Aktuelno

Aktuelno / 09/28/2022 / 1413

DEŠIFROVAN GENETSKI KOD STANUŠINE

Evo dobrog razloga i da se makedonski ljubitelji vina raduju... Stanušina Crna je do sada jedina makedonska autohtona sorta vinove loze koja se komercijalno koristi za proizvodnju vina. Generalno, Severna Makedonija se ne može pohvaliti velikim brojem autohtonih sorti pa je usled toga još veći značaj očuvanja genetskog diverziteta lokalnih sorti.

U sklopu istraživanja koje je sprovela grupa naučnika iz Španije i Srbije predvođena prof. Zapaterom, na 163  uzorka starih sorti vinove loze iz Župe, Toplice, Negotinske Krajine, Šumadije i Vojvodine, identifikovani su DNK profili primenom SSR i SNP markera kako bismo otkrili vredne podatke vezano za prošlost vinarstva u Srbiji i šire na Balkanu.

Jedan od nalaza se vezuje i za sortu stanušina crna koja je do perioda filoksere bila prisutna u vinogradima Srbije, Severne Makedonije, Bugarske. Naime, naučnici su uspeli da otkriju roditelje stanušine crne. DNK mapiranje je pokazalo da je jedan od roditelja srpska kadarka, dok je drugi roditelj stona sorta pod imenom bele kozje sise. Ovaj nalaz je pokazao da smederevka i stanušina imaju jednog zajedničkog roditelja (bele kozje sise) što potvrđuje njihovo balkansko poreklo.

Objavljeni podaci su rezultat projekta  „Valorizacija genetičkih resursa vinove loze u Srbiji: genomski pristup za vinogradarstvo 21. veka“, koji je izveden u saradnji Biološkog fakulteta (Univerzitet u Beogradu), Instituta za vino i vinovu lozu, (Univerziteta u La Riohi, Španija), Instituta za multidisciplinarna istraživanja (Univerzitet u Beogradu), Poljoprivrednog fakulteta (Univerzitet u Beogradu) i Poljoprivrednog fakulteta (Univerzitet u Novom Sadu). Od domaćih stručnjaka, na projektu su radili prof. dr. Slavica Todić sa Poljoprivrednog fakulteta, dr Dragoslav Ivanišević sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, Milica Rat sa Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu, prof dr Željko Tomanović sa Biološkog fakulteta u Beogradu, dr Miroslav Nikolić sa Instituta za multidisciplinarna istraživanja u Beogradu.




NAZAD NA KATEGORIJU

Tomislav Ivanović

Nagrađivani vinski novinar, kritičar i saradnik odabranih vinskih magazina. Autor i urednik vebsajta www.vinopedia.rs. Nosilac WSET3 sertifikata. Član Udruženja somelijera Vojvodine. Sudija na nacionalnim i internacionalnim vinskim takmičenjima. Vodi radionice i predavanja na temu vina Srbije i Balkana. Lokalni partner organizacije Wine Mosaic. Suosnivač Međunarodnog dana prokupca.

Pročitajte i druge članke iz ove rubrike:


SPASIMO STARE VINOGRADE SRBIJE PROČITAJ VIŠE


NAŠLI SMO ANTIGONU IZ ORAHOVCA PROČITAJ VIŠE


SRPSKO VINO KOŠTA 100 EUR - I ŠTA ĆEMO SAD? PROČITAJ VIŠE


MOŽE LI VINO BEZ BURETA? IMA LI ALTERNATIVE? PROČITAJ VIŠE


SANTOMAS - CRVENA VINA ISTRE PROČITAJ VIŠE

Sledeći članak
Prethodni članak

Nagrade