Aktuelno

Aktuelno / 12/24/2016 / 1161

HRABROST ZVANA VIRTUS

Virtus vinarija

Kad pomenete Braničevo i Mlavu u Srbiji, retko kome će prva asocijacija biti vinova loza i grožđe. U staroj Jugoslaviji i prema klasifikaciji iz tog vremena, teritorija Braničeva je pripadala šumadijsko-velikomoravskom rejonu. Poprilično nepravedno jer je večito bilo u senci poznatijih vinogorja u tom širokom rejonu od kojih se ipak znatno razlikuje po klimatskim i geološkim karakteristikama. No, u davnoj prošlosti, Braničevo je i te kako imalo razvijeno vinarstvo. O tome svedoči i činjenica da je u Srbiji naša autohtona sorta kadarka takođe nazivana braničevka i četereška (Četereže je selo u blizini naselja Žabari). I danas se mogu naći po okolnim selima mali zasadi vinograda, taman dovoljno da se napravi vino za kućne potrebe u domaćinstvima čiji članovi još nisu otišli u inostranstvo.

Odluka da se podigne vinarija u kraju koji nije dovoljno poznat u današnjem vinskom svetu, koji nema očuvanu tradiciju vinarstva pa samim tim nedostaju informacije i istorijski podaci o mikroklimatskim uslovima u ranijim godinama i karakteristikama vina sa tog područja zato predstavlja izuzetno hrabar potez. Podizanje vinarije je zahtevan investicioni korak i samim tim je značio svesno preuzimanje rizika. Tako je 2010. godine nastala vinarija Virtus sa vinogradima na približno 15 hektara zemlje od ukupno 27 hektara koliko zauzima čitav zemljišni kompleks.

Virtusovi vinogradi na potezu Konjušica 

vinarija Virtus

Iz današnje perspektive, kad vidimo rezultate ispred nas u čaši, jasno je da odabir lokacije nije bio pogrešan. Mlada vinarija, mlad enolog koji se u sortimentu Virtusovih vinograda po prvi put našao licem u lice sa pojedinim sortama vinove loze u procesu vinifikacije, mladi vinogradi. I već svi znamo kakva je bila 2014. godina. Međutim, mladost često nosi sa sobom smelost i hrabrost. Upustili su se u borbu da i u takvoj godini izvuku maksimum od grožđa i danas vidimo rezultate tih napora. U toku 2016. godine, Virtus je slao svoja vina na brojna takmičenja u regionu i šire. Osvojene nagrade su potvrdile kvalitet. Pa čak i za vina iz te 2014. godine.

virtus

SVE POČINJE OD VINOGRADA

Da bismo bolje razumeli Virtusova vina, iskoristio sam priliku da u vreme berbe posetim vinograde na potezu Konjušica. Već je bila završnica berbe, privodila se kraju berba kaberne sovinjona 25. oktobra 2016. godine. Dan pre dolaska, kiša je uticala da se  finalna faza berbe odloži za jedan dan. Spremne gumene čizme, očekivali smo da će biti blata u vinogradu…Međutim, od blata ni traga. Vinogradi na vrhu brega su osunčani od jutra do večeri. Jutarnje sunce je očigledno brzo prosušilo zemlju i skinulo jutarnju rosu (to objašnjava što je čak i 2014. godina iznedrila grožđe zadovoljavajućeg kvaliteta). Iz vinograda pogled puca na susedni breg na kom se naziru obrisi vinarije. Prolazimo kroz redove kabernea gde se berači trude da završe sve do kraja dana  jer vremenska prognoza opet najavljuje kišu od sutra… Razmišljam dok pozdravljamo berače kako je ovde verovatno najteži posao obezbediti redovnu sezonsku radnu snagu… Braničevo je gasterbajterski kraj, skoro u svakoj kući je neko od familije u Austriji, Švajcarskoj, Italiji… Mladi odlaze, a samo stariji ostaju u kraju… Postoji rizik da za nekoliko godina (a naročito ako se Srbija bude nastavila približavati Evropskoj uniji, isti proces kroz koji sada Hrvatska prolazi sa ogromnim odlivom stanovništva u zemlje EU) vinarije istočne Srbije budu primorane da “uvoze” radnu snagu… Najbolje pozicije na bregu (najosunčanije i najviše) zauzima njegovo veličanstvo prokupac. Vetar koji prosto miluje lozu (za požarevačko vinogorje je jako bitna ruža vetrova kao faktor koji utiče na kvalitet  grožđa jer se tu spajaju vetrovi koji duvaju sa Dunava, vetrovi koji duvaju dolinom Velike Morave i blagi vetrovi koji dolaze dolinom Mlave. Ti vetrovi su zaslužni i što ovaj deo Srbije ima jako malo rizika od velikih zimskih mrazeva i izmrzavanja loze pošto se hladan vazduh ne spušta na tlo već ga vetrovi pomeraju bliže rekama. Reke i vetrovi imaju izuzetno veliki značaj za ovo vinogorje. Grožđe odmah po smeštanju u gajbice se transportuje do vinarije. Tamo enolog Milorad Halavanja budno nadzire svaki detalj prerade. Tako počinje priča o Virtusovim vinima svake godine.

