Aktuelno

Aktuelno / 09/26/2020 / 1393

PROKUPAC IZLAZI IZ ZONE KOMFORA

Bliži se Dan prokupca... Vinska scena Srbije se tokom oktobra uvek ustalasa jer već 5 godina proslavljamo međunarodni Dan prokupca 14. oktobra. Po svoj prilici je prokupac krenuo u nezadrživu ekspanziju. Sve više novih vinarija i mladih vinara pri podizanju vinograda bira prokupac, a bukvalno se sadi u svim vinogradarskim rejonima širom Srbije.

Već smo se navikli na elegantnost prokupca, na njegove delikatne začinske note i sočnu voćnost, karakter koji i u kupažama dolazi do izražaja. Naučili smo da vremenom dobija plemenitu patinu, smekša i izraste u veliko vino kojim se ponosimo.

Vinari iz Srbije i dalje istražuju sve mogućnosti prokupca. Ovog meseca sam imao priliku da probam dva vina od prokupca koja dolaze sa dva kraja Srbije (jedan je sa severa, na samoj granici sa Mađarskom, a drugi je na jugu, u Župi pod obroncima Kopaonika i Jastrepca). Vinari sa autentičnim pečatom, vinari koji se ne plaše da izađu iz zone komfora. Kao rezultat, dobili smo stilski dva drugačija prokupca koja će vam zasigurno zagolicati nepca.

PKC-500 2019 - Vinarija Maurer

Oskar Maurer, vinar koji ne prestaje da iznenađuje svojim autentičnim vinima i inovativnim pristupom vinarstvu, je na tržištu po prvi put predstavio u Organskom podrumu (adresa: Dobračina 59, Beograd ) vino iz najsevernijeg vinograda prokupca u ataru sela Bački vinogradi pod radnim nazivom PKC-500, dok će vino uskoro dobiti i svoju zvaničnu etiketu.

Vinograd je star 12 godina. Grožđe je obrano 1. novembra, a među dehidriranim bobicama je bilo i nekih 15-20% bobica zahvaćenih botritisom. Maceracija u trajanju od 10 dana. Oskar Maurer u vinu želi da istakne voćnost i intenzitet svežine prokupca. Koristeći prirodnu gravitaciju, napunio je dve bačve od 225 litara, a potom ostavio vino da odležava 9 meseci. Sumpor je u vrlo maloj dozi dodavan tek pred flaširanje. Vino nije bistreno niti filtrirano.

Dobijen je autentičan prokupac, prepoznatljive aromatike za mlade prokupce. Iznenađujuće skladni tanini, zaokruženi, integrisani sa naglašenim voćnim kompleksom aroma koji pršti od koncentrovane prezrele višnje, crnog voća, cvetnih tonova, đumbir, začinska završnica. Stilski drugačiji, ali ipak u suštini prokupac.

Bonsai Prokupac 2016 - Yotta

Vinarija Yotta iz Župe je već samom pojavom na vinskoj sceni privukla pažnju svojim osnovnim prokupcem, koji se našao i na listi najboljih srpskih prokupaca na vebsajtu Džensis Robinson.

Ovog puta, pod etiketom Bonsai Prokupca se krije nešto sasvim drugačije.

Nakon redovne berbe, grožđe je poslagano na kasete sa postavljenom mrežicom i odloženo na provetreno mesto, bez vlage, na kom se sušilo do polovine januara. Dehidrirano, koncentrovano grožđe je potom prerađeno. Maceracija je trajala oko 25 dana. Fermentacija uz korišćenje selekcionisanih kvasaca. Potom sledi odležavanje 2,5 godine u korišćenim barik sudovima od srpskog hrasta. Na kraju, stabilizacija 6 meseci u inoksu i flaširanje. Alkohol u vinu 15%, kiseline 5,7. Samo 600 boca.

Ovaj prokupac je dobio koncentrovanost i punoću, koja delimično potiče i od nešto rezidualnog šećera koji se oseti u vinu. Puna, čvrsta impresija u ustima, a opet zreli skladni tanini. Potentno vino koje će zadovoljiti i publiku koja preferira punija mediteranska vina. Međutim, aromatika koja prelazi više ka džemastim notama i suvom voću (suva višnja, brusnica, malina) uz dozu bosiljka, pokošene trave, mente ipak ne može da sakrije da je u čaši prokupac. Jednostavno, to grožđe ima toliko karaktera da ga nije lako sakriti.

Vinari Oskar i Đorđe su nam izneli novu interpretaciju prokupca i pokazali da još mnogo posla ima pred nama. Prokupac kao sorta još uvek nije pokazao sva svoja lica.

__________________________________________

Poput brojnih svetski poznatih sorti vinove loze koje već imaju svoj praznik koji se proslavlja u vinskom svetu, u Srbiji je 2016. godine pokrenuta inicijativa da se 14. oktobra obeležava “Dan prokupca”. Prokupac, kao najznačajnija autohtona sorta Srbije, je tako postao prva sorta vinove loze sa područja centralne i istočne Evrope koja je dobila svoj međunarodno priznat dan. Cilj manifestacije je da se ukaže na značaj autohtonih sorti Srbije, da se podrže napori lokalnih vinarija u očuvanju vinskog identiteta Srbije i pojača svest kupaca o vinima iz Srbije. Dan prokupca će povećati i prepoznatljivost Srbije kao vinske zemlje na internacionalnom nivou.

 




NAZAD NA KATEGORIJU

Tomislav Ivanović

Nagrađivani vinski novinar, kritičar i saradnik odabranih vinskih magazina. Autor i urednik vebsajta www.vinopedia.rs. Nosilac WSET3 sertifikata. Član Udruženja somelijera Vojvodine. Sudija na nacionalnim i internacionalnim vinskim takmičenjima. Vodi radionice i predavanja na temu vina Srbije i Balkana. Lokalni partner organizacije Wine Mosaic. Suosnivač Međunarodnog dana prokupca.

Pročitajte i druge članke iz ove rubrike:


SPASIMO STARE VINOGRADE SRBIJE PROČITAJ VIŠE


NAŠLI SMO ANTIGONU IZ ORAHOVCA PROČITAJ VIŠE


SRPSKO VINO KOŠTA 100 EUR - I ŠTA ĆEMO SAD? PROČITAJ VIŠE


MOŽE LI VINO BEZ BURETA? IMA LI ALTERNATIVE? PROČITAJ VIŠE


SANTOMAS - CRVENA VINA ISTRE PROČITAJ VIŠE

Sledeći članak
Prethodni članak

Nagrade