovenačkom jeziku) je jedinstvena i po tome što vinari sa obe strane granice (i u Italiji i u Sloveniji) ulažu velike napore kako bi ostvarili ideju o prekograničnom DOC. Ako u tome i uspeju, biće to prvi slučaj da se jedna DOC prostire na teritoriji dve države. A to svakako ima logike, jer je i sa jedne i sa druge strane granice isti tip zemljišta, ista klima a u vinogradima su zastupljene iste sorte. U čitavom poduhvatu, verovatno je najzahtevniji zadatak da se usklade zakonske norme sa obe strane granice. To je važna informacija za naše vinare, jer nakon što prođe faza internog udruživanja na nivou vinskih regija, uslediće i nove definicije i novi radni izazovi - a jedan od njih može biti i udruživanje na nivou zemalja bivše Jugoslavije ili Balkana.

Srpska pravoslavna crkva Sv. Spiridona u Trstu 

CANTINA PRODUTTORI CORMONS

Cantina Produttori Cormons je osnovana 29. decembra 1968. godine kada se 46 vinogradara iz okoline mesta Cormons udružilo kako bi sačuvali vekovnu vinogradarsku i vinarsku tradiciju ovog dela Italije. Od tada pa do danas, Cantina Produttori Cormons je neprekidno rasla, povećavala broj kooperanata i članova ove vinogradarske zadruge. Početkom 80-tih godina dvadesetog veka, rodila se ideja da se u neposrednoj okolini vinarije podigne vinograd u kom će se sabrati vinske sorte grožđa sa svih kontinenata. Kolekcija je rasla iz godine u godinu, a danas ona sadrži 955 različitih sorti grožđa u vinogradu pa ga zato često posećuju studenti vinogradarstva iz čitave Evrope kako bi se bliže upoznali sa sortama grožđa koje u njemu rastu.

Od grožđa iz tog vinograda je 1983. godine napravljeno po prvi put Vino della Pace (Vino mira) sa idejom da se u boci vina sjedine primerci vinove loze sa svih kontinenata. Danas je to vino simbol ove vinarije. Svake godine, tri poznata umetnika dizajniraju etikete, a primerak ovog vina se šalje predsednicima svih država sveta kao simbol mira i jedinstva u svetu.

Cantina Produttori Cormons

Vinograd sveta 

Cantina Produttori Cormons

Cantina Produttori Cormons

Obzirom da u Vinogradu sveta još uvek ne postoje čokoti naše domaće sorte prokupac, bilo bi lepo pokrenuti zajedničku inicijativu websajta vinopedia i #winelover zajednice da u saradnji sa ovom vinarijom čokoti prokupca pronađu svoje mesto u Vinogradu sveta (tim pre jer Vivai Cooperativi Rauscedo u svom asortimanu proizvoda poseduje i prokupac).

A kuriozitet je da se na spisku svetskih umetnika koji su bili autori etiketa za Vino della Pace nalazi i jedan od najvećih savremenih srpskih slikara i član Srpske Akademije nauka i umetnosti (SANU), Vladimir Veličković koji je oslikao etiketu za Vino della Pace iz berbe 1990.

etikete Vino della Pace 1990 

Cantina Produttori Cormons je neraskidivo vezana za umetnost. Prilikom posete podrumu ove vinarije, imaćete utisak da ste u jedinstvenoj umetničkoj galeriji - najveća imena u svetu umetnosti su ostavila svoj umetnički trag na bačvama.

Cantina Produttori Cormons

Cantina Produttori Cormons

Cantina Produttori Cormons

Cantina Produttori Cormons

Cantina Produttori Cormons

Cantina Produttori Cormons

Cantina Produttori Cormons

Cantina Produttori Cormons

Cantina Produttori Cormons

Pinot Bianco 2012 DOC Collio - Cantina Produttori Cormons - grožđe za ovo vino dolazi sa brda Collio, a ne iz ravnice uz reku Isonzo (Soča na slovenačkom). Zemljište u brdima Collio ima veću mineralnost, tako da su i vina koja dolaze iz tog rejona mineralnija i bogatije strukture nego što bismo očekivali. Berba u vinogradima obično traje tokom prvih 10 dana meseca septembra. Vino naprosto odiše svežinom, koju pojačavaju naglašene kiseline. Na nosu blage arome bagremovog cveta, jabuke, citrusa...

Vino della Pace 2000 - Cantina Produttori Cormons - vino za vinske fanatike... Sama činjenica da se pravi od sorti grožđa koje dolaze sa svih kontinenata, kako od onih svima dobro poznatih internacionalnih sorti, tako i opskurnih lokalnih sorti čije ime nećete lako zapamtiti, budi uzbuđenje kod svakog ljubitelja vina. Iznenađuje koliko se kiseline dobro drže u ovom vinu, što mu daje svežinu.  Na ustima preovlađuju arome meda, lešnika, slatkih začina i karamela. Raskošno vino koje svojim karakterom ne opravdava baš svoj naziv "vino mira" - jednostavno nećete imati mira dok ne dospete u čašu još!!!

