Internet portal o vinima Srbije

TRAGOM ŽUPSKE TAMJANIKE

TRAGOM ŽUPSKE TAMJANIKE

   IMG_20180922_145240

Malo sam oklevao da li da odem u Župu baš u vreme Župske berbe. Sama pomisao na vašarsku atmosferu, gužvu, bofluk robu, ariljski veš, pljeskavice od soje, domaće vino u plastičnim bocama me dovodi skoro do odluke da odložim put. No, najave da će tokom vikenda biti sunčano vreme i da ću moći da iskoristim priliku da obiđem neke od najznačajnijih vinogradarskih položaja u Župi za koje svaki ljubitelj vina u Srbiji mora da zna su prevagnuli.

Svaka poseta Župi je izvanredna prilika da otkrijem nove detalje iz istorije ove vinske regije Srbije. Zato mi je bilo drago što ću moći da tamo provedem nekoliko dana jer je zaista naporno doći iz Beograda, obilaziti neke od lokalnih vinarija i njihove vinograde a potom se  u jednom danu vratiti u Beograd.

Stoga je odluka pala, idem u Aleksandrovac na Župsku berbu. Tačnije, avantura pod nazivom: šta sve možete u Aleksandrovcu a da izbegnete gungulu seoskog vašara.

TRŽAC – SELO TAMJANIKE

Subotu sam iskoristio da obiđem selo Tržac koje je prepoznatljivo najpre po tamjanici. Zasluge za to nose vinarija Spasić i vinarija Minić koje već godinama insistiraju na vrhunskom kvalitetu vina od tamjanike. I dobro je obići te dve vinarije jer se onda može steći sveobuhvatnija slika župske tamjanike. Zanimljivo je da obe vinarije iz sela Tržac postižu odlične rezultate sa belim vinima i imaju prvenstveno fokus na tamjaniku dok sa crvenim vinima deluju neubedljivo, naročito kada ih uporedimo sa prvom ligom župskih vinarija koje svoja crvena vina baziraju na prokupcu…

IMG_20180922_145240

Tržac je u srednjem veku bio metoh manastira Drenče. Veruje se da je naziv sela nastao jer je u njemu bila tržnica na kojoj se trgovalo grožđem i vinom sa manastirskih imanja u okolini.

Vinarija Minić je dosta odmakla u vinskom turizmu. Iz godine u godinu, vinsko-turistički kompleks se širio. Mića Minić je svoju kreativnost i spretnost u radu sa drvetom i kamenom pretvorio u jedinstveno etno selo u dvorištu Mićine porodične kuće i vinarije. Sve zajedno, to čini skladnu celinu koja odiše duhom narodnog graditeljstva i davnih vremena.

IMG_20180922_145501

hdr

IMG_20180922_145547

IMG_20180922_152946

Porodica Minić je poznata vinarska porodica iz Župe. Tokom XIX veka, Minići su posedovali kafane i točionice u Beogradu i drugim gradovima i u njima služili svoja župska vina.

velika zupa

U vreme Župske berbe,  na terasi i u degustacionoj sali vinarije Minić se okupe prijatelji vinarije sa svih strana… Naravno, zdravica se diže uz Minićevu tamjaniku stotu suzu. Rekao bih klasična ekspresija župske tamjanike: na nosu kompleksna, lepršava, raskošna, u ustima zrela, razvijena, ostavlja umereno dug prijatan trag na nepcima.

IMG_20180922_150119

Uveliko je u pripremi i novitet iz vinarije Minić koji će se uskoro naći na tržištu.Tamnjanika Slatka suza 2017, poluslatko vino koje će sigurno privući novu publiku i uvesti nove ljubitelje u svet vina.

IMG_20180922_152212

Potom sam se uputio duž glavnog druma koji vijuga kroz selo Tržac… Parking ispred vinarije Spasić je već bio skoro popunjen… Vinarija Spasić je tokom Župske berbe organizovala i proslavu povodom proširenja kapaciteta vinarija za vinski turizam. Degustaciona sala sada može da primi grupe od 50 posetilaca, dok smeštajni kapaciteti pružaju mogućnost da se smesti grupa od 30 posetilaca. Dok je noć padala, atmosfera među gostima je sve više dolazila do usijanja. Specijalitet večeri je bio čuveni župski “kupus iz grneta”.

IMG_20180922_181037

IMG_20180922_172222

IMG_20180922_171154

IMG_20180922_171123

Iskoristio sam priliku da sa Milanom Spasićem obiđem vinariju. Impresivno… Kontrolisana temperatura u svim segmentima proizvodnje vina u službi izvlačenja maksimuma iz aromatskog profila tamjanike. Nova presa koja miluje grožđe izvlačeći iz njega ono najbolje, istovremeno pružajući mogućnost da se dalje eksperimentiše sa stilovima vina. To naročito postaje evidentno kada sam probao novo roze vino. Ranije je vinarija Spasić kod rozea negovala stil ružice od prokupca. Vino Rujno iz berbe 2017 je donelo zaokret: roze od prokupca u modernom izdanju: svetlo ružičaste boje, sa refleksijom boje lukovine… nežno, elegantno… Aromatski profil se kreće u rasponu crvenog voća, trešnje, hibiskusa, začinske završnice, dok impresija u ustima ostavlja strukturan čvrst trag. Prokupac sa taninima u naznakama u ovom vinu čini strukturu ovog vina i daje mu dubinu. No, to nije kraj novitetima iz vinarije Spasić… Urađeno je i bazno vino za penušavac od tamjanike, tako da nas i u narednom periodu očekuju iznenađenja jer Milan sigurno nije još rekao sve na temu tamjanike.

PhotoGrid_1537680515107

(27.09.2018.)