Aktuelno

Aktuelno / 12/14/2022 / 1389

UPOZNAJTE RODITELJE ŽILAVKE

Evo dobrog razloga da se i ljubitelji hercegovačkih vina raduju...Žilavka je autohtona bela sorta vinove loze koja se od davnina vezuje za prostor Hercegovine. Do nedavno nismo imali saznanja o njenom poreklu.

U sklopu istraživanja koje je sprovela grupa naučnika iz Španije i Srbije predvođena prof. Zapaterom, na 163  uzorka starih čokota vinove loze iz Župe, Toplice, Negotinske Krajine, Šumadije i Vojvodine, identifikovani su DNK profili primenom SSR i SNP markera kako bismo otkrili vredne podatke vezano za prošlost vinarstva u Srbiji i šire na Balkanu.

Jedan od nalaza se vezuje i za hercegovačku sortu žilavka. Istraživanje je pokazalo da sorte žilavka i krkošija imaju zajedničke roditelje. Rumunska sorta Alba Imputotato i sorta lipolist koja je pre filoksere bila široko prisutna na Balkanu su roditelji žilavke čime su potvrđeni balkanski koreni ove sorte. Takođe, važno je što se uspostavlja veza između furminta (sorte koja je na Balkanu bila poznata pod nazivima moslavac, pušipel, srebrnac, srebrno grožđe) i žilavke, što će naročito obradovati zagovornike teorije o balkanskom poreklu furminta. Naime, furmint je roditelj lipolista, a lipolist je roditelj žilavke. Takođe, alba imputotato je sorta koja je roditelj furminta a ujedno i roditelj žilavke.

Objavljeni podaci su rezultat projekta  „Valorizacija genetičkih resursa vinove loze u Srbiji: genomski pristup za vinogradarstvo 21. veka“, koji je izveden u saradnji Biološkog fakulteta (Univerzitet u Beogradu), Instituta za vino i vinovu lozu, (Univerziteta u La Riohi, Španija), Instituta za multidisciplinarna istraživanja (Univerzitet u Beogradu), Poljoprivrednog fakulteta (Univerzitet u Beogradu) i Poljoprivrednog fakulteta (Univerzitet u Novom Sadu). Od domaćih stručnjaka, na projektu su radili prof. dr. Slavica Todić sa Poljoprivrednog fakulteta, dr Dragoslav Ivanišević sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, Milica Rat sa Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu, prof dr Željko Tomanović sa Biološkog fakulteta u Beogradu, dr Miroslav Nikolić sa Instituta za multidisciplinarna istraživanja u Beogradu.
NAZAD NA KATEGORIJU

Tomislav Ivanović

Nagrađivani vinski novinar, kritičar i saradnik odabranih vinskih magazina. Autor i urednik vebsajta www.vinopedia.rs. Nosilac WSET3 sertifikata. Član Udruženja somelijera Vojvodine. Sudija na nacionalnim i internacionalnim vinskim takmičenjima. Vodi radionice i predavanja na temu vina Srbije i Balkana. Lokalni partner organizacije Wine Mosaic. Suosnivač Međunarodnog dana prokupca.

Pročitajte i druge članke iz ove rubrike:


SPASIMO STARE VINOGRADE SRBIJE PROČITAJ VIŠE


NAŠLI SMO ANTIGONU IZ ORAHOVCA PROČITAJ VIŠE


SRPSKO VINO KOŠTA 100 EUR - I ŠTA ĆEMO SAD? PROČITAJ VIŠE


MOŽE LI VINO BEZ BURETA? IMA LI ALTERNATIVE? PROČITAJ VIŠE


SANTOMAS - CRVENA VINA ISTRE PROČITAJ VIŠE

Sledeći članak
Prethodni članak

Nagrade