Aktuelno

Aktuelno / 08/28/2020 / 265

ŠUMADIJSKO PRASE IMA KONKURENCIJU: BIFTEK SA GUŠČIJOM DŽIGERICOM

Vinarija Despotika u Vlaškom dolu je postala obavezna stanica za ljubitelje vina i turiste koji otkrivaju Šumadiju. Pored Muzeja vinarstva, vinarija je od ove godine takođe opremila smeštajne kapacitete, a turisti su dobili priliku da uz prethodnu najavu probaju ukuse i arome Šumadije u kombinaciji sa vinima iz vinarije Despotika.

I do sada su organizovane grupe u poseti vinariji imale priliku da osete šumadijsku gostoprimljivost i tradicionalnu kuhinju. Hrskava zlatno-smeđa korica šumadijskog praseta koje se pred goste iznosi pravo iz furune, dok se vruća prasetina kida pri dodiru, je postala motiv iz Vlaškog dola i vinarije Despotika koji se dugo nosi u sećanju. No, od ovog leta, pored opcije tradicionalnog ručka uz degustaciju vina za grupe posetilaca, vinarija Despotika je uvela i element visoke gastronomije za posetioce koji to vole, uz fokus na uparivanje šumadijskih vina i odabranih jela domaće i internacionalne kuhinje ali sa naglaskom na lokalne ukuse. Važno je naglasiti da nije potrebno da dođete u grupi od 10 ili 20 posetilaca da biste mogli da uživate u degustacionom meniju. Čak i ako dolazite individualno, sa porodicom ili u društvu drage osobe, imaćete priliku da uz prethodnu najavu iskusite jedinstven vinsko-gastronomski doživljaj u vinariji, sa pogledom na okolne vinograde i najlepšim zalaskom sunca nad Šumadijom.

Dok sa otvorene terase sa pogledom na vinograde morave i prokupca posmatrate obrise šumadijskih vrhova u daljini, čaša Dodira 2019, kupaže tamjanike i muskat otonela će vas okrepiti od puta i uvesti u magični splet vinskih aroma. Lepršavi muskatni tonovi uz impresiju svežine će vam zagolicati nepca i pripremiti za iznenađenja koja slede.

Ubrzo na sto stiže grilovana palenta sa mangulicom i žalfijom uz koje najbolje ide vino Morava 2019. Kukuruz je na Balkan stigao u 17. veku, ali se od tada ustalio u svakodnevnoj ishrani balkanskih naroda tako da u svim zemljama regije postoje varijante jela od kukuruznog brašna ili griza: palenta, kačamak, mamaljiga, pura, žganjci... Kukuruzno brašno je šumadijskim seljacima pružalo dovoljno energije da izdrže celodnevne seoske poslove, a mangulica (rasa svinja nastala ukrštanjem divlje svinje, autohtone šumadinke i mađarskih sorti kao što su bakonji i salantor) najzdravije i najukusnije svinjsko meso. Vibrantne kiseline morave su se naprosto stopile sa finom masnoćom mangulice. Ujedno je žalfija (sveže ubrana ispred vinarije) dopunila aromatski profil vina, tako da u ustima ostaje delikatna začinsko-herbalna impresija.

Potom smo dobili priliku da probamo i miročki sir sa breskvama na mladom spanaću uz vino Nebo 2019 (pino blan, rajnski rizling). Miročki sir je tradicionalni sir iz istočne Srbije, a poznat je i pod nazivom "škripavac" zbog svoje karakteristične strukture zbog koje "škripi" pod zubima dok se jede. Obožavam tu finu krckavu zapečenu koru miročkog sira koja se pretvara u toplu mekanu unutrašnjost, pri čemu se taj unutrašnji deo nije istopio. Uz ovaj grilovani sir jakog intenziteta, punomasni i umerene slanoće se lepo uklopilo vino kao što je rizling koji je dao potrebnu notu svežine. Pino blan u kupaži je podvukao voćnu crtu u jelu i upotpunio arome breskve. Šumadija je tradiconalni voćarski kraj, tako da sveže zrele breskve mogu da se lako pronađu u voćnjacima par kilometara u krugu oko vinarije.

Još pre nego što je sledeće jelo stiglo na trpezu, vazduhom se proširio miris tartufa. U poslednje vreme tartufarstvo u Šumadiji je postalo popularno zanimanje, a naročito su po tome poznate šume oko Kragujevca. Svež crni tartuf u kombinaciji sa domaćom testeninom: raviole punjene rikota sirom i tartufima... Idealni partner je Zmajeviti (prokupac) 2017. Eto prilike da začinski karakter zrelog prokupca i njegova sortna elegantnost koja ne pokriva kremastu strukturu punjenih raviola istaknu na najbolji način koliko je prokupac kao sorta svestran i idealan prijatelj na vinskoj karti svakog restorana.

Prema legendi, Turnedo Rosini je jelo koje je kreirao čuveni kompozitor Đoakino Rosini kog istorija pamti i kao velikog gurmana i veštog kuvara. Međutim, za nastanak ovog jela u 19. veku su ipak zaslužni Francuzi. A ko drugi, kad je za njegovu pripremu potrebna i guščija džigerica (foie gras). Sočni komad mesa propržen u maslacu sa komadom guščije džigerice je ušao u udžbenike kulinarstva širom sveta. Turnedo Rosini, biftek sa guščijom džigericom i pireom od celera uparen sa vinom Trag 2017 (merlo) donosi simfoniju ukusa i tekstura koja će vam dugo ostati u pamćenju. Jedan od najboljih merloa koje trenutno možete naći u Srbiji...

Istraživanje novog jelovnika u vinariji Despotika smo priveli kraju uz Vesnine paketiće od kajsije.

Jelovnik će se konstantno menjati jer je cilj da se što više koriste sveže namirnice iz neposredne okoline vinarije i sezonsko voće i povrće koje je u tom trenutku dostupno. Utoliko bolje, jer će posetioci imati motivaciju da ponovo dođu u vinariju i probaju nešto drugačije. A i okolni vinogradi se konstantno menjaju u skladu sa godišnjim dobima tako da će i pogled koji se pruža ispred vas uvek delovati drugačije. 

 
NAZAD NA KATEGORIJU

Tomislav Ivanović

Nagrađivani vinski novinar, kritičar i saradnik odabranih vinskih magazina. Autor i urednik vebsajta www.vinopedia.rs. Nosilac WSET3 sertifikata. Član Udruženja somelijera Vojvodine. Sudija na nacionalnim i internacionalnim vinskim takmičenjima. Vodi radionice i predavanja na temu vina Srbije i Balkana. Lokalni partner organizacije Wine Mosaic. Suosnivač Međunarodnog dana prokupca.

Pročitajte i druge članke iz ove rubrike:


ITALIJA - MALI KOMAD RAJA MEĐU VINOGRADIMA PROČITAJ VIŠE


ITALIJANSKA HRANA & VINO - IDEALNI PAROVI PROČITAJ VIŠE


VODIČ ZA RAZUMEVANJE ITALIJANSKIH VINSKIH ETIKETA PROČITAJ VIŠE


PUTOVANJE KROZ VINSKE REGIJE ITALIJE PROČITAJ VIŠE


BOGATSTVO ISTORIJE I AUTOHTONIH SORTI VINOVE LOZE U ITALIJI PROČITAJ VIŠE

Sledeći članak
Prethodni članak

Nagrade