Događaji

Događaji / 07/23/2023 / 520

CONCOURS MONDIAL DE BRUXELLES - SMERNICE ZA NAREDNIH 30 GODINA

Tokom ovogodišnjeg izdanja vinskog takmičenja Concours Mondial de Bruxelles u Istri, direktor takmičenja Kventin Havo je predstavio strategiju za sledećih 30 godina.

CMB je svoje aktivnosti usmerio u 5 strateških pravaca.

Naravno, glavni projekat ostaje vinsko takmičenje Concours Mondial de Bruxelles (CMB) koje se sada održava u 4 sesije tokom godine. Dakle, glavno takmičenje se održava tokom sesije za bela i crvena vina, a pored toga se održavaju i zasebna ocenjivanja penušavaca, rozea i fortifikovanih i dezertnih vina.

Takođe, pokrenuta su i 3 specijalizovana vinska ocenjivanja fokusirana na određene sorte vinove loze. Do sada su to bili specijalizovano takmičenje vina od sorti sovinjon blan i marselan. Od ove godine, u partnerstvu sa Wines of Macedonia, po prvi put će se organizovati i regionalno ocenjivanje vina od sorte vranac.

U budućem periodu će se takmičenje takođe fokusirati na nacionalne selekcije, a to je već do sada potvrđeno na nacionalnom ocenjivanju vina iz Meksika. No, to nije sve. CMB se proširio i na određene grupe proizvoda, kao što je to pivo i žestoka pića. Tokom 30 godina postojanja, CMB je sakupio ogromno iskustvo i znanje koje je moguće preneti i na druge grupe proizvoda a ne samo vino.

Konačno, CMB će se aktivno angažovati na promotivnim aktivnostima, što uključuje i osnivanje franšize vinskih barova CMB širom sveta u kojima se isključivo služe vina nagrađena na CMB ocenjivanjima. Prvi takav uspešan projekat je pokrenut u Meksiku a u pripremi je širenje projekta i na određene delove Evrope.

Foto: Concours Mondial de Bruxelles




NAZAD NA KATEGORIJU

Tomislav Ivanović

Nagrađivani vinski novinar, kritičar i saradnik odabranih vinskih magazina. Autor i urednik vebsajta www.vinopedia.rs. Nosilac WSET3 sertifikata. Član Udruženja somelijera Vojvodine. Sudija na nacionalnim i internacionalnim vinskim takmičenjima. Vodi radionice i predavanja na temu vina Srbije i Balkana. Lokalni partner organizacije Wine Mosaic. Suosnivač Međunarodnog dana prokupca.

Pročitajte i druge članke iz ove rubrike:


REKORDNI BROJ UZORAKA NA VINSKOM TAKMIČENJU BIWC 2024 PROČITAJ VIŠE


GRAND VIN 2024 - MAKEDONSKI DAVID UZ GOLIJATA PROČITAJ VIŠE


GROW DU MONDE 2024 - BALATON (MAĐARSKA) PROČITAJ VIŠE


ŽUPA 2024 PROČITAJ VIŠE


WINEOS 2024 U OSIJEKU PROČITAJ VIŠE

Sledeći članak
Prethodni članak

Nagrade