Aktuelno

Aktuelno / 11/05/2014 / 1066

PROJEKAT VINSKI MOZAIK

Montreux, Švajcarska 

Organizacija Wine Mosaic (Vinski mozaik) je nastala 2012. godine u Francuskoj iz želje da se učine konkretni koraci kako bi se očuvao vinski diverzitet, zaštitile i promovisale originalne sorte Mediterana od kojih se prave autentična vina.Takođe, Wine Mosaic je aktivno angažovan na povećanju svesti o vinima koja su napravljena od lokalnih sorti grožđa, a samim tim i na povećanju njihove potrošnje. Web portal o vinima Srbije www.vinopedia.rs je od prošle godine uspostavio partnersku saradnju sa organizacijom Wine Mosaic kako bi se i u Srbiji lokalni vinari ohrabrili da proizvode vina od lokalnih sorti grožđa i predstavili ih svetskoj vinskoj sceni.

Jedan od najvažnijih projekata u 2014. godini koji se odvija pod pokroviteljstvom organizacije Wine Mosaic nosi naziv "Usvoji sortu grožđa" (Adopt a Grape). Cilj je da se skrene pažnja vinskih eksperata, novinara i kritičara na lokalne sorte grožđa i vinare koji čine pionirske korake da sačuvaju od nestanka retke autohtone sorte iz pojasa Mediterana. Finale i konačni rezultat projekta jeste predstavljanje svih učesnika u projektu i njihovih vina na specijalnoj degustaciji u okviru DWCC konferencije u Montreu (Švajcarska) pred brojnim vinskim ekspertima, blogerima, novinarima, kritičarima.

Očuvanje autentičnih sorti grožđa je postalo glavni izazov za vinsku proizvodnju. 70% proizvedenog vina u celom svetu čini vino napravljeno od 30 glavnih sorti grožđa. Zato vinarije koje prave autentična vina od lokalnih sorti grožđa moraju i da se izbore za tržište koje ceni i traži originalna, različita vina napravljena od sorti koje savršeno odgovaraju određenim tipovima zemljišta, podneblju i lokalnoj klimi.

U sali Kongresnog centra u Montreu se 1. novembra 2014. godine okupilo 9 vinara iz 6 država (Francuska, Švajcarska, Srbija, Turska, Liban, Jermenija, Turska) da bi predstavili vinske regije iz kojih dolaze i prisutnima približili svoj rad na proučavanju i očuvanju starih sorti grožđa.

vina koja čine projekat Vinski mozaik 

Na degustaciji su predstavljena sledeća vina:

1. Gwäss (Gouais Blanc) - Josef-Marie Chanton (Švajcarska) - Ovo vino će svakako zagolicati maštu svakog ljubitelja genetike i  istorije vinove loze jer je sorta gue blan (na Balkanu takođe prisutna pod nazivom belina) predak brojnih sorti vinove loze koje danas rastu širom Evrope. Ovu sortu često u šali nazivaju "Kazanova vinove loze" jer su DNK analize pokazale da je od ove sorte nastalo više od 80 sorti grožđa koje danas poznajemo, a među njima su i šardone, game, rizling, furmint i frankovka. Na nosu je vino elegantno, cvetno uz diskretne note breskve. Slabijeg tela, rustičnog karaktera, osvežavajućih kiselina koje su ipak lepo uklopljene...

http://vimeo.com/108017427

2. Obeidy 2013 - Chateau St Thomas (Liban)-  Do nedavno se smatralo da je sorta obeidi lokalni klon šardonea u Libanu. Međutim, DNK analize su u toku i po svoj prilici, reč je o staroj libanskoj sorti koja ponovo doživljava svoju afirmaciju na svetskoj vinskoj sceni. Lagano vino, sveže, na nosu dominiraju citrusne i cvetne note... Svakako sorta kojoj treba dati priliku da se pokaže...Organizacija Wine Mosaic je od samog početka pružila podršku u DNK analizi ove sorte i afirmaciji libanskih vina koja se prave od nje. Upravo onaj put kojim kreće i naša sorta jagoda uz podršku Wine Mosaic-a i genetičara Jose Vouillamoz-a.

http://vimeo.com/108019196

3. Obeideh 2012 - Domaine Wardy (Liban) - Još jedno vino koje dolazi iz vinorodne doline Beka u Libanu, ovog puta iz vinarije Wardy koja se može pohvaliti time što 80% svojih vina izvoze, pri čemu veliki deo odlazi u Francusku. Vino je 12 meseci odležavalo u drvetu, ali ipak mi je degustacija ovog vina oživela slike Mediterana, uz mineralnost, eleganciju i vrlo diskretne voćne arome kajsije, dinje...

