Događaji

Događaji / 07/20/2023 / 441

FOTO PRIČA: BRIONI ZA VINSKE PROFESIONALCE - CMB 2023

Domaćini su odlučili da naš boravak u Istri započnemo obilaskom nekada mondenskog Brionskog arhipelaga, mesta koje su tokom vladavine Josipa Broza Tita posetili vodeći svetski državnici i znamenite ličnosti tog vremena.

Brioni su i  početkom 20. veka bili popularno letovalište bogate evropske aristokratije, no svoj vrhunac su doživeli posle Drugog svetskog rata kada je ostrvo pretvoreno u letnju rezidenciju Josipa Broza Tita.

Zaista je uzbudljivo videti sve poznate svetske ličnosti i državnike koji su imali priliku da dožive lično lepotu Briona. Danas eksponati u muzeju, životinje koje slobodno borave u parku prirode i Titov automobil kojim se vozio po ostrvu još podsećaju na nekadašnja vremena. A nakon obilaska životinja koje slobodno lutaju ostrvom i koje su u stvari potomci životinja koje su introdukovane na ostrvu tokom Titovog boravka na ostrvu, žeđ smo ugasili lokalnim istarskim pivom. 

Danas brojni turisti brodićima dolaze na Brione i ova ostrva su nezaobilazna tačka pri poseti Istri.

Naša poseta Brionima se završila uz večeru sa istarskim specijalitetima, čašu rashlađene malvazije 2022 iz Vinarije Geržinić i nezaboravni zalazak sunca.




NAZAD NA KATEGORIJU

Tomislav Ivanović

Nagrađivani vinski novinar, kritičar i saradnik odabranih vinskih magazina. Autor i urednik vebsajta www.vinopedia.rs. Nosilac WSET3 sertifikata. Član Udruženja somelijera Vojvodine. Sudija na nacionalnim i internacionalnim vinskim takmičenjima. Vodi radionice i predavanja na temu vina Srbije i Balkana. Lokalni partner organizacije Wine Mosaic. Suosnivač Međunarodnog dana prokupca.

Pročitajte i druge članke iz ove rubrike:


REKORDNI BROJ UZORAKA NA VINSKOM TAKMIČENJU BIWC 2024 PROČITAJ VIŠE


GRAND VIN 2024 - MAKEDONSKI DAVID UZ GOLIJATA PROČITAJ VIŠE


GROW DU MONDE 2024 - BALATON (MAĐARSKA) PROČITAJ VIŠE


ŽUPA 2024 PROČITAJ VIŠE


WINEOS 2024 U OSIJEKU PROČITAJ VIŠE

Sledeći članak
Prethodni članak

Nagrade