Aktuelno
Aktuelno / 10/04/2022 / 1792
Furmint je sorta čiji se areal prostiranja širi od Slovenije sve do Rumunije, te u pravom smislu predstavlja sortu koja se svojevremeno gajila u Austrougarskoj. Međutim, u čitavom mozaiku, falila nam je jedna kockica, i to baš ona koja se tiče Srbije. Naime, danas su nam poznata sva lokalna imena furminta. U Sloveniji se furmint zove šipon, u Hrvatskoj je poznat kao pušipel ili moslavac, u Mađarskoj (i širom sveta) je opšte prihvaćen naziv furmint, dok je u Transilvaniji poznat kao som. U čitavoj priči nam je falio čvrst pisani dokaz da je furmint bio zastupljen na Fruškoj gori i u Sremu, nekada jednom od najznačajnijih vinogorja Austrougarske.
U sklopu istraživanja koje je sprovela grupa naučnika iz Španije i Srbije predvođena prof. Zapaterom, analizirani su uzorci vinove loze iz Volnijevog herbarijuma. Herbarijum sa početka 19. veka je sigurno najznačajnije otkriće novijeg vremena u savremenoj ampelografiji i pruža nam uvid u sortiment vinove loze na Fruškoj gori u periodu pre filoksere. Naučnica Milica Rat sa Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu je prvo uložila ogroman trud da se identifikuju natpisi koje je lično Andrej Volni ostavio u herbarijumu pri čemu je naročito značajan podatak ime sorte jer brojna imena sorti nažalost više nisu u upotrebi tako da nije moguće detektovati sortu samo na osnovu zapisanog imena. Stoga je ključni deo istraživanja bio DNK mapiranje u pokušaju da se od biološkog materijala iz 19. veka napravi reprezentativan uzorak iz kog će moći da se sekvencioniše DNK i odredi sorta.
Naši i španski naučnici su uspeli da determinišu 19 sorti i jedan od podataka se odnosi na furmint. Naime, jedan od uzoraka vinove loze sa Fruške gore u herbarijumu je bio upravo furmint, čime je potvrđena teza da je furmint nekada bio prisutan na Fruškoj gori. Ujedno smo saznali zahvaljujući herbarijumu i da se furmint na Fruškoj gori nazivao srebrno grožđe (belo) pa možemo biti zadovoljni što je "fruškogorski srebrnac" našao svoje istorijsko mesto u vinogradima Srbije. To može ujedno biti i polazna osnova za dalja istraživanja kako bi se utvrdili počeci proizvodnje suškovog vina na Fruškoj gori.
Objavljeni podaci su rezultat projekta „Valorizacija genetičkih resursa vinove loze u Srbiji: genomski pristup za vinogradarstvo 21. veka“, koji je izveden u saradnji Biološkog fakulteta (Univerzitet u Beogradu), Instituta za vino i vinovu lozu, (Univerziteta u La Riohi, Španija), Instituta za multidisciplinarna istraživanja (Univerzitet u Beogradu), Poljoprivrednog fakulteta (Univerzitet u Beogradu) i Poljoprivrednog fakulteta (Univerzitet u Novom Sadu). Od domaćih stručnjaka, na projektu su radili prof. dr. Slavica Todić sa Poljoprivrednog fakulteta, dr Dragoslav Ivanišević sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, Milica Rat sa Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu, prof dr Željko Tomanović sa Biološkog fakulteta u Beogradu, dr Miroslav Nikolić sa Instituta za multidisciplinarna istraživanja u Beogradu.
Tomislav Ivanović
Nagrađivani vinski novinar, kritičar i saradnik odabranih vinskih magazina. Autor i urednik vebsajta www.vinopedia.rs. Nosilac WSET3 sertifikata. Član Udruženja somelijera Vojvodine. Sudija na nacionalnim i internacionalnim vinskim takmičenjima. Vodi radionice i predavanja na temu vina Srbije i Balkana. Lokalni partner organizacije Wine Mosaic. Suosnivač Međunarodnog dana prokupca.
Pročitajte i druge članke iz ove rubrike:
KRATOŠIJA PROBUDILA CRNOGORSKE VINARE
PROČITAJ VIŠE
VINOPEDIA TOP 10 2024
PROČITAJ VIŠE
GIUAANI - VINSKI TURIZAM NA GRUZIJSKI NAČIN
PROČITAJ VIŠE
SPASIMO STARE VINOGRADE SRBIJE
PROČITAJ VIŠE
NAŠLI SMO ANTIGONU IZ ORAHOVCA
PROČITAJ VIŠE
Pobednik MILLESIMA BLOG AWARD 2016
Winner MILLESIMA BLOG AWARD 2016
VINO & FINO vinska ličnost godine 2016
VINO & FINO wine personality of the year 2016