Aktuelno

Aktuelno / 01/14/2019 / 1296

KABERNE FRAN BOLJI OD AFRIČKE ŠLJIVE

wineOS

Jedna od vinskih etiketa iz Hrvatske koja je postala viralna i često se navodi na raznim međunarodnim sajtovima u izboru najneobičnijih vinskih etiketa iz čitavog sveta je "kutjevački kitokret". Čak i najnamrgođenije lice će se pogledom na ovu etiketu razgaliti i nabaciti osmeh. Obično sam sumnjičav prema takvim kreativnim ispadima, jer u velikoj većini slučajeva, vrcav humor na etiketi služi da se skrene pažnja sa ne baš kvalitetnog vina. Napokon, eto prilike da probam šta se krije u kutjevačkom kitokretu...

Na ovogodišnjem WineOS (regionalnom festivalu vina u Osijeku) sam među izlagačima spazio i vinariju Sontacchi. Prilazim štandu i kroz degustaciju me vodi Krunoslav Sontaki. Imam priliku da probam premijerno vina koja će se uskoro naći na tržištu, tako da vina još uvek nisu dobila svoje konačne etikete sa oznakom berbe.

Graševina 2018 - Sontacchi - Mlada graševina, skoro spremna za tržište... Bogata zaokružena ekspresija u ustima, žuta jabuka, kruška, breskva, citrusne note, herbalne i začinske. Vibrantne kiseline joj daju svežinu.

grasevina sontaki

Pinot Noir 2017 - Sontacchi -Sortno vino od pino noara školovano godinu dana u korišćenom bariku. Generalno, vinarija Sontaki me je impresionirala kako koriste drvene sudove kod crvenih vina. Izvrsno izbalansirano vino. Elegantno, na nosu preovlađujuće voćno (arome jagode, maline, crvenog voća) uz naznake zemljanih tonova. U čaši se lako prepoznaje sortnost pino noara. Voleo bih da probam ovo vino za nekih 5-6 godina jer svakako ima potencijal za odležavanje...

sontacchi pino noar

Cabernet Franc 2016 (Kitokret) - Sontacchi -

Dolazi red na Kitokret... Tek sad saznajem da Krunoslav ima u stvari dve verzije etikete za ovo vino. Jedno je etiketa za kutjevački kitokret  koja  ima svoju publiku i određeni vlasnici restorana i kafana izričito traže nju.S druge strane, isto vino se pakuje i u elegantniju verziju etikete koja stilski komunicira potpuno drugu poruku, bez tih upliva vulgarnosti. Već pri prvom gutljaju, ostajem fasciniran jer je kitokret u stvari mnogo ozbiljnije vino nego što sam očekivao. 100% kaberne fran. Opet dolaze do izražaja stilske odlike Sontakijevih: naglašena voćnost i odlično upotrebljeni drveni sudovi. Dosta koncentrovano vino, ali ipak uglađeno. Kompleksne arome mu daju sofisticiranost. Uzbudljiva začinska završnica  praćena zemljanim notama traje i ponovo se vraća retronazalno...

kitokret

PRVI ZASADI MORAVE U HRVATSKOJ

Inače, vredi pomenuti da je vinarija Sontacchi i prva vinarija u Hrvatskoj koja je u svojim vinogradima posadila sortu morava. Krunoslav uz osmeh prepričava anegdotu kako su kalemovi morave stigli zaobilaznim putem, iz Bosne, u gepeku automobila... i primili se u kutjevačkom vinogorju. Krunoslav kaže da je zadovoljan rezultatima, ali za sada je kupažira sa drugim belim sortama pošto nemaju veliki zasad morave.

_____________________________________________________

Festival WineOS je organizovan 11. i 12. januara 2019. godine po peti put u Osijeku. Festival je okupio više od 70 izlagača iz Hrvatske i susednih zemalja i pružio priliku posetiocima da se upuste u otkrivanje novih eno-gastro doživljaja.

(14.01.2019.)




NAZAD NA KATEGORIJU

Tomislav Ivanović

Nagrađivani vinski novinar, kritičar i saradnik odabranih vinskih magazina. Autor i urednik vebsajta www.vinopedia.rs. Nosilac WSET3 sertifikata. Član Udruženja somelijera Vojvodine. Sudija na nacionalnim i internacionalnim vinskim takmičenjima. Vodi radionice i predavanja na temu vina Srbije i Balkana. Lokalni partner organizacije Wine Mosaic. Suosnivač Međunarodnog dana prokupca.

Pročitajte i druge članke iz ove rubrike:


SPASIMO STARE VINOGRADE SRBIJE PROČITAJ VIŠE


NAŠLI SMO ANTIGONU IZ ORAHOVCA PROČITAJ VIŠE


SRPSKO VINO KOŠTA 100 EUR - I ŠTA ĆEMO SAD? PROČITAJ VIŠE


MOŽE LI VINO BEZ BURETA? IMA LI ALTERNATIVE? PROČITAJ VIŠE


SANTOMAS - CRVENA VINA ISTRE PROČITAJ VIŠE

Sledeći članak
Prethodni članak

Nagrade