Aktuelno
Aktuelno / 07/10/2022 / 1162
Ovogodišnje izdanje CONCOURS MONDIAL DE BRUXELLES, jednog od najznačajnijih vinskih takmičenja na svetu, je održano u periodu od 19. do 22. maja u gradiću Kozenca u Kalabriji (Italija). Dakle, brojne vinske sudije iz čitavog sveta su se okupile na samom vrhu prstiju italijanske čizme, na jugu koji je praktično okrenut ka Siciliji. Ujedno to je i najjužnija tačka Italije do koje sam stigao.
Već sam imao priliku da čujem priču o razlikama u mentalitetu Italijana sa juga i sa severa. Upravo o tome sam razmišljao dok smo po sletanju na aerodrom Lamecija Terme čekali da nam stigne i prtljag više od 40 minuta, a potom saznali i da autobus za transfer kasni i da će uskoro stići... Na jugu smo, bez uzbuđenja... Bar će biti dovoljno vina.
Više od 300 vinskih sudija je raspoređeno u 5-6 hotela u gradu, što sigurno znači da ćemo svaki dan potrošiti bar 45 minuta vozeći se po gradu dok svi ne stignemo do klimatizovane sobe u hotelu u kom smo smešteni.
Drago mi je što ponovo vidim brojna poznata lica nakon korone i što se opet život vraća u normalu.
Domaćini su nam dali jedan dan pre samog takmičenja da se bliže upoznamo sa Kalabrijom. I to sa njenim kontinentalnim delom... Nacionalni park Sila, veličanstvene planine koje dosežu nadmorsku visinu od 1928 metara, ukusna planinska hrana i lokalna vina.
VINSKA KALABRIJA
Ako pričamo o vinu, Kalabrija je tek na 15. mestu u Italiji po površinama pod vinogradima. Tipične sorte vinove loze su greko i galjopo. Regija je specifična po svom položaju jer se u vinskom svetu ne sreću često vinske oblasti sa visokom nadmorskom visinom a niskom geografskom širinom. Za sada, Kalabrija nema DOCG oblasti u skladu sa italijanskim sistemom apelacija, već isključivo 9 DOC i brojne IGT apelacije. Zbog toga su lokalni vinari prisiljeni da eksperimentišu i primenjuju inovacije kako bi našli svoje mesto u jakoj konkurenciji poznatijih vinskih regija Italije. Da bismo razumeli teroar Kalabrije, zamislimo da se u prošlosti tokom snažnih tektonskih pomeranja deo Alpa otkinuo i da ga je afrički kontinent pogurao ka jugu i postavio na današnje mesto. Zato se u zemljištu mogu naći i krečnjak i kvarc, glina i granit.
Veliki problem u identitetu Kalabrije predstavljaju lokalne sorte koje lako dovode u zabunu i eksperte a ne samo prosečnog ljubitelja vina. Greko nije isto što i greko bjanko, u pitanju su dve zasebne sorte vinove loze, a obe su iz Kalabrije i smatra se da su tokom antičkih vremena introdukovane od strane starih Grka. Sorta pekorelo iz Kalabrije nije isto što i mnogo poznatija sorta pekorino iz regije Marke, mada se u Kalabriji pekorelo naziva i pekorino. Kalabrijska sorte guarnaća bjanka nije isto što i garnača/grenaš uprkos sličnosti imena. Kalabrijska sorta greko bjanko di đeraće krije pod tim nazivom malvaziju di lipari. Takođe, sorta nerelo kalabreze (koja se može naći u Kalabriji i na Siciliji) nije isto što i sorta nerelo maskaleze... Hm, prvi dan u Kalabriji a već su uspeli da nas kompletno dovedu u stanje "znam da ništa ne znam".
Već prvog dana sam otkrio svoje favorite među kalabrijskim vinima.
Donna Filomena 2020 - Masseria Falvo 1727 -(sortni sastav: guarnaća bjanka) Vino je provelo 9 meseci na finom talogu u drvenim sudovima. Kompleksno, bogato, cvetne i zrele voćne arome, citrusi, belo voće, vinogradarska breskva, žuta šljiva, tragovi dima. Slan mineralan trag na nepcima. Duga uzbudljiva začinska završnica. 88/100
Autoritratto Mantonico 2021 - Antonella Lombardo - (sortni sastav: mantoniko) Bogata ekspresija sorte mantoniko. Arome tropskog voća, kruške, žute jabuke, herbalni trag. Kiseline daju živost vinu, punoću tela pojačava impresija koju ostavlja više od 14% alkohola. Čvrsta struktura, divno vino koje će izvrsno ispratiti bogatstvo ukusa kalabrijske kuhinje. 89/100
Prvi dan u Kalabriji smo završili na plaži, posmatrajući zalazak sunca i čudeći se kako Kalabrija još uvek nije postala svetski poznata i popularna turistička destinacija... Možda tajna upravo leži u tome što je regija ispresecana visokim planinama koje ovdašnje plaže čini teže dostupnim.
Tomislav Ivanović
Nagrađivani vinski novinar, kritičar i saradnik odabranih vinskih magazina. Autor i urednik vebsajta www.vinopedia.rs. Nosilac WSET3 sertifikata. Član Udruženja somelijera Vojvodine. Sudija na nacionalnim i internacionalnim vinskim takmičenjima. Vodi radionice i predavanja na temu vina Srbije i Balkana. Lokalni partner organizacije Wine Mosaic. Suosnivač Međunarodnog dana prokupca.
Pročitajte i druge članke iz ove rubrike:
KRATOŠIJA PROBUDILA CRNOGORSKE VINARE
PROČITAJ VIŠE
VINOPEDIA TOP 10 2024
PROČITAJ VIŠE
GIUAANI - VINSKI TURIZAM NA GRUZIJSKI NAČIN
PROČITAJ VIŠE
SPASIMO STARE VINOGRADE SRBIJE
PROČITAJ VIŠE
NAŠLI SMO ANTIGONU IZ ORAHOVCA
PROČITAJ VIŠE
Pobednik MILLESIMA BLOG AWARD 2016
Winner MILLESIMA BLOG AWARD 2016
VINO & FINO vinska ličnost godine 2016
VINO & FINO wine personality of the year 2016