Događaji

Događaji / 12/16/2018 / 107

KORTA KATARINA U BEOGRADU

rsz_img_20181205_171214

Decembar je... Saobraćaj u Beogradu je već postao nepodnošljiv... Bliži se praznično ludilo, a to se prvo oseti na ulicama i u saobraćaju. Pokušavam da se preko Autokomande probijem do mesta koje će u narednih sat vremena zamirisati i podsetiti na Dalmaciju. Vinoteka Vine & Pleasure je domaćin vinariji Korta Katarina pa su za vinske kritičare i novinare priredili degustaciju odabranih vina.

Vinarija Korta Katarina se nalazi u Orebiću na Pelješcu. Vlasnici i osnivači vinarije su bračni par Lee i Penny Anderson iz SAD koji su vinariji dali ime po svojoj kćerki.

Na samom početku, kupljeno je nešto starih vinograda, a takođe i posađeni novi na dva glavna položaja na Pelješcu: Dingač i Postup. Naravno, u centru pažnje je bio plavac mali i svi budući planovi ove vinarije su bili usmereni na plavac mali, naročito na odgovarajuće dozrevanje i odležavanje kako bi svi kvaliteti ove sorte u potpunosti došli do izražaja. Pored plavca, vinarija je posvećena i sorti pošip. Sva crvena vina iz vinarije sadrže grožđe sa te dva položaja. Godišnja proizvodnja je 80.000 litara. Prva berba koja je izašla na tržište je bila 2006.

Pošip 2017 - Korta Katarina

Pošip uživa veliku popularnost na lokalnom tržištu Hrvatske, tako da se već osećaju i negativne posledice toga. Vinarije se prosto utrkuju da pronađu kvalitetno grožđe pošip, pa neumitno i otkupna cena grožđa iz godine u godinu raste. Ovaj pošip iz 2017. godine (50% iz inoksa, 50% iz drvenih sudova, francuski hrast, 20-30% novo drvo) je trenutno na tržištu. Za razliku od većine dalmatinskih sorti koje daju najbolje rezultate na južnim osunčanim stranama, pošip je svoje najbolje položaje pronašao unutar poluostrva. Na tim pozicijama se najbolje čuva aromatika i svežina u vinu. Nos kompleksan, voćan u smeru citrusa, kore pomorandže, žute jabuke, uz fine slojeve herbalnih tonova i nota začinskog bilja, zaokružene tragom propolisa. U ustima, uljasta bogata impresija, puno telo. Kiseline zaokružuju osećaj prijatne svežine.

Pošip 2016 - Korta Katarina

Vino koje nije više na tržištu, ali nam daje mogućnost da procenimo potencijale pošipa kao sorte. Vino evoluiralo, zrelo, citrusi i pomorandža su aromatski evoluirali prema zrelom žutom voću, kruška, dunja, mnogo više mednih nota i propolisa. U ustima, jako prijatna impresija, mekana, zaokružena. Impresivna topla baršunasta završnica i plemenita patina. Voleo bih da češće pijem ovakav pošip.

Pošip 2010 - Korta Katarina

Arhivski primerak, vino koje stilski podseća na belu Riohu kakva je pravljena pre 50 godina. Raskošna zlatnožuta boja. Na nepcima, orašaste note, pečeni lešnik uz arome prezrele kajsije, kruške, smokve, meda. Plemenita starost u čaši. I pokazatelj zašto je pošip jedna od velikih dalmatinskih sorti.

rsz_img_20181205_162540

Plavac Mali 2012 - Korta Katarina

Vino koje je trenutno na tržištu. Vinarija Korta Katarina od 2010. godine za ovo vino koristi isključivo grožđe iz svojih vinograda. Nakon godinu dana u francuskom hrastu (medium toasting), dobili smo vino koje odiše svežinom. Ja lično nisam ljubitelj plavca malog (pogotovo onih tradicionalnih) jer retko kad mogu da popijem više od jedne čaše. Dopadaju mi se plavci sa Komarne jer generalno imaju više svežine u sebi. A Korta Katarina je ovim vinom pokazala da i na Pelješcu ima potencijala za moderno vino, ukroćeni plavac koji odiše svežinom. Bez onih teških džemastih nota, ovde preovlađuju note svežeg crvenog voća, brusnice, crvene ribizle uz naznake  duvana, kože. Tanini  čvrsti i zreli, i dalje je prepoznatljiv plavac, ali je njegova snaga i zrelost obuzdana.  U završnici, fina impresija slanoće, mediteranskog bilja.

