Aktuelno

Aktuelno / 09/03/2020 / 244

NA RUČKU KOD PREDSEDNIKA SLOVENIJE

U diplomatiji i državnom protokolu se ništa ne prepušta slučaju... Čak i protokolarna večera ili svečani ručak mogu poslužiti za promociju države domaćina. Lokalna vina, sirevi, autentične lokalne namirnice... Uz svečani ručak se razgovara o bilateralnim odnosima ali i predstavlja lokalna gastronomija.

Imamo ekskluzivnu priliku da vam predstavimo vina i jelovnik sa svečanog ručka koji je organizovao Predsednik Slovenije Borut Pahor 31. avgusta 2020. godine za srpsku državnu delegaciju koju je predvodio Predsednik Srbije. Delegacije su bile na ručku u Vili Zlatorog na Bledu, na marginama 15. Bledskog strateškog foruma. 

Ručak je pripreman pod kreativnim vođstvom šefova Andreja i Jerneja Rozmana iz kulinarskog tima JGZ Brdo. 

Uz čorbu od dimljene čičoke, penu od kiselog mleka i ljuspice od heljde je posluženo vino Sauvignon Blanc 2016 iz vinarije Doppler. Očigledno je protokolom odlučeno da se slovenačka vinska scena predstavi sovinjonom iz Štajerske, regije koja se izdvaja upravo po kvalitetnim vinima od sorte sovinjon blan. 

Merlot 2016 iz vinarije Batič je ispratio meso divljači, pečene rolnice sa švapskim sirom, uz sos od ribizle, krem od bundeve i brokolija sa tolminc sirom iz doline Soče, nastruganim tolminc sirom. Time se vinska priča o Sloveniji nastavila u Vipavskoj dolini, a Slovenija promovisala na državnom nivou kao uzbudljiva vinsko-gastronomska destinacija. 

A kao poslastica je poslužena prekmurska gibanica, štrudla sa jabukama i lokalne zanatski pravljene čokolade.

 

 

 

 

 
NAZAD NA KATEGORIJU

Tomislav Ivanović

Nagrađivani vinski novinar, kritičar i saradnik odabranih vinskih magazina. Autor i urednik vebsajta www.vinopedia.rs. Nosilac WSET3 sertifikata. Član Udruženja somelijera Vojvodine. Sudija na nacionalnim i internacionalnim vinskim takmičenjima. Vodi radionice i predavanja na temu vina Srbije i Balkana. Lokalni partner organizacije Wine Mosaic. Suosnivač Međunarodnog dana prokupca.

Pročitajte i druge članke iz ove rubrike:


FOTO PRIČA: DAN PROKUPCA 2020 PROČITAJ VIŠE


GOODBYE ITALIJANSKI RIZLING, WELCOME GRAŠAC! PROČITAJ VIŠE


ŽUPSKI SPECIJALITET - PITA OD PROKUPCA PROČITAJ VIŠE


PROKUPAC DAY KOKTEL PROČITAJ VIŠE


PROKUPAC IZLAZI IZ ZONE KOMFORA PROČITAJ VIŠE

Sledeći članak
Prethodni članak

Nagrade