Internet portal o vinima Srbije

VINOPEDIA TOP 10 u 2017. GODINI

VINOPEDIA TOP 10 u 2017. GODINI

ProkupacDay-event-image

Tradicija se nastavlja. U decembru uvek sabiramo utiske iz godine koja je na izdisaju i biramo događaje koji su obeležili vinsku godinu. Svojevrsni letopis vinske Srbije… Dakle, opet ovde izdvajamo 10 događaja po kojima ćemo pamtiti 2017. godinu. Redosled nije određen po važnosti događaja jer su svi oni podjednako važni za širenje pozitivne slike o vinskoj sceni Srbije. A Vinopedia već 7 godina prati i učestvuje u kreiranju vinske scene Srbije.

1. #DanProkupca – Opet je Srbija proključala 14. oktobra…Podigli su se na noge vinari,vinopije, blogeri, somelijeri, kafedžije i trgovci kako bi zajedno proslavili prokupac i vinsku Srbiju, njena vinogorja i vina. U preko 100 objekata se slavio prokupac, pili su ga i u Švajcarskoj, Nemačkoj, slavio se Dan prokupca i u Amsterdamu, Kijevu, Banjaluci, Budimpešti… Mreže su se usijale, na Salonu prokupca nije bilo mesta gde igla da padne, konferencija je bila puna, rezervisana do poslednjeg mesta još nedelju dana pre početka. Pridružilo nam se ove godine i 40 #winelovera iz 17 zemalja sa svih strana sveta koji su otišli oduševljeni onim što su videli, da kod kuće nastave da šire priču o prokupcu, našim sortama i teroarima. Videli su tokom tih nekoliko dana i šta rade vinari iz Vojvodine, Šumadije, Vranja, Negotinske krajine i Tri Morave. Definitivno, prokupac se na velika vrata vratio na vinsku scenu Srbije, a o tome svedoči i da ga vinari sve više sade širom Srbije. Na Danu prokupca su predstavljeni prvo belo vino od prokupca iz vinarije Milanov podrum, prvi prokupac (100%) iz vinarije Yotta iz Župe, prvi prokupac (100%) sa Kosova i Metohije iz vinarije Antić, prvi prokupac iz Vrnjačke banje iz vinarije Grabak… A zahvaljujući Danu prokupca, srpski prokupci su stigli i na stranice website Džensis Robinson.

2. Penušava smederevka – Vinarija Aleksić je predstavila prvo penušavo vino BISER od sorte smederevka, rađeno tradicionalnim metodom. Polako se uklanja stigma sa smederevke, naše lokalne sorte koju iz vremena socijalizma prati reputacija špricerskog vina. Podrum Janko godinama istrajava u naporima da pokaže da smederevka može da pruži mnogo više ako joj se dovoljno posveti pažnja. Vinarija Aleksić iz Vranja je svojim penušavim vinom dala doprinos daljoj afirmaciji smederevke i pokazala da još uvek treba da istražimo sve mogućnosti lokalnih sorti vinove loze.

3. Oskar Maurer – Godina 2017. se može smatrati godinom kada se Oskar Maurer vratio na vinsku scenu Srbije. U prethodnim godinama, vinarija Oskara Maurera je mnogo veću slavu sticala van granica Srbije nego kod nas. Teško je bilo i pronaći vinoteke u Beogradu gde se mogu kupiti prirodna vina iz vinarije Maurer. Ove godine, Maurerova vina su stigla i do najboljih restorana u Beogradu kao što je Iris. Veća prisutnost na lokalnim sajmovima i festivalima. I veća prisutnost u beogradskim vinotekama mogu biti znak da je Srbija napokon shvatila značaj energije kojom Oskar inspiriše čitav niz mladih vinara koji su pošli njegovim putem istražujući domete prirodnih vina i autohtonih sorti vinove loze.

