Događaji

Događaji / 06/06/2021 / 1474

FOTO PRIČA: POTRAGA ZA PROKUPCEM U PRILEPU

Nakon doručka u hotelu Holiday Inn, žurim ka čuvenom satu na fasadi Muzeja grada Skoplja. Nekadašnja zgrada železničke stanice koja je preživela razorni zemljotres 1963. godine i ogromni sat koji je stao u 5.17h u trenutku katastrofe podseća na taj period i priča priču o kontinuiranom uzdizanju grada i  obnovi života.

Tačno u 9h stiže Ivana Simjanovska i krećemo zajedno na jug, ka gradu Prilepu. Vožnja do Prilepa nam potvrđuje koliko je lepota prirode Severne Makedonije fascinantna. Susret mediteranske i planinske klime je stvorio jedinstven biljni i životinjski svet koji se jedino na Balkanu može naći.

Prilep je grad koji je poznat i kao prestonica u kojoj je vladao Marko Kraljević, sin srpskog kralja Vukašina Mrnjavčevića. O tome svedoče i ostaci Markove kule (Markova tvrđava na brdu iznad grada). No, ovog puta razlog što smo se uputili u Prilep nije bio Marko Kraljević već želimo da probamo vino prokupac iz starog vinograda posađenog 1934. godine.

Nekada su Prilep i okolina bili prepuni vinograda. Nakon Drugog svetskog rata, poljoprivredne reforme u Jugoslaviji su ovom kraju namenile kao primarnu poljoprivrednu delatnost proizvodnju duvana, pa su se površine pod vinogradima kontinuirano smanjivale. Ipak, i danas deo stanovnika Prilepa gaji vinovu lozu i proizvodi vino za domaće potrebe. U okolini su registrovane i 2 vinarije. Jedna od njih je vinarija Sarika koja danas nastavlja vinarsku tradiciju porodice Stanoeski.

Ispred vinarije nas dočekuje Goce Stanoeski, ni manje ni više u vojnoj uniformi. Po završenom poslu u vojsci, Goce najčešće odlazi u svoj vinograd ili podrum. Razmišljajući otkud vojnička karijera u spoju sa vinarstvom, pada mi na pamet da je čak i rimski car Prob u 3. veku nove ere sa svojim vojnicima sadio vinograde po Fruškoj gori... A svakako vojnička disciplina i pedantnost mogu biti samo od koristi ako se primene u vinskom podrumu.

Goce Stanoeski se obreo u vinarstvu nastavljujući tradiciju svog oca. Trenutno obrađuje dva vinograda na potezu Sarika površine pola hektara, na nadmorskoj visini od 730 metara. Na tom mestu je 1934. godine formiran mešoviti vinograd sa velikim brojem sorti, pa je vremenom loza podmlađivana sadnim materijalom iz istog vinograda. Iz tog vinograda je očuvan genetski materijal starih loza prokupca, plovdine i brojnih starih sorti, ali i rizlinga, župljanke, rkacitelija. Na parceli koja se nalazi nešto niže na padini brda Sarika, nalazi se mlad vinograd vranca posađen 2016. godine.

Imali smo priliku da probamo prokupac iz 2020. i 2019. godine. Goce godišnje proizvede manje od 200 boca prokupca, pa tako nema problema sa plasmanom jer se vino brzo rasproda na pragu vinarije. Iako prokupac kao sortu karakterišu nešto niže kiseline, na lokalitetu Sarika prokupac uvek dobija dovoljno svežine zahvaljujući tome što je vinograd na većoj nadmorskoj visini.

Prokupec 2020 - Sarika - Vino iz kog izbija mladost, rubin ljubičaste boje. Alkohol 12,5%. Kiseline 7,1 g/l. Iako je Goce dodao vinu 10% vranca kako bi malo pojačao boju, prokupac je zadržao svoj karakter. Vino nije odležavalo u drvenim sudovima. Srednje telo, struktura u ustima skladna ali ne preterano kompleksna, arome crvenog i crnog voća, crvena ribizla, kupina, ali bez dominacije nota višnje koje se uobičajeno sreću u vinu od prokupca. Stilski, vino je sličnije topličkom prokupcu nego šumadijskom. Izvrstan balans, tanini zreli. 86/100.

