Aktuelno

Aktuelno / 03/31/2020 / 198

ZDJELAREVIĆ - VINSKI FENIKS IZ HRVATSKE

Ovogodišnji WineOS, međunarodni festival vina, delicija i ugodnog življenja je u Osijeku još jednom prikazao izuzetan prateći program degustacija i radionica. Vinska publika je imala sjajnu priliku da čuje lična vinarska životna iskustva Davora Zdjelarevića, vinara koji je na svojoj koži osetio sve teškoće i uspehe bavljenja vinarstvom u vreme tranzicije. Svakako, vinarska sudbina kakvih je još bilo na prostorima bivše Jugoslavije... Ali, Davor je uspeo da sabere snagu, okrene novi list i ponovo krene napred.

Vina iz vinarije Zdjelarević su već uklesala svoje ime u savremenoj vinskoj istoriji Hrvatske. Te davne 1985. godine, Davor je sa ocem i bratom obnovio porodično imanje u Brodskom Stupniku i postao prva privatna vinarija na prostoru Hrvatske. Do 2000. godine je proizvodnja porasla sa 5.000 litara na 140.000 litara. Jednostavno, u to vreme konkurencija u segmentu vina premijum kvaliteta nije bila velika jer nije bilo puno privatnih vinarija, a velike vinarije su i dalje sledile put proizvodnje vina za masovnu potrošnju.

Davor se seli sa porodicom iz Zagreba na imanje u Slavoniji i širi zasade vinograde. Davor Zdjelarević smatra da su u Slavoniji pored graševine, sorte vinove loze sa najvećim potencijalom rajnski rizling, šardone i sovinjon blan. Zemljište u Brodskom Stupniku je nehomogeno: zavisno od položaja, zastupljena su teška glinovita tla, pseudoglej, žuta zemlja, dok u dolini preovlađuje siva zemlja. Vinograd rajnskog rizlinga je u vreme berbe bio star 10 godina.

Odabir vina na radionici prati njegov vinarski put.

Rajnski rizling 2000 - Zdjelarević - Vino u čaši pokazuje svojom zlatnom bojom da je tek započelo svoju plemenitu starost. Iako je rizling već 20 godina star, ne preovlađuju u njemu petrolejske note. Eksplozija bogatih, zrelih tonova žutog voća, dunje, žute kruške, propolisa, medni trag, herbalna nota čaja od lipe... Slojevita, plemenita impresija. Kiseline i dalje održavaju svežinu vina. Na nepcima, dug, uljani medni trag, uz note smokve, žute jabuke, kajsije, dunje. Vino koje još nije reklo svoju završnu reč.

(Foto @Ž. Garmaz)

Da bi ispratio taj vrtoglav rast, Davor je doneo odluku da u čitav projekat uvede i partnere. Tržište je već postajalo zasićeno, veliki prodajni lanci su započeli pritisak na vinare da ponude što niže cene, a onda se desila i svetska ekonomska kriza. Kao rešenje su se pojavili partneri iz Rusije kojima je prodao 50% kompanije. Zajedničko ulaganje u dalji rast, ambiciozni planovi na ruskom tržištu... No, vremenom se ispostavilo da ni rusko tržište nije bilo imuno na svetsku krizu i situaciju sa Ukrajinom, odnosi među partnerima počinju da škripe. Izlaz je bio povlačenje iz celog projekta, uz novčanu nadoknadu i obavezu da se narednih 10 godina neće baviti vinarstvom. Takođe, sam brend Zdjelarević je ostao u Davorovom vlasništvu.

U čitavoj regiji bivše Jugoslavije, Davor Zdjelarević je smatran za jednog od vodećih vinara. No, došao je period kada su u njemu videli tranzicionog gubitnika i  propalog vinara...Utoliko je veće bilo iznenađenje za sve kada su shvatili da brend vina Zdjelarević i dalje postoji... Vinski feniks je nakon nekoliko godina bio spreman da se vrati na vinsku scenu Hrvatske.

Nagual Bijeli 2007 - Zdjelarević - (sortni sastav: šardone, sovinjon blan) Kupaža kojom je Davor želeo da izbegne teška, puterasta vina od šardonea kakvih danas ima u svakom kraju sveta, kod kojih više dominiraju efekti autolize i malolaktike nego podneblja. Šardone i sovinjon blan se vinifikuju zasebno, pri čemu šardone odležava u slavonskom hrastu. Nakon 2 godine se taj šardone spaja u velikoj bačvi sa sovinjonom iz inoksa. U svakom pogledu, veliko vino. Ekstraktivno, puno, kompleksno. Pokazalo je da može izdržati test vremena. I privilegija da ga možemo probati sada.

