Aktuelno

Aktuelno / 10/31/2020 / 1132

SRBIJA JE DANOM PROKUPCA POKRENULA CELU REGIJU

Pre 5 godina, prokupac je kao prva vinska sorta vinove loze iz istočne Evrope dobio svoj dan, a Srbija pokrenula talas ponovne afirmacije prokupca koji se sve više širi po čitavoj Srbiji a i šire. Za samo 5 godina, od 15 vinskih etiketa prokupca koje su mogle da se nađu na policama vinoteka u Beogradu, došli smo do cifre od 50 vina sa etiketom na kojoj piše prokupac. 

Rezultati koji su učinjeni na promociji i afirmaciji prokupca nisu prošli nezapaženo u čitavoj regiji. Možemo biti ponosni jer smo proslavom Dana prokupca 14. oktobra pokazali da Srbija na vinskoj sceni ima kapacitet da postavlja trendove u regiji. Nakon 5 godina, i ostale države iz regije su krenule putem koji je prokupac napravio. 

Već nakon prve proslave Dana prokupca 2016. godine, u Mađarskoj je određeno da se od 2017. godine obeležava 1. februar kao Dan furminta u sklopu proslave ove sorte tokom čitavog meseca februara. 

Pre 2 godine je i Severna Makedonija pokrenula napore da se promoviše vranac kao lokalna sorta. Stoga je određen 5. oktobar kao Dan vranca. No, već u početku su se susreli sa preprekama jer nisu uspeli da ostvare sinergiju sa ostalim državama u regiji koje proizvode vina od vranca već svoje aktivnosti fokusiraju prvenstveno na promociji makedonskih vinarija i vina. Glasovi negodovanja se čuju u regiji zbog korišćenja makedonskog naziva "vranec", iako je primarni naziv sorte "vranac" zastupljen u svim ostalim državama regije (Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Srbija). Sve u svemu, organizatori Dana vranca imaju pred sobom zadatak da pored afirmacije sorte takođe umire uzburkane duhove u regiji jer jedino zajedno sa drugim državama mogu postići uspeh. 

 

Ove godine, još 2 države su odlučile da ozvaniče dan svojih autohtonih sorti. Tako je Bugarska odredila 26. oktobar za proslavu Dana mavruda. Ove godine je taj dan obeležen simbolično, a prva prava promotivna akcija je planirana za 26. oktobar sledeće godine. 

Grčka je takođe ove godine najavila da će ubuduće 1. novembar biti proslavljan kao Dan ksinomavra, autohtone grčke sorte vinove loze.

No, tu nije kraj...I Rumunija je rešila da učini više na promociji svoje autohtone sorte fetaska neagra. Tako da u narednom periodu možemo očekivati da će se u kalendaru svetskih sorti vinove loze koje imaju svoj dan naći i rumunski predstavnik. 




NAZAD NA KATEGORIJU

Tomislav Ivanović

Nagrađivani vinski novinar, kritičar i saradnik odabranih vinskih magazina. Autor i urednik vebsajta www.vinopedia.rs. Nosilac WSET3 sertifikata. Član Udruženja somelijera Vojvodine. Sudija na nacionalnim i internacionalnim vinskim takmičenjima. Vodi radionice i predavanja na temu vina Srbije i Balkana. Lokalni partner organizacije Wine Mosaic. Suosnivač Međunarodnog dana prokupca.

Pročitajte i druge članke iz ove rubrike:


SPASIMO STARE VINOGRADE SRBIJE PROČITAJ VIŠE


NAŠLI SMO ANTIGONU IZ ORAHOVCA PROČITAJ VIŠE


SRPSKO VINO KOŠTA 100 EUR - I ŠTA ĆEMO SAD? PROČITAJ VIŠE


MOŽE LI VINO BEZ BURETA? IMA LI ALTERNATIVE? PROČITAJ VIŠE


SANTOMAS - CRVENA VINA ISTRE PROČITAJ VIŠE

Sledeći članak
Prethodni članak

Nagrade