Cantina Produttori Cormons

Cantina Produttori Cormons

Pinot Bianco 2012 DOC Collio - Cantina Produttori Cormons

Vino della Pace 2000

Vino della Pace 2000 

ROCCA BERNARDA

Malo je mesta na svetu gde istorija još uvek živi, tu pred vašim očima... Gde istoriju ne čine samo zbirka godina i faktografskih podataka, već se pred vašim očima svedoci istorije prikazuju i pomažu vam da bolje razumete to vreme i okolnosti. Moja prva poseta vinariji Rocca Bernarda je upravo takvu impresiju donela sa sobom. Obrisi srednjovekovne palate sakrivene u krošnji čempresa koji je sam po sebi živa istorija - taj primerak čempresa je spomenik prirode star više od 400 godina. Rezidencijalna palata iz XVI veka se nalazi na vrhu brda okružena sa svih strana vinogradima koji su itekako važni za čitavu vinsku istoriju Friulija. Upravo na tom mestu se nalazi oko 30 čokota loze sorte pikolit čija starost se procenjuje na približno 80 godina. Upravo ova vinarija je zaslužna za očuvanje pikolita i njegovu renesansu u savremenom italijanskom vinarstvu.

Pikolit se po prvi put pominje u zapisima iz 1682. godine kao jedno od vina koje je služeno na svadbi venecijanskog Dužda, a svetsku slavu dostiže u 18. veku jer su ga tada počeli izvoziti širom Evrope u bocama od ručno rađenog murano stakla. Obzirom da su količine ovog vina izuzetno limitirane, cene dostižu poprilično visok nivo.  (  http://www.sagrivit.it/   )

 

palata Rocca Bernarda 

vinogradi u vlasništvu vinarije Rocca Bernarda 

stari čokoti sorte pikolit 

najstariji čokoti pikolita

Picolit 2003 - Rocca Bernarda 

Novecento 2008 - Rocca Bernarda 

Picolit 2003 - Rocca Bernarda - Krajem oktobra, grožđe se nakon berbe smešta na police za sušenje u prostoriji sa dobrom ventilacijom. Posle otprilike mesec dana, koncentracija šećera u grožđicama dostiže željeni nivo. Tokom čitavog perioda sušenja, uklanjaju se sve plesnjive bobice. Fermentacija se vrši u drvenim barik buradima uz spontani prekid fermentacije usled prvih zimskih mrazeva, što za posledicu u vinu ostavlja poprilično visok nivo rezidualnog šečera. Vino je spremno za flaširanje 18 meseci posle berbe. U čaši, vino zlatnožute boje prosto pleni. Na nosu dominiraju raskošne note bagremovog cveta, meda, karamele, badema. U ustima, slast vina je savršeno uravnotežena sa kiselinama i preliva se u dugu intenzivnu slasnu završnicu.

1113-2013 Novecento 2008 Limited Edition - Rocca Bernarda - Ova ograničena serija vina se pravi od sorte pinjolo. Pinjolo je vrlo retka sorta, skoro izumrla nakon perioda filoksere. Međutim, 70-tih godina dvadesetog veka su učinjeni napori da se spasi ova sorta koja potiče iz Friulija od nestajanja, tako da danas u čitavoj Italiji postoji više od 20ha vinograda pod sortom pinjolo. Vino je posluženo malo hladnije nego što bi trebalo, tako da je još uvek delovalo pomalo zatvoreno, međutim kako je vreme prolazilo, sve više se oslobađaju raskošne arome ovog vina. Izuzetno kompleksno, puno vino, sa dugom završnicom kojom i dalje dominiraju arome šljive i kupine. Tanini prisutni, ali svilenkasti. Uz cenu od 25 EUR za bocu, ovo vino vredi svaki euro. Odlična lekcija za sve ljubitelje i proizvođače vina!

VIGNA PETRUSSA

Vinarija se nalazi u malom selu Albana di Prepotto, nedaleko od granice sa Slovenijom. Vinariju vodi gospođa Hilde Petrussa i proizvodi vina isključivo od grožđa iz sopstvenih vinograda.  (  http://www.vignapetrussa.it/   )

Richenza 2011 - Vigna Petrussa - Kupaža od četiri sorte: friulano, rizling, pikolit i istarska malvazija, koje su našle odličan izraz u jednom vinu: zlatnožute boje, sočno, karakterno vino punog tela, izuzetno ekstraktivno. Kompleksno na nosu, sa voćnim aromama breskve, kajsije, grejpfruta, manga, uz note vanile i citrusa. Prijatne kiseline, srednje duga završnica.

