Aktuelno
Aktuelno / 10/28/2015 / 2103
Vinova loza je izuzetno prilagodljiva biljka. Vremenom se u potpunosti prilagodi lokaciji na kojoj se nalazi, sastavu zemljišta, izloženosti suncu, razlikama u temperaturi, vlažnosti vazduha, jačini vetrova i ostalim faktorima koji određuju taj naročiti položaj. Na toj osnovi je izgrađen čitav koncept podneblja tj. teroara. Ukoliko iz godine u godinu vinograd na određenoj parceli daje grožđe izuzetnog kvaliteta, onda možemo smatrati da se u njemu na najbolji način mogu izolovati elementi koji karakterišu njegov identitet. U prilog tome govori činjenica da će iskusan degustator tokom slepog ocenjivanja vertikale vina Romanée-Conti i La Tâche iz Burgundije bez muke prepoznati vina iako su ta dva vinograda međusobno udaljeni samo 100 metara, a vina pravi isti enolog, u istoj vinariji i od istih sorti grožđa.
Sigurno jedan od najpoznatijih vinograda u Župi jeste stari vinograd prokupca na brdu Gubovac u vlasništvu vinarije Budimir. Vinograd na Gubovcu se prostire na površini od 1,8 hektara. Starost čokota je procenjena između 110 i 130 godina. To svakako predstavlja najstariji vinograd prokupca od čijeg grožđa se pravi vino. Uzgojni oblik u vinogradu je župski kondir, žbunasti način sadnje u prošlosti uobičajen širom mediteranskog pojasa. Što se tiče zemljišta, Župu karakterišu aluvijalni nanosi na dnu kotline i kao što možemo videti na primeru Gubovca, sedimentne stene sa dosta kamenih aglomerata na padinama brda.
Kada govorimo o starim vinogradima i o filozofiji teroara u vinu, enolog može da igra i pozitivnu i negativnu ulogu. Enologa u ulozi negativca ćemo uvek prepoznati kada svojim radom u podrumu poništava osobine teroara u vinu. Preterana upotreba hrasta, preterana ekstrakcija, prezrelo grožđe, rezidualni šećer ili prisustvo breta su najčešći načini kako se u vinu mogu poništiti karakteristike teroara. Presrećan sam jer je u slučaju ovog prokupca iz vinograda sa brda Gubovac enolog svoje intervencije sveo na optimalnu meru kako ne bi pokvario u vinu odlike sorte i župskog podneblja.
Od grožđa iz vinograda na brdu Gubovac, vinarija Budimir je 1. oktobra 2015. godine na tržište pustila vino Prokupac boje lila 2009 (sortni sastav: 100% Prokupac). Do sada je grožđe iz tog vinograda uglavnom korišćeno za vino Sub Rosa u kom je kupažirano sa kaberne sovinjonom. Napokon smo dobili sortno vino iz ovog starog vinograda. I dok je na tržište izašlo vino iz berbe 2009, u podrumu vinarije Budimir strpljivo svoj trenutak čeka i prokupac iz berbe 2011 iz istog vinograda.
Prokupac boje lila 2009 - vinarija Budimir (sortni sastav: 100% prokupac) Fermentacija u inoksu, maceracija skoro mesec dana, potom odležavanje 18 meseci u srpskom bariku (25% nova burad, 75% korišćena burad). Nakon toga, sledi 36 meseci u velikim bačvama (3000 litara i 5000 litara) od srpskog hrasta. Na kraju, još 12 meseci u boci. Ukupna proizvodnja: 7500 boca. Izuzetno vino. Prokupac koji će svojim karakterom očarati i najizbirljivije vinoljupce. Na nosu kompleksno, voćne arome dopunjene tercijarnim aromama ističu zrelost ovog vina. U ustima se ističe prepoznatljiva nota višnje uz dosta začinskih nota, cvetnu notu ljubičice, kože, lista duvana koje zajedno ostavljaju jako prijatan dug trag u ustima. Izbalansirano vino, prijatne kiseline daju svežinu vinu i garantuju dugovečnost. Tanini mekani, topli, miluju dok klize niz grlo. Smatram da je ovo vino koje prokupcu daje novu dimenziju i definitivno dokazuje da ova srpska sorta i te kako može da nam pruži vrhunsko vino.
Obzirom da je u oktobru u Plovdivu (Bugarska) održana DWCC konferencija posvećena vinu i digitalnim komunikacijama u vinskoj industriji, zahvaljujući saradnji između websajta vinopedia.rs i organizacije Wine Mosaic, na štandu organizacije Wine Mosaic na kom su predstavljene autohtone sorte Balkana su učesnici konferencije mogli da probaju i srpske autohtone sorte prokupac i jagodu. I pobrali brojne simpatije. A kuriozitet je da smo zahvaljujući Wine Mosaic-u na jednom mesti mogli da se upoznamo sa balkanskom porodicom: prokupcem i sortama papaskarasi i kadarka (u Bugarskoj poznata kao gamza) koje su nastale ukrštanjem prokupca sa drugim balkanskim sortama.
Tomislav Ivanović
Nagrađivani vinski novinar, kritičar i saradnik odabranih vinskih magazina. Autor i urednik vebsajta www.vinopedia.rs. Nosilac WSET3 sertifikata. Član Udruženja somelijera Vojvodine. Sudija na nacionalnim i internacionalnim vinskim takmičenjima. Vodi radionice i predavanja na temu vina Srbije i Balkana. Lokalni partner organizacije Wine Mosaic. Suosnivač Međunarodnog dana prokupca.
Pročitajte i druge članke iz ove rubrike:
KRATOŠIJA PROBUDILA CRNOGORSKE VINARE
PROČITAJ VIŠE
VINOPEDIA TOP 10 2024
PROČITAJ VIŠE
GIUAANI - VINSKI TURIZAM NA GRUZIJSKI NAČIN
PROČITAJ VIŠE
SPASIMO STARE VINOGRADE SRBIJE
PROČITAJ VIŠE
NAŠLI SMO ANTIGONU IZ ORAHOVCA
PROČITAJ VIŠE
Pobednik MILLESIMA BLOG AWARD 2016
Winner MILLESIMA BLOG AWARD 2016
VINO & FINO vinska ličnost godine 2016
VINO & FINO wine personality of the year 2016