Događaji

Događaji / 04/17/2024 / 140

REKORDNI BROJ UZORAKA NA VINSKOM TAKMIČENJU BIWC 2024

Po prvi put u svojoj istoriji, balkansko vinsko takmičenje BIWC (the Balkans International Wine Competition) će se održati u dve zemlje domaćina koje su poznate po svom vinskom nasleđu. Od 4. do 8. juna, Turska i Bugarska će biti domaćini ove prestižne vinske manifestacije. Ove godine su u fokusu duga vinarska tradicija regije i održiva poljoprivreda. Ovo uključivanje više zemalja domaćina reflektuje ambiciju organizatora takmičenja da se promoviše vinska kultura i uspostave nove trgovinske veze među zemljama Balkana.

Poslednjih godina, broj uzoraka vina koja učestvuju na takmičenju nastavlja da raste. Prošle godine, na takmičenju je učestvovalo više od 1000 etiketa vina, što predstavlja povećanje od 180% u odnosu na prvo izdanje takmičenja 2012. godine. U protekloj deceniji, broj vinarija učesnika na takmičenju se povećao više od 5 puta.

Najbolja vina Balkana će odabrati prestižni žiri od 25 članova, među kojima su ove godine nosioci titule Master of Wine i Master Sommelier iz Velike Britanije, Francuske, Švajcarske, SAD, Gruzije, Srbije i Grčke, pored čuvenih vinskih eksperata iz zemalja Balkana i Evrope. Svečana ceremonija će se održati u Katarzyna Estate - vinariji koja od svog osnivanja 2003. godine transformiše vinsku kulturu Bugarske.

Na Gala večeri poznatoj kao "Balkanski Vinski Oskar" će se predstaviti dobitnici trofeja "Best of Show". Dobitnici trofeja u ostalim kategorijama će biti predstavljeni na otvaranju Balkanskog vinskog festivala 27.juna u 21h u Vinskom gradu ispred Nacionalne Palate kulture u Sofiji (Bugarska). Ovogodišnje izdanje Balkan International Wine Festival se održava od 27. do 29. juna.

Vinsko takmičenje BIWC pruža značajnu priliku vinarima iz čitave regije da pokažu svoje umeće i steknu priznanje na internacionalnoj sceni. Učešćem, oni ne samo da prikazuju svoja vina širem auditorijumu, već takođe doprinose povećanju vidljivosti i prestiža balkanskih vina, promovišući visoke standarde, održivo vinogradarstvo i inovacije u vinarstvu.




NAZAD NA KATEGORIJU

Tomislav Ivanović

Nagrađivani vinski novinar, kritičar i saradnik odabranih vinskih magazina. Autor i urednik vebsajta www.vinopedia.rs. Nosilac WSET3 sertifikata. Član Udruženja somelijera Vojvodine. Sudija na nacionalnim i internacionalnim vinskim takmičenjima. Vodi radionice i predavanja na temu vina Srbije i Balkana. Lokalni partner organizacije Wine Mosaic. Suosnivač Međunarodnog dana prokupca.

Pročitajte i druge članke iz ove rubrike:


REKORDNI BROJ UZORAKA NA VINSKOM TAKMIČENJU BIWC 2024 PROČITAJ VIŠE


GRAND VIN 2024 - MAKEDONSKI DAVID UZ GOLIJATA PROČITAJ VIŠE


GROW DU MONDE 2024 - BALATON (MAĐARSKA) PROČITAJ VIŠE


ŽUPA 2024 PROČITAJ VIŠE


WINEOS 2024 U OSIJEKU PROČITAJ VIŠE

Sledeći članak
Prethodni članak

Nagrade