Aktuelno

Aktuelno / 02/27/2020 / 261

DELO VLADIMIRA VELIČKOVIĆA NA VINSKOJ BOCI

Malo je poznato među istoričarima umetnosti u Srbiji da je naš eminentni slikar Vladimir Veličković (1935-2019) tokom svoje umetničke karijere bio autor i jedne vinske etikete u Italiji.

Početkom 80-tih godina dvadesetog veka, rodila se ideja da se u neposrednoj okolini vinarije Cantina Produttori Cormons  u Kormonsu (severna Italija) podigne vinograd u kom će se sabrati vinske sorte vinove loze sa svih kontinenata. Kolekcija je rasla iz godine u godinu, a danas ona sadrži 955 različitih sorti vinove loze u vinogradu pa ga zato često posećuju studenti vinogradarstva iz čitave Evrope kako bi se bliže upoznali sa sortama vinove loze koje u njemu rastu.

Od grožđa iz tog vinograda je 1983. godine napravljeno po prvi put Vino della Pace (Vino mira) sa idejom da se u boci vina sjedine primerci vinove loze sa svih kontinenata. Danas je "vino mira" simbol ove vinarije. Svake godine, tri poznata umetnika dizajniraju etikete, a primerak ovog vina se šalje predsednicima svih država sveta kao simbol mira i jedinstva u svetu.

Kuriozitet je da se na spisku svetskih umetnika koji su bili autori etiketa za Vino della Pace nalazi i jedan od najvećih savremenih srpskih slikara, Vladimir Veličković koji je oslikao etiketu za Vino della Pace iz berbe 1990.

Etiketa za Vino Della Pace 1990 - Autor: Vladimir Veličković
NAZAD NA KATEGORIJU

Tomislav Ivanović

Nagrađivani vinski novinar, kritičar i saradnik odabranih vinskih magazina. Autor i urednik vebsajta www.vinopedia.rs. Nosilac WSET3 sertifikata. Član Udruženja somelijera Vojvodine. Sudija na nacionalnim i internacionalnim vinskim takmičenjima. Vodi radionice i predavanja na temu vina Srbije i Balkana. Lokalni partner organizacije Wine Mosaic. Suosnivač Međunarodnog dana prokupca.

Pročitajte i druge članke iz ove rubrike:


ZDJELAREVIĆ - VINSKI FENIKS IZ HRVATSKE PROČITAJ VIŠE


UVOĐENJE REDA MEĐU VINIMA SA MINIMALNIM INTERVENCIJAMA PROČITAJ VIŠE


MISTERIJA PRVIH SLIKA KOJE ILUSTRUJU SRPSKE LOKALNE SORTE VINOVE LOZE PROČITAJ VIŠE


OTKAZUJE SE PROWEIN OVE GODINE     PROČITAJ VIŠE


NOVI VETROVI DUVAJU IZ GORNJAČKE KLISURE KROZ POPOVIĆA VINOGRADE PROČITAJ VIŠE

Sledeći članak
Prethodni članak

Nagrade