Aktuelno

Aktuelno / 04/11/2020 / 192

SANTA ELENA - DRAGULJ MEĐU NAJVIŠIM ISTARSKIM VINOGRADIMA

Vinarstvo u Istri se razvijalo vekovima, podjednako u obalskom području Istre oko Umaga i Buja i u unutrašnjosti Istre, gde se vinogradi nalaze na višim nadmorskim visinama, na šumovitim brežuljcima i na obroncima planine Ćićarije. Istra se danas može podičiti sa više od 6.000 hektara vinograda.

Tokom boravka u Istri u martu, imao sam priliku da zađem dublje u unutrašnjost poluostrva da bih bolje upoznao vinogorje Centralne Istre. Uskim seoskim putem kroz šume i padine brda sa kojih pogled puca na okolne šume, vinograde i maslinjake, uputili smo se u selo Ipši kod Oprtalja.

Izlazimo na sam vrh obližnjeg brda. Tu, na nadmorskoj visini od 420 metara se nalazi vinograd Santa Elena koji se svrstava među najviše istarske vinograde. Vinogradi u vlasništvu porodice Ipša na površini od 3,5 hektara su posađeni u dva navrata, tako da je jedan deo čokota star 9 godina, a noviji deo vinograda je posađen pre 4 godine. Pored vinograda se vidi gomila naslaganog kamenja koje svedoči koliko na ovom području vinogradarstvo znači nadmetanje sa prirodom, borbu za svaki komadić plodne zemlje krčenjem kamenjara. Zemljište u vinogradu je "bela zemlja". Što se tiče sortimenta, u vinogradu su zastupljeni refošk, teran, merlo, malvazija i pino griđo. Dok stojim u vinogradu, vetar brije kroz vinograd i nestaje u brdima, tamo negde kod vodozahvata Butoniga. Na susednom brdu se raširio Motovun u svoj lepoti. Upravo su ta  dobra provetrenost, osunčanost preko čitavog dana, bela zemlja i temperaturna razlika između dana i noći ono što karakteriše ovu lokaciju i vinima daje specifičan karakter.

U vinogradu zatičemo Ivana Ipšu, mladog vinara koji je tih dana privodio kraju rezidbu. Na Ivanovu inicijativu, on i njegov otac su proširili proizvodnju tako da su pored uljarstva (proizvodnje vrhunskih maslinovih vina) odlučili da počnu proizvoditi i vina. Od samog početka su fokusirani na organsku proizvodnju, što im položaj vinograda Santa Elena znatno olakšava. Ako pričamo o vinima, stilski fokus je na vinima duge maceracije, punog tela, kompleksnog aromatskog profila, viših alkohola.

Santa Elena 2017 White Edition - Ipša - Prva berba malvazije sa položaja Santa Elena. Vino koje će svoj pun potencijal pokazati za nekih 4-5 godina, ako ga neko sačuva u arhivi (pošto Ivan napominje da je proizvedeno samo 600 boca). Već sada, rustična, moćna struktura, potpomognuta jačim alkoholom, no vino pokazuje pitkost, pulsirajuću živost koja će se vremenom stopiti u skladnu celinu. Zrelo žuto voće, dinja, smokva, bosiljak, suva kajsija, karamel, korijander. Drago mi je da mlad vinar kao što je Ivan ima već sada jasnu viziju kojim putem će ići u vinarstvu.

 
NAZAD NA KATEGORIJU

Tomislav Ivanović

Nagrađivani vinski novinar, kritičar i saradnik odabranih vinskih magazina. Autor i urednik vebsajta www.vinopedia.rs. Nosilac WSET3 sertifikata. Član Udruženja somelijera Vojvodine. Sudija na nacionalnim i internacionalnim vinskim takmičenjima. Vodi radionice i predavanja na temu vina Srbije i Balkana. Lokalni partner organizacije Wine Mosaic. Suosnivač Međunarodnog dana prokupca.

Pročitajte i druge članke iz ove rubrike:


BEKSTVO IZ GRADA: POGLED SA VRŠAČKOG BREGA PROČITAJ VIŠE


BEKSTVO IZ GRADA: KRAGUJEVAC U SRCU SRBIJE PROČITAJ VIŠE


VINSKA ISTORIJA SRBIJE NE POČINJE SA MARKOM AURELIJEM PROBOM PROČITAJ VIŠE


ČUVAR AMPELOGRAFSKE RIZNICE U SREMSKIM KARLOVCIMA PROČITAJ VIŠE


BEKSTVO IZ GRADA: VAJFERT BRANI PANČEVO PROČITAJ VIŠE

Sledeći članak
Prethodni članak

Nagrade