Aktuelno

Aktuelno / 02/27/2020 / 1164

DELO VLADIMIRA VELIČKOVIĆA NA VINSKOJ BOCI

Malo je poznato među istoričarima umetnosti u Srbiji da je naš eminentni slikar Vladimir Veličković (1935-2019) tokom svoje umetničke karijere bio autor i jedne vinske etikete u Italiji.

Početkom 80-tih godina dvadesetog veka, rodila se ideja da se u neposrednoj okolini vinarije Cantina Produttori Cormons  u Kormonsu (severna Italija) podigne vinograd u kom će se sabrati vinske sorte vinove loze sa svih kontinenata. Kolekcija je rasla iz godine u godinu, a danas ona sadrži 955 različitih sorti vinove loze u vinogradu pa ga zato često posećuju studenti vinogradarstva iz čitave Evrope kako bi se bliže upoznali sa sortama vinove loze koje u njemu rastu.

Od grožđa iz tog vinograda je 1983. godine napravljeno po prvi put Vino della Pace (Vino mira) sa idejom da se u boci vina sjedine primerci vinove loze sa svih kontinenata. Danas je "vino mira" simbol ove vinarije. Svake godine, tri poznata umetnika dizajniraju etikete, a primerak ovog vina se šalje predsednicima svih država sveta kao simbol mira i jedinstva u svetu.

Kuriozitet je da se na spisku svetskih umetnika koji su bili autori etiketa za Vino della Pace nalazi i jedan od najvećih savremenih srpskih slikara, Vladimir Veličković koji je oslikao etiketu za Vino della Pace iz berbe 1990.

Etiketa za Vino Della Pace 1990 - Autor: Vladimir Veličković




NAZAD NA KATEGORIJU

Tomislav Ivanović

Nagrađivani vinski novinar, kritičar i saradnik odabranih vinskih magazina. Autor i urednik vebsajta www.vinopedia.rs. Nosilac WSET3 sertifikata. Član Udruženja somelijera Vojvodine. Sudija na nacionalnim i internacionalnim vinskim takmičenjima. Vodi radionice i predavanja na temu vina Srbije i Balkana. Lokalni partner organizacije Wine Mosaic. Suosnivač Međunarodnog dana prokupca.

Pročitajte i druge članke iz ove rubrike:


SPASIMO STARE VINOGRADE SRBIJE PROČITAJ VIŠE


NAŠLI SMO ANTIGONU IZ ORAHOVCA PROČITAJ VIŠE


SRPSKO VINO KOŠTA 100 EUR - I ŠTA ĆEMO SAD? PROČITAJ VIŠE


MOŽE LI VINO BEZ BURETA? IMA LI ALTERNATIVE? PROČITAJ VIŠE


SANTOMAS - CRVENA VINA ISTRE PROČITAJ VIŠE

Sledeći članak
Prethodni članak

Nagrade