Događaji

Događaji / 04/05/2024 / 208

GROW DU MONDE 2024 - BALATON (MAĐARSKA)

Međunarodno takmičenje GROW DU MONDE 2024 će se održati 29. maja 2024. godine u gradiću Balatonfüred na obali jezera Balaton, Mađarska.

Grašac je sorta vinove loze koja je u drugim zemljama poznata i kao Graševina, Riesling Italico, Laški rizling, Welschriesling, Ryzlink vlašsky, Olaszrizling ili Riesling Italian. Vinske sudije iz čitavog sveta će se ove godine okupiti kraj jezera Balaton u potrazi za najboljim i najautentičnijim vinima od ove sorte vinove loze na takmičenju GROW DU MONDE.

GROW je akronim koji čine početna slova imena graševina, olasz rizling i welschriesling. Grašac ima i druge nazive širom centralne Evrope i u Podunavlju.

Prvo izdanje takmičenja GROW DU MONDE je organizovano u Petrovaradinu (Novi Sad, Srbija) 2022. godine. Prošlogodišnje izdanje takmičenja je održano u Kutjevu i Osijeku (Hrvatska). Ove godine, ljubitelji grašca će se okupiti u vinskoj regiji Balaton u Mađarskoj od 28.maja do 31. maja 2024. godine.

S obzirom da se ovo takmičenje održava svake godine u drugoj zemlji centralne Evrope, organizatori su već najavili da će se izdanje GROW DU MONDE u 2025. godini održati u Češkoj, dok se u 2026. godini takmičenje opet vraća u Srbiju.

INFORMACIJA ZA VINARIJE:

Prijave za ovo takmičenje su otvorene do 30. aprila 2024. godine.

Konačan datum za isporuku vina je 30. april 2024. godine.

Vina se ocenjuju u 6 kategorija: mirna mlada vina, mirna odležala vina, slatka vina, penušavci, oranž vina i kupaže. Vina imaju priliku da osvoje srebrnu, zlatnu ili platinastu medalju, a najbolje ocenjeno vino u svakoj kategoriji će dobiti trofej GROW DU MONDE.

Prijave i dodatne informacije o takmičenju se mogu dobiti putem emaila: growbalaton@gmail.com

Uzorci vina za takmičenje (iz Srbije i Severne Makedonije) se isporučuju na adresu:

Vino & Fino

Milentija Popovića 25/6

11070 Novi Beograd, Serbia

Branka Petronijević

branka.petronijevic@vf.rs

+381646151585




NAZAD NA KATEGORIJU

Tomislav Ivanović

Nagrađivani vinski novinar, kritičar i saradnik odabranih vinskih magazina. Autor i urednik vebsajta www.vinopedia.rs. Nosilac WSET3 sertifikata. Član Udruženja somelijera Vojvodine. Sudija na nacionalnim i internacionalnim vinskim takmičenjima. Vodi radionice i predavanja na temu vina Srbije i Balkana. Lokalni partner organizacije Wine Mosaic. Suosnivač Međunarodnog dana prokupca.

Pročitajte i druge članke iz ove rubrike:


REKORDNI BROJ UZORAKA NA VINSKOM TAKMIČENJU BIWC 2024 PROČITAJ VIŠE


GRAND VIN 2024 - MAKEDONSKI DAVID UZ GOLIJATA PROČITAJ VIŠE


GROW DU MONDE 2024 - BALATON (MAĐARSKA) PROČITAJ VIŠE


ŽUPA 2024 PROČITAJ VIŠE


WINEOS 2024 U OSIJEKU PROČITAJ VIŠE

Sledeći članak
Prethodni članak

Nagrade