Aktuelno

Aktuelno / 02/24/2022 / 535

ZAŠTO KAŽEM ANTUNOVIĆ, A MISLIM NA GRAŠEVINU

Da li ste u detinjstvu igrali igre asocijacija? Hajde da se na tren vratimo u to vreme pa da proverimo šta zajedničko imaju Dunav, novčanica od 2000 dinara, graševina i Knez Milan na odru? Imao sam priliku da na licu mesta otkrijem odgovor tokom trajanja ovogodišnjeg WineOS festivala vina u Osijeku. U pauzi između zgusnutog programa degustacija i radionica, zaputio sam se u Dalj u Erdutu, na samoj obali reke Dunav koja na tom mestu razdvaja Hrvatsku i Srbiju.

Međutim, razdvaja ih samo geografski... Veze između srpske i hrvatske kulture su na tom mestu prilično isprepletane. Milutin Milanković, znameniti matematičar, astronom i klimatolog čiji lik se nalazi na srpskoj novčanici od 2.000 dinara je rođen baš u Dalju. Sliku Knez Milan na odru koja se danas čuva u Narodnom muzeju u Beogradu je naslikao Jovan Isailović Mlađi, takođe rođen u Dalju. A Dalj je danas izuzetno značajan i za vinsku scenu čitave regije jer je zahvaljujući vinariji Antunović postao sinonim za najbolje graševine odnosno sortu vinove loze koja je najzastupljenija sorta u vinogradima kako u Hrvatskoj tako i u Srbiji.

VINARIJA NA KRAJU SOKAKA

Stižem u Dalj, skoro do samog kraja sokaka koji se završava bukvalno na keju uz Dunav, dok sa druge strane reke se vide šume koje čine zeleni pojas oko Vajske i Bogojeva u Srbiji. Baš tu se nalazi vinarija Antunović. Ulazim u uredno sređeno dvorište a tamo nas dočekuju Jasna Antunović Turk, vlasnica vinarije Antunović i njen sin Branimir. U jednom uglu se nad vatrom krčka meso divljači u kotliću, a na stolu nas očekuju mlada vina i uzorci iz tanka kao dobrodošlica, naravno uz namaz od čvaraka i parčad hleba namazanog sa masti i paprikom kako je to već uobičajeno u ovom kraju Hrvatske.

Jasnin sin Branimir je završio vinarske škole u Bordou i nastavlja porodični posao u vinariji, no ovog puta je preuzeo glavnu ulogu u pripremi lokalnih specijaliteta od divljači u kotliću.

Priča o vinariji Antunović započinje 2004. godine kada je Jasna donela odluku da svoju energiju i kreativnost uloži u podizanje vinograda u Podunavlju a 2009. godine je podignuta i savremena vinarija.

Erdutsko vinogorje čini deo vinske regije Podunavlje. Svi vinogradi se nalaze na nadmorskoj visini u rasponu od 120 do 270 metara, na zemljištu koje čini aluvijalno tlo i rečni sedimenti. Zahvaljujući blizini reke Dunav, u regiji retko imaju probleme sa mrazom. Trenutno vinarija Antunović poseduje 8 hektara vinograda, no u planu je da posade još 6 hektara graševine.

PARADA GRAŠEVINA 

Graševina 2020 - Antunović - Berba se vrši tokom 2 nedelje u 3 prolaza kroz vinograd. U erdutskom vinogorju se berba 2020 smatra jednom od velikih berbi sa izuzetnim vinima. Pred nama je prepoznatljiva sortna graševina, prepuna svežine ali ujedno i bogata  zrelim voćnim aromama, zelena jabuka, citrusi, bagremov cvet. Završnica blago herbalna uz dozu delikatne gorčine. Umereno puno telo. Skladno u potpunosti.

Graševina Tradition Grand Selection 2017 - Antunović - Filozofija koja se krije iza ovog vina jeste upravo da se sačuva tradicija Podunavlja i erdutskog vinogorja. Jasnina namera je bila da napravi vino upravo onako kako se od davnina pravi na ovim prostorima: uz malo dužu maceraciju, pa se onda napune burad od slavonskog hrasta i čeka proleće... Jedina razlika je što je kod ovog vina Jasna ipak kontrolisala temperaturu tokom fermentacije. Vino je provelo 13 meseci u slavonskom hrastu. Puno telo, kremasto, slabo pokretljivo u čaši. Pun ukus, kompleksno, dosta zrelog voća, vanile, citrusa, arome koje potiču od drveta zaokružuju impresiju, orašasti tonovi i citrus u finišu. Već kod mladih vina se može primetiti naglašena mineralnost, a ta mineralnost kao konstanta izbija i kod ovog vina. Nema sumnje da je Jasna dokučila suštinu graševine i uverljivo vlada.

