Događaji

Događaji / 02/14/2021 / 450

FOTO PRIČA: DAN SVETOG TRIFUNA U VINOGRADIMA SRBIJE - 14.02.2021.

U velikom broju zemalja se 14. februara slavi Dan Svetog Valentina – Dan zaljubljenih. Međutim, u Srbiji je tog dana praznik u slavu vina i vinove loze koji proslavljaju vinari, vinogradari i vlasnici kafana i restorana širom Srbije, kao i brojni ljubitelji vina. Proslava Dana Svetog Trifuna je poprimila oblik pravih vinskih svečanosti.  Sveti Trifun je rođen u selu Kampsadi u Frigiji (današnjoj Turskoj) u 3. veku nove ere. Još kao dete, izdržavao je porodicu čuvajući guske bogatih meštana. Takođe je imao dar da leči bolesti ljudi i stoke i izgoni zle duhove. U narodu se Sveti Trifun smatra zaštitnikom vina i vinograda, te se obično i na pravoslavnim ikonama prikazuje sa lozom i kosirom u rukama. Postoje sačuvani pisani zapisi iz XVI veka u kojima se Sveti Trifun pominje kao zaštitnik vinograda i polja, što svedoči o duboko ukorenjenom poštovanju kulta ovog svetitelja među Srbima.

Dan Svetog Trifuna se u Srbiji proslavlja kao i sve druge krsne slave, pripremom slavskog kolača, žita i vina. Naši vinogradari toga dana odlaze u svoje vinograde, orezuju po koju lozu i zaliju po koji čokot vinom, jer se smatra da će tako simbolično povratiti vinogradu snagu i probuditi životne sokove u biljci nakon dugog zimskog mirovanja. U vinograd se odlazi pre izlaska sunca. U nekim krajevima se u vinogradu postavi i bogata trpeza, pa se i slučajni prolaznici pozovu da zajedno nazdrave čašom vina za blagorodnu godinu.

Postoji ogroman broj narodnih običaja i verovanja vezanih za ovaj dan, od kojih mnogi vuku svoje korene iz paganskih vremena pre primanja hrišćanstva. Veruje se da Sveti Trifun na ovaj dan pobode u zemlju ugarak i od tog dana sneg počinje da se topi, a zima najavljuje svoj kraj. A ako na Dan Svetog Trifuna pada kiša ili sneg, onda će godina biti rodna. S druge stane, ako taj dan bude vedar, to je siguran znak da će godina biti sušna. U timočkom kraju (istočna Srbija), poželjno je da trudnica uđe u vinograd tog dana i oreže po jedan čokot, što će simbolično doprineti da grožđe dobro rodi i da vino bude kvalitetno.

Danas taj praznik proslavljaju mnogobrojna Udruženja vinara i vinogradara. Stoga su Iđoš, Neštin, Aradac, Mol, Dolovo, Topola, Negotin, Župa, Fruška Gora i mnogo drugih vinogradarskih mesta u Srbiji bili u znaku Svetog Trifuna sa lokalnim proslavama i vinskim festivalima. Fotografije će vam prikazati kako su vinari Srbije proslavili Dan Svetog Trifuna ove godine.

Dan Svetog Trifuna u Velikoj Hoči (Vinica Brkić)

Dan Svetog Trifuna u Šumadiji (vinarija Matijašević)

Dan Svetog Trifuna u Ljigu (vinarija Dimitrijević)

Dan Svetog Trifuna u Šumadiji (vinarija Arsenijević)

Dan Svetog Trifuna u Sremu (vinarija Kovačević)

Dan Svetog Trifuna u Šumadiji (vinarija Aleksandrović)

Dan Svetog Trifuna u Trsteniku (vinarija Stemina)

Dan Svetog Trifuna u Župi (podrum vina Todor)

Dan Svetog Trifuna u Šumadiji (vinarija Despotika)

Dan Svetog Trifuna na Telečkoj visoravni

Dan Svetog Trifuna u Surčinu (Kuća vina Čobanović)

Dan Svetog Trifuna u Župi (vinari iz viteškog reda "Monah Dorotej")

Dan Svetog Trifuna u Vranju (vinarija Aleksić)

Dan Svetog Trifuna u Leskovcu (vinarija Aquila)

Dan Svetog Trifuna u Sremu (vinarija Red Bird)

Dan Svetog Trifuna u Šumadiji (vinarija Tarpoš)

Dan Svetog Trifuna u Sremu (vinarija Mačkov podrum)

Dan Svetog Trifuna u Sremu (vinarija Veranda)

Dan Svetog Trifuna u Ljigu (Podrum Lukić)

Dan Svetog Trifuna u mlavskom rejonu (vinarija Virtus)

Dan Svetog Trifuna u Šumadiji (vinarija Ambelos manastira Koporin)

Dan Svetog Trifuna u Sremskim Karlovcima (Departman za voćarstvo, vinogradarstvo, hortikulturu i pejzažnu arhitekturu)

Dan Svetog Trifuna u Knjaževcu (vinarija Todorović)
NAZAD NA KATEGORIJU

Tomislav Ivanović

Nagrađivani vinski novinar, kritičar i saradnik odabranih vinskih magazina. Autor i urednik vebsajta www.vinopedia.rs. Nosilac WSET3 sertifikata. Član Udruženja somelijera Vojvodine. Sudija na nacionalnim i internacionalnim vinskim takmičenjima. Vodi radionice i predavanja na temu vina Srbije i Balkana. Lokalni partner organizacije Wine Mosaic. Suosnivač Međunarodnog dana prokupca.

Pročitajte i druge članke iz ove rubrike:


BESPLATNI VEBINAR O ONLINE PRODAJI VINA PROČITAJ VIŠE


PRIJAVE ZA VELIKO OCENJIVANJE VINA SRBIJE 2021 PROČITAJ VIŠE


PRIJAVE ZA BIWC 2021 DO 21. MAJA 2021. GODINE PROČITAJ VIŠE


PROKUPAC ZABLISTAO NA MUNDUS VINI 2021 PROČITAJ VIŠE


VINSKO PROLEĆE U HRVATSKOJ BEZ KORONE? PROČITAJ VIŠE

Sledeći članak
Prethodni članak

Nagrade