 

Richenza 2011 - Vigna Petrussa 

AZIENDA AGRICOLA VIGNAI DA DULINE   ( http://www.vignaidaduline.com/   )

Morus Nigra 2009 - Vignai da Duline - Obzirom da sam imao priliku da probam vino Morus Nigra iz 2009. i 2011. godine, mogao sam uporediti i kako vino evoluira. U svakom slučaju, još jedno vino iz Friulija koje zaslužuje pažnju. Sortni sastav: 100% Refosco dal Peduncolo Rosso. Koncentrovano vino, slojevito, sa bogatim voćnim aromama tamnog šumskog voća, šljive, notama bibera. Zreli tanini, raskošni. Proizvedeno u skladu sa principima biodinamike.

Morus Nigra 2009 - Vignai da Duline 

IRENE CENCIG & BORGO DEI SAPORI

Zaista deluje inspirativno videti mladu ženu sa toliko energije i entuzijazma, koja promoviše povratak prirodi, hrani i piću onako kako su ga naše bake i deke pripremale, uživanju u prirodnim lepotama severne Italije. Irene je predstavila čitav spektar usluga koje njena porodica nudi na 6 hektara zemljišta: seoski turizam, domaća hrana, voće iz sopstvenih voćnjaka, organsko vino napravljeno od grožđa iz sopstvenih vinograda... (  http://www.borgodeisapori.net/az_agricola.htm    )

 Sauvignon 2012 - Irene Cencig - Iznenadio sam se da je Irene odabrala da #winelover zajednici predstavi svoj Sauvignon Blanc... Očekivao sam da će i ona odabrati neku lokalnu sortu iz regije, pa sam pomalo sumnjičavo čekao da mi uspe vino u čašu. Odmah sam primetio da je vino na mirisu jako lepo, sveže. Buke ima sovinjonski karakter, jasno se izdvajaju pirazinske arome, međutim, tu nije kraj... Uz njih idu i raskošne note tropskog voća, manga, grejpfruta, uz elegantnu notu bagremovog cveta. Iznenađujuće dobar i prijatan sovinjon! U ustima se osećaju arome jabuke, tropskog voća. Kiseline u balansu.

Sauvignon 2012 - Irene Cencig

AZIENDA AGRICOLA SPECOGNA

Susret sa ovom vinarijom bih mogao da nazovem Specogna tektonskim poremećajem... Na njihovom štandu sam probao vino koje je  definitivno obeležilo moju prvu posetu ovoj regiji. Drago mi je što sam imao priliku i da upoznam mladog vinara Specogna Cristiana, koji zaista zaslužuje sve pohvale za svoja vina. (  http://www.specogna.it/uk/azienda.asp     )

 Pinot Grigio 2007 Magnum - Specogna

Elegantna  svetlo roze boja sa bakarnim prelivom karakteristična za sortu Pinot grigio. Ujedno, mogu da primetim da popularnost bakarnih nijansi sorte pinot grigio  sve više raste, tako da bi bilo interesantno da se i vinarije iz Srbije koje imaju ovu sortu u svojim vinogradima poigraju sa tim stilom. Moj utisak je da će popularnost "copper-style" pinoa sve više rasti narednih godina. Bogato, kompleksno vino, slojevito. Na nosu je naglašeno voćno, pri čemu preovlađuje aroma breskve, kajsije, belog cveća. Vino izuzetne svežine.

Pinot Grigio 2007 - Specogna

 




NAZAD NA KATEGORIJU

Tomislav Ivanović

Nagrađivani vinski novinar, kritičar i saradnik odabranih vinskih magazina. Autor i urednik vebsajta www.vinopedia.rs. Nosilac WSET3 sertifikata. Član Udruženja somelijera Vojvodine. Sudija na nacionalnim i internacionalnim vinskim takmičenjima. Vodi radionice i predavanja na temu vina Srbije i Balkana. Lokalni partner organizacije Wine Mosaic. Suosnivač Međunarodnog dana prokupca.

Pročitajte i druge članke iz ove rubrike:


SPASIMO STARE VINOGRADE SRBIJE PROČITAJ VIŠE


NAŠLI SMO ANTIGONU IZ ORAHOVCA PROČITAJ VIŠE


SRPSKO VINO KOŠTA 100 EUR - I ŠTA ĆEMO SAD? PROČITAJ VIŠE


MOŽE LI VINO BEZ BURETA? IMA LI ALTERNATIVE? PROČITAJ VIŠE


SANTOMAS - CRVENA VINA ISTRE PROČITAJ VIŠE

Sledeći članak
Prethodni članak

Nagrade