4. Seduša – Vinarija Šijački iz Banoštora je predstavila vino od seduše, sorte vinove loze koju su spasili od nestanka. Priča o seduši je počela pre 15 godina, kada su prvih 150 čokota obeleženi i umatičeni u Banoštoru, selu pokraj Dunava, na severnim padinama Fruške Gore (sremski vinski rejon). Marljivim radom su stigli do današnjih 2.500 čokota, a po svoj prilici će nastaviti širenje zasada pod ovom sortom. Vinarija Šijački je time dala svoj doprinos izgradnji identiteta srpske vinske scene, jer će se u nekom narednom dopunjenom izdanju knjige Wine Grapes (J. Robinson, J. Harding, J. Vouillamoz) naći i seduša kao predstavnik autohtonih sorti vinove loze Srbije.

5. WSET Diploma stigla u Srbiju – Prošle godine smo kao događaj koji je obeležio godinu istakli pojavu dve lokalne vinske škole koje pružaju mogućnost sticanja WSET sertifikata o poznavanju vina. Ove godine smo otišli korak dalje. Aleksandar Duković, urednik časopisa WineStyle je stekao diplomu WSET Level 4 i postao prvi član austrijske vinske akademije iz Srbije. To je dobar znak da naša vinska scena napreduje i da će u narednom periodu još više polaznika iz Srbije uložiti trud i novac kako bi stekli ovu prestižnu diplomu, jer će time i naša vinska scena sazreti.

6. Srpski sudija na IWC (International Wine Challenge) u Londonu – Ove godine, po prvi put je naš vinski kritičar i novinar Igor Luković predstavljao Srbiju na vinskom takmičenju IWC u Londonu. O vinskim takmičenjima obično razmišljamo iz perspektive vinarija koje šalju svoja vina na ocenjivanja. Međutim, afirmaciji Srbije kao vinske zemlje doprinose i naši predstavnici na vinskim takmičenjima koji u svojstvu sudija ocenjuju vina. Zato je bitno da budemo što prisutniji na svetskim takmičenjima kako bi doprineli da se priča o vinskoj Srbiji dalje širi.

7. Širenje srpskih vinograda – Definitivno, ove godine pozitivan utisak ostavljaju naše vinarije koje nastavljaju da šire svoje zasade vinograda. Tu su oni veliki kao što je vinarija Kovačević na Fruškoj Gori i vinarija Aleksić u Vranju… Ali i brojne male vinarije koje nalaze način da prošire svoje zasade i time naprave osnove za bolju budućnost vinske Srbije. Ulaganje za budućnost vinske Srbije…

8. Vožd i Dionis – Ove godine su Poljoprivredni fakultet iz Beograda i Institut za voćarstvo i vinogradarstvo iz Sremskih Karlovaca priveli kraju svoj dugogodišnji rad na stvaranju novih sorti vinove loze. U maju 2017. godine su zvanično registrovane dve nove vinske sorte u Srbiji: vožd (nastao ukrštanjem prokupca i začinka) i dionis (nastao ukrštanjem kaberne frana i panonije). Nadamo se da će u narednom periodu i vinarije iz Srbije naći komercijalni interes da u svojim vinogradima posade ove sorte kako bi istražili mogućnosti koje one pružaju i predstavili vina od tih sorti u godinama koje dolaze.

9. Vinski maraton Palić – poput mnogo poznatijih vinskih regija širom sveta, Srbija je ove godine u septembru dobila svoj prvi vinski maraton na Paliću. Internet vinski portal www.vino.rs je organizovao vinsku trku kroz palićke vinograde. Posebna specifičnost vinskog maratona su okrepne vinske stanice i karnevalski duh. Time se Srbija pridružila poznatim vinskim regijama širom sveta koje organizuju vinske maratone. A da je ova ideja našla pogodno tlo u Srbiji kojoj ne nedostaje takmičarskog duha u svim sportovima, svedoči i Župski vinski maraton koji je održan u oktobru u Župi u sklopu obeležavanja Dana prokupca a u organizaciji udruženja Domovina.

10. Najbolji portugizer na svetu – Vinarija Kiš iz Sremskih Karlovaca je ove godine osvojila nagradu za najbolji portugizer na takmičenju Portugieser du monde u Pečuju (Mađarska) i time doprinela daljoj afirmaciji ove sorte.