Virtus vinarija

Virtus vinarija

Virtus vinarija

Virtus vinarija

Virtus vinarija

vinarija Virtus

vinarija Virtus

VINSKA PREMIJERA

Vinska publika se susreće sa vinima tek kada ona izađu na tržište, u boci, sa atraktivnom etiketom... Tada se zaborave sve brige iz perioda kada je bojažljiv pogled u nebo tražio odgovor da li će pasti kiša ili ne, da li će vreme biti optimalno kad krene cvetanje vinove loze, da li će berači stići na vreme da oberu grožđe, da li su kvasci krenuli da rade, itd... Vinska premijera označava trenutak istine: publika treba da proceni konačni rezultat i donese svoj sud o vinu.

Na ovogodišnjem Beogradskom salonu vina u hotelu Hajat, vinarija Virtus je predstavila nova vina sa kojima će izaći na tržište u narednom periodu,a sigurno ih možemo očekivati i na međunarodnim takmičenjima.

Sauvignon Blanc 2015 - Virtus -  Prethodnik ovog vina, sovinjon blan iz 2014. godine je brzo stekao popularnost na srpskom tržištu. I u 2015. godini, vinarija je zadržala isti stil sovinjona kod koga je deo (oko 10-15%)  fermentisao i odležavao u francuskom bariku. Sortno vino koje odiše svežinom. Na nosu preovlađuju note belog cveća, zove, citrusa, herbalni tonovi upotpunjeni začinskim impresijama mirođije, žalfije... U ustima, srednje telo. Jedina zamerka ovde ide organizacionom timu Beogradskog salona vina koji su ove godine delovali raštimovano uz poprilične propuste i nedostatke, a jedan od njih je i što bela vina na radionicama nisu bila blagovremeno pripremljena i rashlađena...

Pinot Grigio 2016 - Virtus - Kao i kod sovinjona, oko 10% vina je prošlo fermentaciju i odležavanje u drvenim sudovima (francuski barik). Još uvek mlado, voćno, bogate arome bele nektarine, ananasa, dunje pršte na sve strane. U ustima elegantan mineralan trag. U odnosu na prethodnika iz 2014. godine, takođe se vidi i stilski korak unazad, no to je razumljivo uzimajući u obzir da Srbija još uvek nije dostigla fazu razvijenog vinskog tržišta. Iako Evropom vlada pravo oduševljenje bakarnom bojom sivog burgundca i vina tog stila ("copper-style") privlače veliku pažnju vinskog sveta, mi još uvek nismo navikli da belo vino i nije uvek belo... Zato se vinarija Virtus kada je u pitanju pino griđo vratila klasičnom stilu belog vina od sorte pino griđo, bez one predivne bakarne nijanse koja je krasila vino iz berbe 2014.

Gewürztraminer 2015 - Virtus - Od belih vina na ovoj degustaciji, traminac je definitivno vino sa "wow" efektom... Očaravajuće... Sortne prepoznatljive arome na nosu, latice ruže, ratluk od ruže, tropsko voće, crvena pomorandža, začinski tonovi... Kompleksnost na nosu se nadovezuje na umereno puno telo i podjednako raskošnu impresiju u ustima. Izbalansirano vino, zaokruženo, prijatno. I stilski vinarija Virtus ostaje dosledna kada su u pitanju bela vina. I ovde imamo deo (10%) koji je fermentisao i odležavao delom u francuskom bariku a delom čak i u bagremovom buretu.

