Događaji

Događaji / 10/25/2023 / 589

SVEČANO OTVARANJE IZLOŽBE VINSKI LETOPIS SRBIJE

U Galeriji nauke i tehnike SANU u petak 3. novembra u 18 časova biće otvorena izložba "Vinski letopis Srbije" čiji su autori: Željko Tomanović (dopisni član SANU), Aleksandar Fotić (Filozofski fakultet u Beogradu), Slavica Todić (Poljoprivredni fakultet u Beogradu), Miroslav Nikolić (Institut za multidisciplinarna istraživanja u Beogradu), Milica Rat (Prirodno-matematički fakultet u Novom Sadu) i Tomislav Ivanović (novinar). 

Cilj ove multidisciplinarne postavke je prikaz gajenja vinove loze i vinske kulture u Srbiji kroz različite epohe i predstavljanje kako istorijskog nasleđa, tako i potencijala modernog vinogradarstva i vinarstva. Izložba objedinjuje istorijske nalaze vezane za vinsku kulturu i vinogradarstvo na teritoriji Srbije od gvozdenog doba do prve polovine XX veka i rezultate savremenih genomskih istraživanja vezanih za stare autohtone sorte. 

Pored arheoloških eksponata, alata za obradu vinograda, rezidbu i zaštitu vinove loze, opreme za preradu grožđa, proizvodnju, čuvanje i uživanje vina iz lokalnih muzeja širom Srbije, izložba po prvi put beogradskoj javnosti predstavlja herbarijum Andreja Volnog iz Gimnazije u Sremskim Karlovcima, sa primercima sorti vinove loze koje su gajene na Fruškoj gori i okolini u periodu 1812-1824. godine. Herbarijum Volnog ima neprocenjiv značaj u svetskim okvirima, a posetioci će imati priliku i da prelistaju ovaj čuveni herbarijum u digitalnoj formi.

Osim toga, ova postavka po prvi put predstavlja i stare autohtone srpske sorte vinove loze, uključujući i nekoliko do sada nepoznatih sorti, nedavno otkrivenih primenom naprednih molekularno-bioloških metoda.

Uz upoznavanje sa vinskom kulturom i vinogradarstvom kroz različite istorijske epohe (gvozdeno doba, period rimske vlasti, srednji vek, razdoblje osmanske i austrijske vladavine), posetioci će saznati i šta je filokserna kriza i kako je tekla obnova vinograda u Srbiji u XX veku.

Na izložbi će biti reči i o pojedincima koji su zaslužni za razvoj vinogradarstva i vinarstva u Srbiji krajem XIX i početka XX veka, i ukazaće se na značaj Vinodeljsko-voćarske škole u Bukovu kraj Negotina koja je u Srbiji krajem XIX veka dala veliki doprinos u borbi protiv filoksere i očuvanju autohtonih sorti. 

Posetioci će imati posebnu priliku da kroz autentične pisane izvore, izložene eksponate, spoj istorijskih činjenica i rezultata najsavremenijih genetičkih analiza, steknu sliku o bogatoj istoriji proizvodnje grožđa i kulturi spravljanja i ispijanja vina na ovim prostorima dugoj više od dva milenijuma.

Izložba u Galeriji nauke i tehnike SANU traje do 29. novembra 2023, godine.

 

 

 

 

 

 




NAZAD NA KATEGORIJU

Tomislav Ivanović

Nagrađivani vinski novinar, kritičar i saradnik odabranih vinskih magazina. Autor i urednik vebsajta www.vinopedia.rs. Nosilac WSET3 sertifikata. Član Udruženja somelijera Vojvodine. Sudija na nacionalnim i internacionalnim vinskim takmičenjima. Vodi radionice i predavanja na temu vina Srbije i Balkana. Lokalni partner organizacije Wine Mosaic. Suosnivač Međunarodnog dana prokupca.

Pročitajte i druge članke iz ove rubrike:


REKORDNI BROJ UZORAKA NA VINSKOM TAKMIČENJU BIWC 2024 PROČITAJ VIŠE


GRAND VIN 2024 - MAKEDONSKI DAVID UZ GOLIJATA PROČITAJ VIŠE


GROW DU MONDE 2024 - BALATON (MAĐARSKA) PROČITAJ VIŠE


ŽUPA 2024 PROČITAJ VIŠE


WINEOS 2024 U OSIJEKU PROČITAJ VIŠE

Sledeći članak
Prethodni članak

Nagrade