Aktuelno
Aktuelno / 08/28/2020 / 1613
Vinarija Despotika u Vlaškom dolu je postala obavezna stanica za ljubitelje vina i turiste koji otkrivaju Šumadiju. Pored Muzeja vinarstva, vinarija je od ove godine takođe opremila smeštajne kapacitete, a turisti su dobili priliku da uz prethodnu najavu probaju ukuse i arome Šumadije u kombinaciji sa vinima iz vinarije Despotika.
I do sada su organizovane grupe u poseti vinariji imale priliku da osete šumadijsku gostoprimljivost i tradicionalnu kuhinju. Hrskava zlatno-smeđa korica šumadijskog praseta koje se pred goste iznosi pravo iz furune, dok se vruća prasetina kida pri dodiru, je postala motiv iz Vlaškog dola i vinarije Despotika koji se dugo nosi u sećanju. No, od ovog leta, pored opcije tradicionalnog ručka uz degustaciju vina za grupe posetilaca, vinarija Despotika je uvela i element visoke gastronomije za posetioce koji to vole, uz fokus na uparivanje šumadijskih vina i odabranih jela domaće i internacionalne kuhinje ali sa naglaskom na lokalne ukuse. Važno je naglasiti da nije potrebno da dođete u grupi od 10 ili 20 posetilaca da biste mogli da uživate u degustacionom meniju. Čak i ako dolazite individualno, sa porodicom ili u društvu drage osobe, imaćete priliku da uz prethodnu najavu iskusite jedinstven vinsko-gastronomski doživljaj u vinariji, sa pogledom na okolne vinograde i najlepšim zalaskom sunca nad Šumadijom.
Dok sa otvorene terase sa pogledom na vinograde morave i prokupca posmatrate obrise šumadijskih vrhova u daljini, čaša Dodira 2019, kupaže tamjanike i muskat otonela će vas okrepiti od puta i uvesti u magični splet vinskih aroma. Lepršavi muskatni tonovi uz impresiju svežine će vam zagolicati nepca i pripremiti za iznenađenja koja slede.
Ubrzo na sto stiže grilovana palenta sa mangulicom i žalfijom uz koje najbolje ide vino Morava 2019. Kukuruz je na Balkan stigao u 17. veku, ali se od tada ustalio u svakodnevnoj ishrani balkanskih naroda tako da u svim zemljama regije postoje varijante jela od kukuruznog brašna ili griza: palenta, kačamak, mamaljiga, pura, žganjci... Kukuruzno brašno je šumadijskim seljacima pružalo dovoljno energije da izdrže celodnevne seoske poslove, a mangulica (rasa svinja nastala ukrštanjem divlje svinje, autohtone šumadinke i mađarskih sorti kao što su bakonji i salantor) najzdravije i najukusnije svinjsko meso. Vibrantne kiseline morave su se naprosto stopile sa finom masnoćom mangulice. Ujedno je žalfija (sveže ubrana ispred vinarije) dopunila aromatski profil vina, tako da u ustima ostaje delikatna začinsko-herbalna impresija.
Potom smo dobili priliku da probamo i miročki sir sa breskvama na mladom spanaću uz vino Nebo 2019 (pino blan, rajnski rizling). Miročki sir je tradicionalni sir iz istočne Srbije, a poznat je i pod nazivom "škripavac" zbog svoje karakteristične strukture zbog koje "škripi" pod zubima dok se jede. Obožavam tu finu krckavu zapečenu koru miročkog sira koja se pretvara u toplu mekanu unutrašnjost, pri čemu se taj unutrašnji deo nije istopio. Uz ovaj grilovani sir jakog intenziteta, punomasni i umerene slanoće se lepo uklopilo vino kao što je rizling koji je dao potrebnu notu svežine. Pino blan u kupaži je podvukao voćnu crtu u jelu i upotpunio arome breskve. Šumadija je tradiconalni voćarski kraj, tako da sveže zrele breskve mogu da se lako pronađu u voćnjacima par kilometara u krugu oko vinarije.
Još pre nego što je sledeće jelo stiglo na trpezu, vazduhom se proširio miris tartufa. U poslednje vreme tartufarstvo u Šumadiji je postalo popularno zanimanje, a naročito su po tome poznate šume oko Kragujevca. Svež crni tartuf u kombinaciji sa domaćom testeninom: raviole punjene rikota sirom i tartufima... Idealni partner je Zmajeviti (prokupac) 2017. Eto prilike da začinski karakter zrelog prokupca i njegova sortna elegantnost koja ne pokriva kremastu strukturu punjenih raviola istaknu na najbolji način koliko je prokupac kao sorta svestran i idealan prijatelj na vinskoj karti svakog restorana.
Prema legendi, Turnedo Rosini je jelo koje je kreirao čuveni kompozitor Đoakino Rosini kog istorija pamti i kao velikog gurmana i veštog kuvara. Međutim, za nastanak ovog jela u 19. veku su ipak zaslužni Francuzi. A ko drugi, kad je za njegovu pripremu potrebna i guščija džigerica (foie gras). Sočni komad mesa propržen u maslacu sa komadom guščije džigerice je ušao u udžbenike kulinarstva širom sveta. Turnedo Rosini, biftek sa guščijom džigericom i pireom od celera uparen sa vinom Trag 2017 (merlo) donosi simfoniju ukusa i tekstura koja će vam dugo ostati u pamćenju. Jedan od najboljih merloa koje trenutno možete naći u Srbiji...
Istraživanje novog jelovnika u vinariji Despotika smo priveli kraju uz Vesnine paketiće od kajsije.
Jelovnik će se konstantno menjati jer je cilj da se što više koriste sveže namirnice iz neposredne okoline vinarije i sezonsko voće i povrće koje je u tom trenutku dostupno. Utoliko bolje, jer će posetioci imati motivaciju da ponovo dođu u vinariju i probaju nešto drugačije. A i okolni vinogradi se konstantno menjaju u skladu sa godišnjim dobima tako da će i pogled koji se pruža ispred vas uvek delovati drugačije.
Tomislav Ivanović
Nagrađivani vinski novinar, kritičar i saradnik odabranih vinskih magazina. Autor i urednik vebsajta www.vinopedia.rs. Nosilac WSET3 sertifikata. Član Udruženja somelijera Vojvodine. Sudija na nacionalnim i internacionalnim vinskim takmičenjima. Vodi radionice i predavanja na temu vina Srbije i Balkana. Lokalni partner organizacije Wine Mosaic. Suosnivač Međunarodnog dana prokupca.
Pročitajte i druge članke iz ove rubrike:
KRATOŠIJA PROBUDILA CRNOGORSKE VINARE
PROČITAJ VIŠE
VINOPEDIA TOP 10 2024
PROČITAJ VIŠE
GIUAANI - VINSKI TURIZAM NA GRUZIJSKI NAČIN
PROČITAJ VIŠE
SPASIMO STARE VINOGRADE SRBIJE
PROČITAJ VIŠE
NAŠLI SMO ANTIGONU IZ ORAHOVCA
PROČITAJ VIŠE
Pobednik MILLESIMA BLOG AWARD 2016
Winner MILLESIMA BLOG AWARD 2016
VINO & FINO vinska ličnost godine 2016
VINO & FINO wine personality of the year 2016