Aktuelno

Aktuelno / 10/06/2019 / 1018

14. OKTOBAR - MEĐUNARODNI DAN PROKUPCA

Već četvrta godina prolazi kako se ljubitelji vina širom sveta pridružuju globalnoj proslavi Međunarodnog dana prokupca i 14. oktobra šire preko društvenih mreža i na dešavanjima u restoranima, vinotekama, kafeima, vinskim barovima i svim drugim mestima ljubav prema našoj autohtonoj sorti vinove loze.

Ove godine, centralna proslava tj. Salon prokupca se dešava u prostoru Bitef Art Cafe-a (adresa: Mitropolita Petra 8, Beograd) od 16h do 21h. Na Salonu prokupca, vinskoj publici predstaviće se sve značajne etikete prokupca koje su trenutno dostupne na tržištu. Ulaznica za posetioce je 1000 dinara.

Za stručnu i profesionalnu publiku, prilika da se detaljnije upoznaju sa trenutnim stanjem i potencijalima prokupca je i serijal degustacija/radionica pod zajedničkim imenom Wine Identity, a  na kojim će Igor Luković bliže opisati današnji trend širenja prokupca po Srbiji, te naročito u vinogradima izvan istorijske kolevke prokupca u kojoj se ova sorta najviše očuvala - Župi. S druge strane, Tomislav Ivanović će vas povesti u župske vinograde i ukazati na neke od vrhunskih položaja u Župi koji su od davnina poznati kao mikrolokacije na kojima raste grožđe od kog se dobija vino vrhunskog kvaliteta i naročitog karaktera. Župa još uvek krije mnogo tajni, a sada smo na putu da bolje razumemo župski prokupac. Wine Identity radionice se održavaju u vinoteci Vine & Pleasure (adresa: Bulevar oslobođenja 117, Beograd) sa početkom u 10h.

Dan prokupca obeležava se na svim društvenim mrežama (zvanični heštegovi: #ProkupacDay #DanProkupca ), ali i na edukativnim programima i promocijama na više lokacija od Župe, preko Šumadije i Smedereva, do Novog Sada i Subotice, svuda gde se u prokupcu uživa. A da bi opravdao status međunarodnog praznika prokupca, i ove godine će se Dan prokupca slaviti  izvan granica Srbije, u Budimpešti, Zagrebu, Amsterdamu, Cirihu, Berlinu...
NAZAD NA KATEGORIJU

Tomislav Ivanović

Nagrađivani vinski novinar, kritičar i saradnik odabranih vinskih magazina. Autor i urednik vebsajta www.vinopedia.rs. Nosilac WSET3 sertifikata. Član Udruženja somelijera Vojvodine. Sudija na nacionalnim i internacionalnim vinskim takmičenjima. Vodi radionice i predavanja na temu vina Srbije i Balkana. Lokalni partner organizacije Wine Mosaic. Suosnivač Međunarodnog dana prokupca.

Pročitajte i druge članke iz ove rubrike:


KEROLAJN GILBI MW PREDSTAVILA SRPSKA VINA PROČITAJ VIŠE


TRAMINCI SRBIJE NA FESTIVALU TRAMINCA U ILOKU PROČITAJ VIŠE


PARADA NAJBOLJIH TRAMINACA HRVATSKE PROČITAJ VIŠE


PRVE SVETSKE KLASIFIKACIJE SRPSKIH VINA 1816, 1822. I 1832. GODINE (III) PROČITAJ VIŠE


TAJNA SREMSKOG BERMETA PROČITAJ VIŠE

Sledeći članak
Prethodni članak

Nagrade