Graševina Premium 2015 - Antunović - Potom je na redu premium graševina iz 2015. godine. Divno se razvila, na nosu slojevito, plemenito... Obilje aroma žutog voća, prezrele kruške, dunje, pčelinji vosak, začinska završnica. Predivne kiseline koje vinu daju svežinu i prosto traže još jedan gutljaj.

Graševina Premium 2013 - Antunović - Imamo priliku da probamo upravo graševinu koja je svojevremeno dobila platinu na Dekanteru i na taj način skrenula pažnju na vinariju Antunović. Jasna uz osmeh naglašava da u arhivi imaju još tačno 857 boce ovog vina. Iz čaše kreće vrtlog aroma: med, žute dunje, limeta, kamilica, duvanov list. Vino sa plemenitom patinom koje na najbolji način pokazuje domete graševine i potvrđuje da je to velika sorta centralne Evrope.

Graševina Premium 2010 - Antunović - Sad već istražujemo dalje domete graševine. Vino koje je odležavalo više od 10 godina. Kiseline se odlično drže. Intenzivna zlatna boja, na nosu intrigantno, na tragu prethodnog vina no impresija je još slojevitija, bogatija. Graševina u odori sofisticirane dame koja ponosito nosi svoje godine. Izuzetno dugo trajanje na nepcima.

KEC IZ RUKAVA, ŠARDONE IZ ARHIVE

Potom silazimo u obilazak vinskog podruma, a tamo imamo prilku da probamo još nešto.

Chardonnay Sur Lie 2017 - Antunović - Šardone iz 2017. godine. Prirodni kvasci, 18 meseci sazrevanja u velikim bačvama. Odličan primer šardonea. Na nosu, kompleksan, slojevit, zrelo voće, nektarina, vinogradarska breskva, kajsija, žuta jabuka, vanila, puter, badem. Na nepcima, skladno, zaokruženo, mekano, uz opet dozu mineralnosti koja se može primetiti kod svih vina.

Chardonnay Sur Lie 2011 - Antunović -Za kraj, Jasna je pripremila još jedno iznenađenje iz arhive. Godina 2011. je takođe bila jedna od velikih godina u Erdutu.  Leto je bilo suvo i toplo, pa je berba počela nešto ranije nego što je uobičajeno. Jasna naglašava da je ovo vino pravljeno uz dosta improvizacije, još uvek nisu imali u potpunosti opremljen podrum pa su se snalazili kako bi iz vina izvukli ono najbolje. Vino koncentrovano, bogato ekstraktom. Puno telo, kompleksno na nosu, razvijeno, slojevito. Na nepcima, obilje zrelog žutog voća, propolisa, livadskog cveća, med, propolis, puteraste note, vanila. Uticaj drveta diskretan. Vino koje je na veličanstven način završilo ovu paradu Jasninih kreacija i definitivno skrenulo pažnju ne samo na graševine, već i na šardone koji dolazi iz ovog dela Hrvatske.  

Jasna ostavlja impresivan utisak. Žena koja je u svakom trenutku svesna šta želi da postigne, koja uspeva da drži situaciju pod kontrolom. Samouka je jer i pored toga što njena porodica ima vinogradarsku tradiciju, ona je ušla u vinarstvo od početka, sadnjom vinograda i kontinuiranim učenjem i učila u hodu, eksperimentisala, usavršavala se da bi dobila što bolja vina. Pri tom nije izgubila tu strast i posvećenost koja se vidi kad god povedemo priču o vinu. A to je uspela da prenese i na sina Branimira. Dovoljno je reći da čitava vinarija funkcioniše u timu od 6 ljudi: Jasna, Branimir i još 4 zaposlena. A rezultati su pred nama u čaši.

 
NAZAD NA KATEGORIJU

Tomislav Ivanović

Nagrađivani vinski novinar, kritičar i saradnik odabranih vinskih magazina. Autor i urednik vebsajta www.vinopedia.rs. Nosilac WSET3 sertifikata. Član Udruženja somelijera Vojvodine. Sudija na nacionalnim i internacionalnim vinskim takmičenjima. Vodi radionice i predavanja na temu vina Srbije i Balkana. Lokalni partner organizacije Wine Mosaic. Suosnivač Međunarodnog dana prokupca.

Pročitajte i druge članke iz ove rubrike:


SMEDEREVKA I ŽILAVKA - NOVI (STARI) ADUTI BALKANA PROČITAJ VIŠE


UPOZNAJTE RODITELJE ŽILAVKE PROČITAJ VIŠE


FURMINT - FRUŠKOGORSKI SREBRNAC PROČITAJ VIŠE


DEŠIFROVAN GENETSKI KOD STANUŠINE PROČITAJ VIŠE


DEŠIFROVAN GENETSKI KOD JAGODE PROČITAJ VIŠE

Sledeći članak
Prethodni članak

Nagrade