Prokupec 2019 - Sarika - Već prvi gutljaj ovog prokupca nam govori da je 2019. godina bila znatno bolja godina za prokupac u Prilepu. I u ovom vinu je dodato 10% vranca, ali je boja tamnija, intenzivnija. Alkohol 14%. Punije telo nego kod prethodnog vina. Na nosu dolazi do izražaja cvetna nota pored aroma uobičajenih za prokupac. Takođe, impresija u ustima je kompleksnija, note kupine, svežeg crnog grožđa, crvene ribizle, višnje. Vino kojem bi prijalo dalje odležavanje (ali uzimajući u obzir količine, to je malo verovatno). 89/100.

U podrumu smo imali priliku i da probamo vranac iz berbe 2020, uzorke iz tanka i bureta (prilepski hrast, medium toasting). Ivana i ja smo zajedno zaključili da je šteta što količine proizvedenog vina nisu veće, jer su sva vina iz vinarije Sarika stilski precizna, izraženog karaktera i identiteta, tehnički zdrava, bez mana. Upravo ono što tržište očekuje od malih vinarija. Goce je odlučan da ne kupuje grožđe već da proizvodi vino isključivo iz svojih vinograda.

Iako su se nad Prilepom nadvili kišni oblaci, nismo hteli da propustimo priliku da vidimo i vinograde na Sariki. Izuzetna provetrenost, vinograd zaštićen četinarskom šumom, peskovito zemljište. Goce poznaje svaku lozu u vinogradu. Bez greške nam govori koja sorta je u pitanju. Vojnički precizno je obeležen svaki čokot sa osnovnim podacima. Goce napominje da na ovom položaju prokupcu ništa ne smeta, otporan je kao sorta, i zato ga voli.

Inače, prema zvaničnoj statistici, zasadi prokupca u Severnoj Makedoniji čine 480 hektara, no tržište je ipak školovano što se tiče vinske kulture na vinima u stilu vranca, tako da je malo proizvođača koji prave sortna vina pod etiketom prokupca. Stoga, prokupac najčešće završi u kupaži sa stanušinom, plovdinom ili drugim sortama vinove loze.

Nakon posete vinariji Sarika, požurili smo nazad u Skoplje. Očekuje nas večera dobrodošlice i zvanična ceremonija u cilju obeležavanja početka takmičenja BIWC 2021 u Chateau Kamnik.

U vinariji Chateau Kamnik je sudije BIWC dočekao kompletan tim vinarije uz veličanstveni pogled iz vinograda na panoramu Skoplja i čašu penušavca i jagode. Potom je usledio obilazak vinarije i degustacija vina u barik podrumu, u okruženju drvenih sudova od francuskog i američkog hrasta.

Svečana večera je počela od lososa posluženog uz penu od rena, graška i jabuke, hrskavi pesak od sipinog mastila, mikro povrće i kavijar, a logičan izbor vina je bio Pinot Grigio 2019. Potom je usledio vatromet ukusa i spektakularni jelovnik praćen vinima iz vinarije Chateau Kamnik. A naročito emotivan trenutak je bio prilika da vinske sudije probaju vino Merlot Single Vineyard 2010 Reserva koje je svojevremeno osvojilo veliki trofej na BIWC 2013 u Bugarskoj. A da uzbuđenje dalje raste pobrinuo se Terroir Vranec 2011 Grand Reserva, koji je 2013. godine osvojio zlatnu medalju na BIWC i regionalni trofej za centralnu i istočnu Evropu na Dekanter takmičenju.

Večera dobrodošlice je vinskim sudijama pokazala da su se organizatori ozbiljno potrudili da BIWC 2021 u Skoplju na najbolji način predstavi vinsku i gastronomsku scenu Severne Makedonije i Balkana.

 




NAZAD NA KATEGORIJU

Tomislav Ivanović

Nagrađivani vinski novinar, kritičar i saradnik odabranih vinskih magazina. Autor i urednik vebsajta www.vinopedia.rs. Nosilac WSET3 sertifikata. Član Udruženja somelijera Vojvodine. Sudija na nacionalnim i internacionalnim vinskim takmičenjima. Vodi radionice i predavanja na temu vina Srbije i Balkana. Lokalni partner organizacije Wine Mosaic. Suosnivač Međunarodnog dana prokupca.

Pročitajte i druge članke iz ove rubrike:


REKORDNI BROJ UZORAKA NA VINSKOM TAKMIČENJU BIWC 2024 PROČITAJ VIŠE


GRAND VIN 2024 - MAKEDONSKI DAVID UZ GOLIJATA PROČITAJ VIŠE


GROW DU MONDE 2024 - BALATON (MAĐARSKA) PROČITAJ VIŠE


ŽUPA 2024 PROČITAJ VIŠE


WINEOS 2024 U OSIJEKU PROČITAJ VIŠE

Sledeći članak
Prethodni članak

Nagrade