Događaji

Događaji / 05/16/2021 / 347

ISPUNJEN AMANET PROFESORA SIME LAZIĆA

Profesor Sima Lazić je davne 1982. godine zabeležio u svojoj knjizi Vinogradarstvo i vinarstvo Fruške gore: "Nama je važno što znamo da je talijanski rizling naša autohtona sorta i svesrdno se zalažemo da mu se vrati lepo narodno ime grašac ili bar graševina, jer u isticanju rizlinga želi se nešto ukrasti od postojeće sorte rizling, koja je u našoj praksi dobila ime rajnski rizling. Ne bi trebalo da se kitimo tuđim perjem jer je i naše svetlo i dobro".

Nažalost, profesor Lazić nije dočekao da se ime grašac na velika vrata ponovo afirmiše u srpskim vinogradima, ali sigurno bi danas bio ponosan. A naročito bi ga obradovao pravac kojim su fruškogorski vinari krenuli sa ovom sortom. Do sada su glavna prepreka uzdizanju grašca na mesto koje zaslužuje bili sami vinari, koji su se zadovoljavali da od grašca naprave lagana vina puna svežine koja će se tokom leta konzumirati negde uz kotlić i veselo društvo, bez ambicije da pokažu svestranost i pun potencijal ove sorte.

Novi vetrovi su krenuli oko karlovačkih tornjeva. Mlada generacija vinara i tehnologa sa Fruške gore se uhvatila u koštac sa grašcem i već možemo da vidimo rezultate.

Vlasnik vinarije Vinum iz Sremskih Karlovaca je u početku oklevao da promeni ime sorte na svojim etiketama (donekle razumljiv strah da će ta bitna promena uticati i na prodaju vina). No, posle nekoliko godina, vidimo da grašac postaje perjanica vinarije, a mladi tehnolog Jovica Urošević je rešio da iskaže svu svoju kreativnost i  veštine... Na radost ljubitelja vina.

Degustacija u vinariji održana 15. maja 2021. godine je osmišljena kao "Vinumov dan grašca" sa ambicijom da postane redovno okupljanje prijatelja vinarije i eksperata kako bi se napravio presek rada u vinariji na ovoj sorti. A ovog puta, pred vinskom publikom su se našla i dva noviteta: prvi penušavac od grašca i grašac školovan u hrastovim sudovima.

Vinarija Vinum poseduje 1,7 hektara zasada grašca, tako da za pravljenje vina koriste isključivo grožđe iz svojih zasada.

Dina 2018 - Vinum - penušavac rađen klasičnom metodom. Vino sa izraženim karakterom i svežinom. U opisu bi preovladale voćne i cvetne arome, mlečni tonovi diskretno upotpunjuju aromatski profil i dodaju na kompleksnosti. Završnica daje prepoznatljivost grašca, a citrusne note čiste nepce i čine ovo vino pravim gastronomskim draguljem.

Grašac 2019 -Vinum - Vino iz tople godine. Bogato alkoholima, puno, strukturno. Na nosu još uvek deluje zatvoreno, mlado, ali zato impresija u ustima govori da je u pitanju vrhunsko grožđe i da će se vino tek razviti daljim odležavanjem. Bogata struktura u ustima, puno, masivno, intenzivno... Note žutog voća, jabuke, zrele breskve, zelene kruške, a u završnici impresiju nadopunjuju arome grejpfruta, limete, citrusa. Uzbudljivo vino.  89/100

Grašac 2018 - Vinum - Zahtevnija godina u vinogradu. Na to ukazuje i visina alkohola (12,5%). Razvijena aromatika, zrela slojevita impresija. Pored zrelih voćnih aroma, dolaze do izražaja i tonovi cveta lipe, polena. U poređenju sa prethodnim vinom, manje uzbudljiva impresija u ustima. Manje kompleksnosti, takođe je kraća završnica. 86/100

Grašac 2017 - Vinum - Ovo vino je uzelo najbolje karakteristike od prethodna dva. Na nosu je razvijeno i zrelo poput aromatskog profila iz 2018. godine, no znatno kompleksnije, dinamičnije. Punoća tela i postojanost, intenzitet su slični vinu iz 2019. godine, no opet je sve doterano do savršenstva. Očuvana svežina samo zaokružuje lepotu ovog grašca. 91/100

Grašac 26A 2019 - Vinum - Mala serija od 1000 boca. Grašac koji je godinu dana odležavao u drvenim sudovima, pa zatim i 6 meseci u inoksu. Naziv vina 26A odaje poruku da je pred nama "vino sa adresom" (26A je broj kuće u ulici Karlovačkog mira gde se nalazi vinarija). Probirna berba, nešto kasnije obrano grožđe. Vino kom je naročita pažnja posvećena u podrumu. Još uvek nije na tržištu (mada pojedini kolekcionari su već nabavili svoje primerke direktno u vinariji). Na nosu trenutno preovlađuju vanilasti, topli tonovi, žuto voće, slatki začini. Prvi susret sa vinom nedvosmisleno ukazuje da je vino odležavalo u drvenim sudovima vrhunskog kvaliteta. Vino koje zahteva još vremena kako bi pokazalo sav svoj potencijal i karakter grašca. 88/100

 
NAZAD NA KATEGORIJU

Tomislav Ivanović

Nagrađivani vinski novinar, kritičar i saradnik odabranih vinskih magazina. Autor i urednik vebsajta www.vinopedia.rs. Nosilac WSET3 sertifikata. Član Udruženja somelijera Vojvodine. Sudija na nacionalnim i internacionalnim vinskim takmičenjima. Vodi radionice i predavanja na temu vina Srbije i Balkana. Lokalni partner organizacije Wine Mosaic. Suosnivač Međunarodnog dana prokupca.

Pročitajte i druge članke iz ove rubrike:


OENOCO INTERNATIONAL ORGANIZUJE LETNJI VINSKO EKONOMSKI FORUM CENTRALNE I ISTOČNE EVROPE PROČITAJ VIŠE


FOTO PRIČA: BIWC 2021 - TREĆI DAN PROČITAJ VIŠE


6. SALON VINA U KRAGUJEVCU - 18. JUN 2021. GODINE PROČITAJ VIŠE


FOTO PRIČA: BIWC 2021 - DRUGI DAN PROČITAJ VIŠE


FOTO PRIČA: BIWC 2021 - PRVI DAN PROČITAJ VIŠE

Sledeći članak
Prethodni članak

Nagrade