rsz_img_20181205_171237

Winemaker's Selection 2011 - Korta Katarina

Ovo vino je zadržalo u sebi duh Dingača, ali ga ipak prikazuje u savremenoj interpretaciji. Tu su svi tipični atributi plavca malog: alkohol 15,5%, raskoš i težina, obilje prezrelog voća, džema od šljiva, rogača, začinskih nota... No, bez ikakve banalnosti. Sve je upeglano, dovedeno u balans, zaokruženo. Divne kiseline koje uz obilate tanine i alkohol garantuju ovom vinu dugovečnost. Prvo vino na degustaciji koje bih smestio na lestvici iznad 90 poena...

Plavac Mali 2010 - Korta Katarina

Vino je već dostiglo svoj maksimum, no u prvi plan iskaču nezrele, zeljaste note i blaga gorčina u završnici. Tanini još uvek nisu ispolirani, iako je već proteklo 8 godina... Po svoj prilici, posledica izazovne godine.

Reuben's Private Reserve 2009 - Korta Katarina

Vino koje je dobilo naziv po pokojnom ocu vlasnika vinarije. U januaru ove godine je na tržište pušteno 2.600 boca i 400 magnuma ovog vina. Moćni plavac, 16% alkohol, razvijene tipične tercijarne note plavca. Dok ga probavam, razmišljam kako u ovom vinu ima svega previše (baš kako to biva sa plavcem), no u ovom slučaju je sve u sjajnom balansu. Alkohol od 16% se oseti tek u samoj završnici. Tanini se otvaraju u slojevima i oblažu nepca finom patinom. Crna čokolada, duvan, kafa, rogač, suva šljiva, suvo grožđe, zemljani tonovi... Ovo bi trebao da bude tradicionalni plavac, no sve je tako elegantno, tako sofisticirano... Najbolje vino na ovoj degustaciji. Ne bih oklevao da mu dodelim 93/100.

rsz_img_20181205_172626

Plavac Mali 2006 - Korta Katarina

A sad prilika da probamo delić istorije. Prvo vino iz vinarije Korta Katarina koje se pojavilo pred publikom na tržištu. U kupaži plavaca sa položaja Dingač i Postup dominira Postup (90%). Vino koje još uvek čuva svoju snagu. Razvijeno, kompleksno. U ustima toplo, puno sunca, zemljani tonovi, kafa, suvi paradajz, rogač, mediteransko bilje, suve smokve, šumsko tlo... Mekano, razvijeno...

(15.12.2018.)
NAZAD NA KATEGORIJU

Tomislav Ivanović

Nagrađivani vinski novinar, kritičar i saradnik odabranih vinskih magazina. Autor i urednik vebsajta www.vinopedia.rs. Nosilac WSET3 sertifikata. Član Udruženja somelijera Vojvodine. Sudija na nacionalnim i internacionalnim vinskim takmičenjima. Vodi radionice i predavanja na temu vina Srbije i Balkana. Lokalni partner organizacije Wine Mosaic. Suosnivač Međunarodnog dana prokupca.

Pročitajte i druge članke iz ove rubrike:


MEĐUNARODNI DAN VRANCA PROČITAJ VIŠE


NEKA BERBA POČNE U COTES DU RHONE !!! PROČITAJ VIŠE


ŽUPSKE POLJANE - BLAGO KOJE NE SME DA NESTANE PROČITAJ VIŠE


FOTO PRIČA: DAN SVETOG TRIFUNA U VINOGRADIMA SRBIJE - 14.02.2019. PROČITAJ VIŠE


CONCOURS MONDIAL DE BRUXELLES: PRIJAVE DO 18.02.2019. PROČITAJ VIŠE

Sledeći članak
Prethodni članak

Nagrade