Rosé 2015 - Virtus - Priželjkivao sam da ovo vino probamo premijerno baš 14. oktobra, na Svetski dan prokupca, ili kada sam pisao tekst o srpskim rozeima koji je potom objavljen na websajtu Elisabeth Gabay, nosioca titule Master of Wine, međutim u to vreme još nije bilo flaširano... Sortni sastav: 70% prokupac, 30% kaberne sovinjon. Ovo vino sam nazvao "modernom interpretacijom tradicije". Naime, s obzirom da bi po sastavu ovo vino moglo da bude i ružica, Virtus se ipak opredelio da ovaj roze uradi nešto drugačije, u stilu modernih svetlih rozea... Dosta voćnosti i svežine. Arome crvene ribizle, šumske jagode, šumskog voća.

Prokupac 2014 - Virtus - Stižemo do prokupca iz 2014. godine... Dok nam sipaju vino u čaše, pitam se da li će ovo vino moći da na najbolji način nastavi ono što je započeo Virtusov prokupac iz 2013. godine. Još jednom se pokazuje da Virtus definitivno nije imao problema sa crvenim vinima iz 2014. godine. Sortni prokupac, zadržao je voćnost i arome višnje, ribizle, šumskog voća uz veštu upotrebu hrasta. Dosta začinskih nota daju osoben karakter ovom vinu. Dostojan naslednik prokupca iz 2013. godine.

Kada sam obilazio Virtusove vinograde, želeo sam da vidim i potez na kom se nalazi prokupac... Najbolji deo vinograda, dosta osunčan, na vrhu brega... Garancija da kako vinogradi budu dostizali zrelost možemo očekivati sve bolje i bolje prokupce.

vinograd prokupca 

vinarija Virtus

​​​​​​​vinarija Virtus

Pinot Noir 2014 - Virtus - A sad nešto sasvim drugačije... Još jedno crveno vino iz 2014. godine. Po prvi put, Virtus izlazi na tržište sa vinom od ove sorte. Ako budete u njemu tražili Burgundiju, nećete je naći... Jednostavno, Srbija je toplija regija od Burgundije... Već smo na primeru marselana i prokupca iz 2014. godine videli da Konjušica ima dovoljno sunca i onda kada ga u drugim krajevima oskudeva. Vino ostavlja toplu impresiju, ekstraktivnije je nego što bismo očekivali, boja je intenzivnija, tanina ima dosta ali su zreli, a dalje odležavanje će ih samo dodatno umekšati. Vino poseduje eleganciju pinoa ali je ona još neizbrušena .. Na nosu se izdvajaju note koje potiču od odležavanja u buretu, a dalje sazrevanje u boci će pomoći da se još vise integrišu u vinu... Biće zanimljivo da pratimo kako se ovo vino razvija u boci. A moram da pomenem i etiketu elegantne tamnoplave boje u kombinaciji sa zlatnim elementima koja savršeno pristaje ovom vinu a koja čuva prepoznatljiv vizuelni identitet vinarije Virtus.

 




NAZAD NA KATEGORIJU

Tomislav Ivanović

Nagrađivani vinski novinar, kritičar i saradnik odabranih vinskih magazina. Autor i urednik vebsajta www.vinopedia.rs. Nosilac WSET3 sertifikata. Član Udruženja somelijera Vojvodine. Sudija na nacionalnim i internacionalnim vinskim takmičenjima. Vodi radionice i predavanja na temu vina Srbije i Balkana. Lokalni partner organizacije Wine Mosaic. Suosnivač Međunarodnog dana prokupca.

Pročitajte i druge članke iz ove rubrike:


SPASIMO STARE VINOGRADE SRBIJE PROČITAJ VIŠE


NAŠLI SMO ANTIGONU IZ ORAHOVCA PROČITAJ VIŠE


SRPSKO VINO KOŠTA 100 EUR - I ŠTA ĆEMO SAD? PROČITAJ VIŠE


MOŽE LI VINO BEZ BURETA? IMA LI ALTERNATIVE? PROČITAJ VIŠE


SANTOMAS - CRVENA VINA ISTRE PROČITAJ VIŠE

Sledeći članak
Prethodni članak

Nagrade