4.  Jagoda 2012 - Vinarija Botunjac (Srbija) - Domaći vinoljupci dobro poznaju vino od župske sorte jagoda. Organizatori konferencije su ovo vino najavili kao "najbolje čuvanu tajnu globalnog vinskog sveta koja leži skrivena u Srbiji"... I rekli bismo da je došlo vreme i da je otkrijemo. Zahvaljujući organizaciji Wine Mosaic, sorta jagoda je jedan od podržanih projekata i namera je da se uradi DNK analiza ove sorte kako bismo pokušali da napokon utvrdimo njeno poreklo...

Kosta Botunjac je prisutnima predstavio svoj pionirski rad sa ovom sortom i Župu kao istorijsku vinsku regiju Srbije koja čuva identitet srpskih lokalnih sorti, prvenstveno prokupca i tamjanike,  a potom i plovdine, jagode, italijanskog rizlinga, itd.

http://vimeo.com/108064716

5. Verdesse 2013 - Domaine des Rutissons (Francuska) - Verdes je sorta koja potiče iz jugoistočne Francuske, iz Izera. Površine pod ovom sortom su vremenom spale na manje od 2 hektara, ali se poslednjih godina ova sorta ponovo sadi u vinogradima jer se na tržištu probudilo interesovanje za ovu aromatičnu sortu. Sorta je dobila ime po boji grožđa (verde=zeleno). Vino sa obiljem aroma citrusa, grejpfruta, dok u ustima dominiraju vibrantne kiseline i mineralna impresija.

6. Etraire de la Dhuy 2013 - Domaine Thomas Finot (Francuska) - Crveno vino od lokalne sorte koja je bliski rođak persana, još jedne autentične sorte iz Izera. Vino je rađeno u skladu sa principima biodinamike. Karakterno vino, jedinstvena rustična impresija na nosu: džemasto voće i cvetne arome uz naznake biberastih nota u završnici. Kiseline dobre, međutim tanini još uvek suše usta...

7. Persan 2012 - Domaine Nicolas Gonin (Francuska) - Persan je sorta koja ili daje izuzetna vina ili užasna vina... Sa persanom jednostavno nema sredine. Zato je izuzetno važno držati pod kontrolom izrazitu bujnost i rodnost ove sorte. A ukoliko uspete u tome, dobijate odličan rezultat - zaokruženo vino koje ima voćni karakter, donekle nalik dolčetu iz Pijemontea, mada su kiseline kod persana mnogo vibrantnije.

http://vimeo.com/108015439

8. Karasi - Zorah Wines (Jermenija) - Ovo vino je napravljeno od sorte areni, najpoznatije jermenske sorte grožđa. Vino je odležavalo u tradicionalnim amforama. Puno telo, kompleksne arome crvenog i crnog voća uz predivne začinske note u završnici. Tanini prisutni, ali mekani, lepo oblažu usta...

http://vimeo.com/108020813

9. Papaskarasi 2012 - Chamlija Estate (Turska) - Ljubitelji vina koji su prisustvovali ovogodišnjoj konferenciji Wine Identity u Beogradu su već imali priliku da se upoznaju sa ovom autohtonom sortom grožđa iz Turske, tačnije iz Trakije. Za nas je ova sorta naročito značajna jer je DNK analizama utvrđeno da je papaskarasi potomak srpskog prokupca. Vinarija Mustafe Čamlidže i vinarija Arkadija  su klonskom selekcijom i predanim radom u vinogradu uspeli da naprave sortno vino od ove sorte. Svaki susret sa ovim ekspresivnim vinom je nezaboravan. Divne arome višnje i šljive na nosu. U ustima elegantno, voćno, sveže...

http://vimeo.com/108945373

U nastavku vam dajemo i nekoliko fotografija sa prezentacije Wine Mosaic projekata...

Wine Mosaic

Jagoda Botunjac Vinarija

Župa South Serbia

 © Ken Payton, Tomislav Ivanovic 

 




NAZAD NA KATEGORIJU

Tomislav Ivanović

Nagrađivani vinski novinar, kritičar i saradnik odabranih vinskih magazina. Autor i urednik vebsajta www.vinopedia.rs. Nosilac WSET3 sertifikata. Član Udruženja somelijera Vojvodine. Sudija na nacionalnim i internacionalnim vinskim takmičenjima. Vodi radionice i predavanja na temu vina Srbije i Balkana. Lokalni partner organizacije Wine Mosaic. Suosnivač Međunarodnog dana prokupca.

Pročitajte i druge članke iz ove rubrike:


SPASIMO STARE VINOGRADE SRBIJE PROČITAJ VIŠE


NAŠLI SMO ANTIGONU IZ ORAHOVCA PROČITAJ VIŠE


SRPSKO VINO KOŠTA 100 EUR - I ŠTA ĆEMO SAD? PROČITAJ VIŠE


MOŽE LI VINO BEZ BURETA? IMA LI ALTERNATIVE? PROČITAJ VIŠE


SANTOMAS - CRVENA VINA ISTRE PROČITAJ VIŠE

Sledeći članak
Prethodni članak

Nagrade