Aktuelno

Aktuelno / 10/07/2020 / 384

ŽUPSKI SPECIJALITET - PITA OD PROKUPCA

U vreme kada krene berba prokupca u Župi, omiljeni slatkiš u župskim selima je pita od prokupca. Grožđe je u Župi tako slatko da od njega nastaje popularni dezert. Postoji nekoliko varijanti ove poslastice, a mi vam ovde prenosimo jednu od njih.

Sastojci:

  • 500 g kora za pitu
  • 500 g grožđa prokupca
  • 100 g prezli
  • 100 g mlevenih oraha
  • 1 kašičica cimeta
  • 150 g šećera
  • 150 ml ulja
  • šećer u prahu za posipanje

Priprema:
Uzmite 3 kore, poprskajte svaku sa malo ulja i poređajte jednu preko druge. Zrna prokupca pomešajte sa orasima, prezlama, cimetom i šećerom. Na jedan kraj naređanih kora rasporedite malo nadeva, pa uvijte u rolat. Ponavljajte postupak dok ne utrošite sav materijal.  Zatim rolate složite u podmazan pleh i premažite sa malo ulja, pa stavite u rernu zagrejanu na 200 stepeni Celzijusovih. Pecite dok lepo ne porumeni. Kada izvadite pitu od prokupca iz rerne, malo poprskajte vodom pa ostavite pokrivenu da se ohladi. Pre služenja, isecite na željene parčiće i pospite šećerom u prahu.




NAZAD NA KATEGORIJU

Tomislav Ivanović

Nagrađivani vinski novinar, kritičar i saradnik odabranih vinskih magazina. Autor i urednik vebsajta www.vinopedia.rs. Nosilac WSET3 sertifikata. Član Udruženja somelijera Vojvodine. Sudija na nacionalnim i internacionalnim vinskim takmičenjima. Vodi radionice i predavanja na temu vina Srbije i Balkana. Lokalni partner organizacije Wine Mosaic. Suosnivač Međunarodnog dana prokupca.

Pročitajte i druge članke iz ove rubrike:


ITALIJA - MALI KOMAD RAJA MEĐU VINOGRADIMA PROČITAJ VIŠE


ITALIJANSKA HRANA & VINO - IDEALNI PAROVI PROČITAJ VIŠE


VODIČ ZA RAZUMEVANJE ITALIJANSKIH VINSKIH ETIKETA PROČITAJ VIŠE


PUTOVANJE KROZ VINSKE REGIJE ITALIJE PROČITAJ VIŠE


BOGATSTVO ISTORIJE I AUTOHTONIH SORTI VINOVE LOZE U ITALIJI PROČITAJ VIŠE

Sledeći članak
Prethodni članak

Nagrade