Događaji

Događaji / 01/06/2024 / 318

WINEOS 2024 U OSIJEKU

Bliži nam se deveto izdanje osječkog sajma vina, delicija i ugodnog življenja WineOS, ostalo je još samo nekoliko dana do početka. 12. i 13. januara 2024. u Gospodarskom centru Osječko – baranjske županije. Ovogodišnje izdanje WineOS će poslovnim i profesionalnim gostima te svim drugim posetiocima ponuditi brojne sadržaje. Sve to, dakako, uz puno zabave i dobrog raspoloženja.

Zanimljivo je naglasiti da će se ove godine predstaviti više od 130 izlagača i brendova koji će promovisati svoja vina, žestoka pića, delicije, poslastice, usluge i druge proizvode. Najveća vinska manifestacija na istoku Hrvatske još će jednom opravdati status međunarodnog sajma, budući da će se predstaviti izlagači iz sedam evropskih zemalja: Hrvatske, Mađarske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Severne Makedonije, Austrije i Španjolske.

Kada su u pitanju proizvođači vina jasno je da su u prvom planu vinarije istoka Hrvatske koje će zauzeti polovinu raspoloživih izlagačkih mesta. Osim već dobro znanih, ali i novih, vinara iz Slavonije, Baranje i Srijema, na WineOS ponovo stiže i veći broj proizvođača i udruženja vinara iz drugih hrvatskih regija, s kontinenta, ali i iz priobalja. Uz vinske goste iz susednih Mađarske, BiH i Srbije, posebno treba istaknuti snažan „lineup“ četiri vrhunske vinarije iz Severne Makedonije te po prvi put gostovanje jedne vinarije iz Španije, konkretno iz tamošnje regije Riohe.

Zanimljivo je i što su se proizvođači žestokih pića „grupisali“ u jednom delu velike dvorane. Na šest izlagačkih mesta tako će se predstaviti četiri izvrsne destilerije iz Hrvatske te dve iz Srbije. Ukupno će gosti imati priliku probati vina i žestoka pića stotinu proizvođača. Procenjuje se da će za degustaciju biti dostupno preko 600 etiketa pića. Svemu tome treba još pridodati i proizvođače hrane i delicija, bačvi, kompanije koje nude usluge u vinarstvu i vinogradarstvu...

Na glavnoj pozornici i ove nas godine očekuje kulinarski show praćen vinskim razgovorima, prezentacijama te promocijom zanimljivih projekata, a osim na pozornici kuvaće se i na još nekoliko izlagačkih mesta na svim stranama glavne dvorane. Dok većina bude uživala u zanimljivom programu u glavnoj dvorani, deo gostiju će na radionicama učiti o sirevima i maslinovim uljima te degustirati vina iz Slavonije, Podunavlja, Dalmacije, Kvarnera, Međimurja, BiH i Mađarske. Još uvek

ima dostupnih mesta na nekoliko radionica, a više informacija možete pronaći na

https://wineos.biz/radionice/ .

Dodajmo na kraju kako će sajam oba dana biti otvoren za posetioce od 15h do 21h, ulaznice su u pretprodaji u vinoteci Vinita u Strossmayerovoj 21, a, kao i do sada, prodavaće se na ulazu tokom WineOS-a. Dnevna ulaznica košta 30 €, a najam čaše iznosi 5 €.

 

(Foto: Denis Despot)




NAZAD NA KATEGORIJU

Tomislav Ivanović

Nagrađivani vinski novinar, kritičar i saradnik odabranih vinskih magazina. Autor i urednik vebsajta www.vinopedia.rs. Nosilac WSET3 sertifikata. Član Udruženja somelijera Vojvodine. Sudija na nacionalnim i internacionalnim vinskim takmičenjima. Vodi radionice i predavanja na temu vina Srbije i Balkana. Lokalni partner organizacije Wine Mosaic. Suosnivač Međunarodnog dana prokupca.

Pročitajte i druge članke iz ove rubrike:


REKORDNI BROJ UZORAKA NA VINSKOM TAKMIČENJU BIWC 2024 PROČITAJ VIŠE


GRAND VIN 2024 - MAKEDONSKI DAVID UZ GOLIJATA PROČITAJ VIŠE


GROW DU MONDE 2024 - BALATON (MAĐARSKA) PROČITAJ VIŠE


ŽUPA 2024 PROČITAJ VIŠE


WINEOS 2024 U OSIJEKU PROČITAJ VIŠE

Sledeći članak
Prethodni članak

Nagrade