Žuti Muškat Brutal 2009 - Zdjelarević - Zasadi muskata na površini manjoj od 1 hektar. Vinograd se nalazi u Brodskom Stupniku, na nižim položajima na kojima ima više vlage. Davor smatra da aromatičnim sortama pogoduje vlažnije okruženje.  Vino je 3 godine stajalo u bačvi,  a potom još 6 godina u boci. Rezultat je vino kod kojeg bi retko ko prepoznao muskatnu crtu. Puno topline, punijeg tela, voćno na nosu, kajsija, žuta jabuka, tropsko voće, mango. Očuvana svežina.

Nagual Bijeli 2013 - Zdjelarević - (sortni sastav: šardone, sovinjon blan) Iako vino nosi isti naziv kao i vina iz berbe 2007. i 2010. te isti sortni sastav i tehnički pristup, ipak vidimo na delu novu filozofiju. Nakon odlaska iz Brodskog Stupnika, Davor je pokrenuo projekat prvog hrvatskog "difuznog" vinara. U prevodu, vinar bez vinograda! Ostvario je saradnju sa istaknutim hrvatskim vinarijama iz svih regija, te uz njihovu infrastrukturu i grožđe kao sirovinu, pravi vina u skladu sa njegovom vinarskom vizijom. On je jedini zaposleni u kompaniji sada, a proizvodi 80.000 boca vina.  Šardone u Nagualu iz 2013. godine dolazi iz vinograda vinarije Antunović, a sovinjon blan iz vinograda Sibera. Kompleksno vino, slojevito, treba mu vremena da se potpuno otvori. Puno telo, očigledno šardone daje vinu strukturu. Na nosu, čini mi se da sve više šardone dolazi do izražaja, mada citrusno-herbalni trag ostavlja notu svežine...Ovakav pristup odaje veštog vinara, tako da se ne treba puno upuštati u traganje za odlikama podneblja u čaši.

Nagual Crni 2016 - Zdjelarević - (sortni sastav: kaberne sovinjon, merlo)  Pre nego što smo u čašama dobili vino, Davor nam je pojasnio i sam naziv Nagual. U skladu sa tradicijom indijanskih naroda Meksika i Srednje Amerike, nagual predstavlja duha zaštitnika koji može da se pojavi u formi bilo koje životinje. Samim tim, Davor je hteo da naglasi promenljivost kod svojih vina, jer se ona kao nagual menjaju iz jedne u drugu sortu, dok suštinski kvalitet ostaje isti.

Penušavac Grof Millenium Brut 2000 - I na kraju degustacije, dolazimo do pravog bisera. Penušavac, klasični metod, degožiran nakon 18 godina. Ukupno 1200 boca. Zlatno žuta boja u čaši, fin postojan perlaž. U ustima, teško, zrelo,punog tela, u kontrastu sa svežinom koju daju mehurići. U završnici, note lešnika, orašastih plodova, karamela.

Davor sebe naziva prvim "difuznim" vinarom u Hrvatskoj. Ja bih ga pre nazvao vinskim feniksom. Uspeo je da sačuva reputaciju imena Zdjelarević koje je na samom početku regionalne vinske priče bilo sinonim za kvalitet. I ponovo se vratio jer još nije dao svoj maksimum kada su vina u pitanju.

_________________________________________

Festival WineOS je organizovan 10. i 11. januara 2020. godine po šesti put u Osijeku. Festival je okupio više od 80 izlagača iz Hrvatske i susednih zemalja i pružio priliku posetiocima da se upuste u otkrivanje novih eno-gastro doživljaja.
NAZAD NA KATEGORIJU

Tomislav Ivanović

Nagrađivani vinski novinar, kritičar i saradnik odabranih vinskih magazina. Autor i urednik vebsajta www.vinopedia.rs. Nosilac WSET3 sertifikata. Član Udruženja somelijera Vojvodine. Sudija na nacionalnim i internacionalnim vinskim takmičenjima. Vodi radionice i predavanja na temu vina Srbije i Balkana. Lokalni partner organizacije Wine Mosaic. Suosnivač Međunarodnog dana prokupca.

Pročitajte i druge članke iz ove rubrike:


BEKSTVO IZ GRADA: ZAGAJIČKA BRDA I BELA CRKVA PROČITAJ VIŠE


GRAD POGODIO ŽUPSKE VINOGRADE PROČITAJ VIŠE


PIJTE VINA IZ SRBIJE PROČITAJ VIŠE


RENE MIJE - FRANCUZ KOJI JE OPISAO SRPSKA VINOGORJA PROČITAJ VIŠE


MITA PETROVIĆ - PRVI SRPSKI DEGUSTATOR VINA PROČITAJ VIŠE

Sledeći članak
Prethodni članak

Nagrade