Internet portal o vinima Srbije

KAKO JE PIKASO ZARADIO 12 BOCA VINA IZ JUGOSLAVIJE

KAKO JE PIKASO ZARADIO 12 BOCA VINA IZ JUGOSLAVIJE

pikaso

Tokom svog života, Pablo Pikaso je uradio samo dva plakata za filmove: španski film “Andaluzijski pas” i najskuplji jugoslovenski film svih vremena “Bitka na Neretvi” režisera Veljka Bulajića.  Veljko Bulajić je upoznao Pikasa u Monte Karlu 1964. godine na filmskom festivalu. Kada je završeno snimanje filma i krenula njegova svetska distribucija (pomenimo da je film bio nominovan za Oskara za najbolji strani film i da je bio prikazan u više od 80 država), Veljko Bulajić je zatražio od Pikasovog agenta u Parizu da dizajnira plakat za film koji će se koristiti na zapadnom tržištu, prvenstveno u Velikoj Britaniji.

Pikasu je delovala interesantno ponuda da napravi poster za jedan film koji dolazi iz Jugoslavije, te je odlučio da pogleda film kako bi doneo konačnu odluku. Nakon što je odgledao film i upoznao se sa istorijom Jugoslavije, doneo je odluku da za poster iskoristi motive svoje slike Sabinjanke te da ih prikaže u crvenoj boji (asocijacija na antifašističku borbu za slobodu).

Pablo Pikaso je za ovaj poster odbio honorar, ali je zauzvrat tražio 12 boca vina iz Jugoslavije. Savremenici se sećaju da je lično Veljko Bulajić (inače ljubitelj vina) pripremio kolekciju od 12 boca vina iz Dalmacije, Srbije i Makedonije i uručio Pikasu.

pikaso 1

(02.05.2018.)